Spadają obroty i na benzynie i na gazie w Fabii 1,4

09 Paź 2006, 14:14

Proszę o radę . Trzy lata temu założyłam instalację gazową do fabii 1,4.
Największy problem mam z obrotami tak na benzynie jak i na gazie . Kiedy auto jest rozgrzane przy każdym hamowaniu na gazie albo się dławi albo gaśnie obroty lecą od 500 do zera. Na wolnych obrotach obrotomierz cały czas się kiwa i albo zgaśnie albo zdążę ruszyć. Na benzynie nie gaśnie ale silnik też sie dławi , nierówno pracuje ,spadają trochę obroty a po chwili wracają do normy. Wymieniałam już filtr gazu i powietrza.
Drugi problem to , że za dużo pali. Od początku paliła ok 11 l ,więc wymieniano reduktor dwa razy Lovatto potem Lovtek. Teraz pali ponad 12 l gazu , benzyny prawie10l (też za dużo). Czy jest jakiś sposób na zmniejszenie spalania(mieszkam pod miastem więc rzadko stoję w korkach). Podczas przeglądu w stacji diagnostycznej stwierdzono , że spala prwawidłowo wg analizy spalin.
Pomocy!!!! :(
Jagoda
Nowicjusz

09 Paź 2006, 20:42

bez podłączenia do testera i odczytaniu zapisanych w nim błędów usterek ciężko będzie zlokalizować usterkę.
na pierwszy rzut oka to dławienie się silnika jest związane z zanieczyszczoną przepustnicą.
co do spalania może okazać się iż sonda lambda przestała już żyć.
pozdro 8)
Nie ma głupich pytań tylko są głupie odpowiedzi
grzestv
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: okolice Warszawy
Auto: nie mam

10 Paź 2006, 17:48

Dziękuję. Pojadę sprawdzić samochód na testerze, ale mam pytanie czy jechać do serwisu Skody czy do zakladu autogazu. Czy zna Pan godny polecenia serwis autogazu w Krakowie , bo jak do tej pory juz trzech fachowców cos naprawiało i było coraz gorzej :( . Pozdrawiam
Jagoda
Nowicjusz

10 Paź 2006, 20:57

niestety nie znam nikogo w Krakowie,żeby to była Wa-wa to zapraszam do mnie.
czy do sercisu Skody?-niekoniecznie wystarczy udać się do kogoś kto zajmuje się elektroniką samochodową (wystarczy zapytać się czy dany delikwęt posiada tester VAG)
pozdro 8)
grzestv
Zaawansowany
Awatar użytkownika

17 Paź 2006, 14:17

Diagnoza byla trafiona w 10. Wyczyszczono przepustnicę , sonda lambda ledwo zipie, ale powiedziano mi , że na gazie nie ma to znaczenia(?!). Samochód jeździ bez zarzutu. Dziękuję . Jest Pan wielki!!!!!!!!! Pozdrowienia :D
Jagoda
Nowicjusz

17 Paź 2006, 20:29

sonda lambda ledwo zipie, ale powiedziano mi , że na gazie nie ma to znaczenia(?!)

jeżeli stwierdził tak fachman to lepiej niech idzie do szkoły się douczyć bo niema pojęcia :!: :!: :!:
ma znaczenie i to duże :idea: instalka II generacji potrzebuje sondy lambda do doboru mieszanki LPG.

Jest Pan wielki!!!!!!!!!

no weź przestań :oops: to tylko doświadczenie i wiedza :idea:

pozdro 8)
ps.jestem ciekaw czy ci fachowcy przeprowadzili procedure nastaw podstawowych przepustnicy VAG-iem
grzestv
Zaawansowany
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Salon Volvo 100 km od koła podbiegunowego
    Samochody Volvo od ponad 85 lat powstają w Szwecji, kojarzącej się z surowym, polarnym mrozem i śniegiem. Najdalszy salon tej marki znajduje się w miasteczku Gällivare . Miejscowi twierdzą, że to tylko 4 godziny drogi ...

23 Paź 2006, 18:18

Z sondą lambda wytłumaczyli:
przy instalacjach z tzw. "górnej półki" ma to znaczenie
moja instalacja z 2003r Lovatto jest słabsza, więc bez sondy jakoś działa.
Jeśli chodzi o tester VAG , to podłaczyli się do komputera i cos tam sprawdzali , ale czy to było nastawianie przepustnicy , nie mam pojęcia.
Nie znam sie na tym i chociaż nie jestem blondynką, mechanicy traktują kobiety kierowców "specyficznie" Załuję ,że do Warszawy trochę za daleko , bo chętnie oddałabym moje autko w fachowe ręce. Pozdrawiam
Jagoda
Nowicjusz

24 Paź 2006, 10:18

Jeśli w serwisach pracują tacy "fachowcy" - to na forach gazowych jest przynajmniej o czym porozmawiać. Jaka niby ma być instalacja do fabii, jak nie z"górnej" półki, czyli z oddzielnym komputerkiem sterującym gazem? Przecież wielopunktu inaczej obsłużyć się nie da po prostu!
Nie wiedzieć - też radość!
malken
Aktywny

Miejscowość: Poznań