Witam i na wstępie powiem że przeszukałem forum i niestety nie znalazłem odpowiedzi na problem który próbuję rozwiązać. Intensywne zmywanie działało bez zastrzeżeń i nagle przestało, po wciśnięciu przycisku "S" na prawej manetce nic się nie dzieje. Natomiast spryskiwacz normalny działa pociągając ją do siebie i spryskiwanie reflektorów także.
Czy w e53 jest przekaźnik do intensywnego zmywania?
Sprawdziłem wszystkie bezpieczniki i są ok, trzy silniczki przy zbiorniku z płynem do spryskiwaczy sprawne (podłączałem na krótko pod akumulator) i zastanawiam się czy to nie przycisk na manetce jest problemem bo przekaźnika nie znalazłem.
Nie udało mi się uzyskać pomocy w czy może być dokładnie problem więc sam zabrałem się do pracy. Okazało się że przycisk intensywnego zmywania na manetce przestał działać (podobno częsty problem). Zlokalizowałem jeden przekaźnik podwójny ale on działał bez zarzutu jest w kolorze brązowym i znajduje się w podszybiu po prawej stronie w skrzynce z komputerem.
Wymiana przełącznika nie jest skomplikowana ale trzeba pamiętać o odłączeniu akumulatora przed przystąpieniem do pracy! Moja wymiana ma charakter opisowy i jedynie może pomóc w naprawie lub diagnozie problemu.
Pierwszym krokiem jest zdjęcie obudowy kolumny kierownicy. W tym celu trzeba odkręcić dwie śrubki jedna od dołu, a druga na górze (plastikowa) po jej wykręceniu wyjąć trzpień plastikowy w którym była. Obudowa trzymana jest przez dwa zatrzaski jeden po prawej stronie pod koniec łączenia obudowy górnej i dolnej, a drugi po stronie lewej mniej więcej w połowie długości.
Przystępując do zdjęcia poduszki trzeba będzie użyć śrubokręta wkładając go z tyłu kierownicy tak jak to jest widoczne na poniższym zdjęciu. Trzeba wyczuć taką sprężynę (widoczne na zdjęciu 4 dwie sprężyny) nacisnąć i odchylić lekko poduszkę i następnie powtórzyć to z drugiej strony. poduszkę mamy wyjętą.
Teraz odpinamy wtyczki od poduszki widoczne na zdjęciu poniżej. Wtyczki mają zabezpieczenia więc najpierw je luzujemy i dopiero będziemy mieli możliwość ich odpięcia.
Kolejnym krokiem jest odpięcie wtyczek widocznych na poniższym zdjęciu oraz odkręcenie śruby mocującej kierownicę.
Jak już to zrobimy kierownica będzie wyglądała tak jak poniżej. Możemy ją teraz zdjąć łapiąc oburącz po przeciwnych stronach rękoma. Powinna zejść bez oporów trzeba ją tylko lekko szarpnąć równomiernie w kierunku do siebie.
Teraz odkręcamy cztery śrubki zaznaczone strzałkami na zdjęciu.
Zdejmujemy do siebie obudowę widoczną na zdjęciu żeby wyciągnąć przełącznik.
Odpinamy wtyczkę od przełącznika zaznaczoną czerwoną strzałką.
Teraz możemy wyciągnąć w prawo cały przełącznik od wycieraczek z przyciskiem intensywnego zmywania.
Składnie po wymianie przełącznika odbywa się w odwrotnej kolejności. Jeżeli mamy drugi przełącznik możemy go sprawdzić czy działa zaraz po zdjęciu obudowy kolumny kierownicy wystarczy przepiąć dostępną wtyczkę, wtedy będziemy mieli pewność że praca którą wykonamy nie będzie satysfakcjonująca
Jeżeli macie jeszcze jakieś ciekawe sugestie dotyczące tematu to zapraszam do dyskusji.
Nowe modele Mitsubishi eK Wagon i eK Custom Firmy Mitsubishi Motors Corporation i Nissan Motor Co., Ltd. ogłosiły nazwy i zaprezentowały sylwetki nowych, wspólnie opracowanych samochodów segmentu mini przeznaczonych wyłącznie na rynek japoński. Sprzedaż ...
Przymrozki, mokre liście i oślepiające niskie słońce Przymrozki, mokre liście i oślepiające niskie słońce to jesienne pułapki pogody, które zwiększają niebezpieczeństwo kolizji. Trenerzy Szkoły Jazdy Renault przypominają jak prowadzić samochód w takich warunkach. ...
Baza z danymi technicznymi samochodów marki BMW. Znajdziesz tu informacje o silniku (moc, pojemność, moment obrotowy itp.), wymiarach nadwozia, spalaniu (trasa / miasto / średnie), osiągach, ukałdzie hamulcowym i jeszcze wielu innych parametrach które dotyczą tego modelu. Sprawdź: dane techniczne BMW
Drogi użytkowniku, aby dalej móc dostarczać Ci coraz lepszej jakości treści którymi możesz być zainteresowany powinieneś przejść do ustawień prywatności i tam skonfigurować swoje zgody w celu dopasowania treści marketingowych do Twojego zachowania. Pamiętaj! Dzięki reklamom możemy finansować rozwój naszej strony, a Ty w zamian otrzymujesz do niej bezpłatny dostęp.