Trudo jest założyć własny warsztat?

24 Mar 2013, 18:43

Zastanawiam się czy trudno jest założyć własny warsztat samochodowy. Mniej więcej jakie są koszty takiej inwestycji. Itd.
Tiger1997
Nowicjusz

Zdjęcia: 1
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Oel Vectra B
Silnik: 2.0 136KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

24 Maj 2013, 17:45

Wydaje mi się, że nie aż tak. Kumpel zaczynał tak, że pracował w warsztacie i powoli budował własny. Robił po pracy jakieś naprawy dla znajomych. Później się zwolnił i rozpoczął własny biznes. Teraz ma pomoc drogową w Gdyni.
PiotrekKW
Obserwowany

Prawo jazdy: 19 05 1981
Auto: Opel Astra
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2006

25 Maj 2013, 00:38

Nic w tym trudnego...

Koszt inwestycji???

Zależy jaką chcesz mieć powierzchnie? Wynajmujesz (tą powierzchnie/budynek) czy kupujesz? Gdzie??? Ile chcesz mieć podnośników? Co na wyposażeniu. Wymyśl sobie jakbyś chciał żeby wyglądał Twój warsztat i gdzie powinien być (ile powinien mieć m2 powierzchni, podnośników, jakie klucze, itp.)... To jak będę przy okazji na forum, to napiszę Ci tak +/- z głowy...

Pozdrawiam :).
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 1993

28 Lip 2013, 11:45

Warsztat do tuningu samochodów... Wiesz, zderzaki, silnik itp. Budynek to jeszcze nw Trzy podnośniki i klucze najlepsze, oraz jeszcze wymiana opon i felg i wgl cały tuning!
Tiger1997
Nowicjusz

07 Sie 2013, 13:31

Pytanie jest zbyt ogólne i naprawdę ciężko odpowiedzieć czy warto założyć własny warsztat a już tym bardziej ile będzie to kosztowało,zależy czy masz jakieś własne narzędzia,garaż całe wyposażenie itd.
Laserwash
Początkujący

Auto: M3

07 Sie 2013, 13:39

Warsztat do tuningu samochodów... Wiesz, zderzaki, silnik itp. Budynek to jeszcze nw Trzy podnośniki i klucze najlepsze, oraz jeszcze wymiana opon i felg i wgl cały tuning!
Tiger1997
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

McLaren Senna - wydech o sześciokątnym przekroju
    W przypadku McLarena Senna możemy mówić o dwóch typach wydechu, bowiem na niektórych rynkach układ wydechowy samochodu jest zakończony dwoma końcówkami, a na innych trzema. Ta druga konfiguracja ...

09 Sie 2013, 13:59

Przede wszystkim:
1. Dobry fachowiec. Bez niego nawet nie ruszaj, bo skończy się biznes po 1 sezonie.
2. Dowiedz się zawczasu, gdzie się dobrze zaopatrzysz: jak będą wyglądać ceny, jak szybko dostaniesz towar itd.
3. Pomyśl nad tym, jak się wypromujesz. Myśl, co chcesz, ale jeśli nikt o Tobie nie będzie wiedział, to nikt nie da Ci zarobić.
Gumiarz
Nowicjusz

Prawo jazdy: 11 06 1983
Auto: Suzuki Vitara

09 Sie 2013, 18:30

Gumiarz - Dzięki za odpowiedź, bardzo pomocna. A to jak się zareklamować na rynku i zdobyć klientów to już wiem. Po pierwsze strona www, po drugie ulotki i wizytówki oraz plakaty.

Ps. SAM TWORZE STRONY WWW I MOJE STRONY ODWIEDZA DUŻO OSÓB.
ZAPRASZAM NA MOJE STRONY!!!
Tiger1997
Nowicjusz

09 Paź 2015, 17:55

Jeżeli poważnie zastanawiacie się nad otworzeniem własnego biznesu, warto wziąć pod uwagę "Warsztat24" - firma tworzy oprogramowania dedykowane warsztatom samochodowym, które można dopasować do indywidualnych potrzeb, udziela również kompleksowego wsparcia IT. Oprócz tego zajmuje się projektowaniem stron www oraz pozycjonowaniem.
MonarE
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 08 1985
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW

14 Paź 2015, 15:53

Dokladnie...ja jak zakladalem warsztat, to przede wszystkim patrzyłem na dobrych fachowcow...później oczywiście n sprzet... kupowałem dużo rzeczy przez internet, nawet gietarke, bo na neci najtaniej... później trzeba zadbac o reklamę .. a jak zaczna się schodzić klienci to już sami ci rozreklamuja :)
karkosz
Nowicjusz

Prawo jazdy: 17 02 2008
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Mazda
Silnik: Diesel
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi

19 Paź 2015, 20:11

Witam, też korzystaliśmy z tego programu i jesteśmy bardzo zadowoleni. Program przygotowany jest pod kątem indywidualnego personalizowania dla każdego warsztatu. Szczególnie cenne jest to, że wszelkie aktualizacje wgrywane są w ramach raz poniesionej opłaty. Program bardzo dobry, polecam.
Roman77
Nowicjusz

Prawo jazdy: 06 05 1998
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Audi Q5

10 Lis 2015, 15:21

W dzisiejszych czasach powinno się dbać o to, by warsztat korzystał z jak najnowocześniejszych technologii i programów. Trzeba pamiętać o dobrych sprzętach i maszynach. Ważne jest też to, żeby cały czas wzbogacać ofertę swoich usług. W ostatnim czasie pojawiło się kilka nowinek, które już zostały podłapane przez przodujące warsztaty. Jeśli ma się aspirację do posiadania ciągle rozwijającego się warsztatu, to trzeba przez cały czas podpatrywać działania konkurencji. Warto też zainwestować w dobre oprogramowanie, jak np działający na każdym systemie Warsztat24. Ten program wpisuje się w idee ciągłego udoskonalania warsztatu, bo wszystkie aktualizacje wgrywane są w ramach raz poniesionej opłaty. Trzeba koniecznie dbać o to, by w każdej możliwej dziedzinie cały czas udoskonalać swój warsztat.
Tymoteusz1
Obserwowany

Prawo jazdy: 14 08 1967
Przebieg/rok: 42tys. km
Auto: Mercedes Benz E klasse

18 Lis 2015, 10:02

A czy ktoś odbywał już kurs na diagnostę samochodowego? Warto skorzystać z takiej oferty?
tatiankaa
Nowicjusz

Auto: Audi A4 B7

13 Gru 2015, 21:27

Według mnie to raczej łatwo jest otworzyć warsztat. Czy łatwo jest go utrzymać takie pytanie trzeba sobie zadać. Jak jesteś dobrym fachowcem to się utrzymasz bo takich dziś ze świecą szukać. http://www.teamtotalpro.pl/front/activity/show/id/7/ tu właśnie też szukają fachowców. Może warto się sprawdzić.
golfinio
Nowicjusz

Prawo jazdy: 04 12 2008
Auto: Golf 4
Paliwo: Diesel

31 Lip 2017, 22:36

Wszystko zależy od standardu, który sobie narzucisz. Im wyższy tym większe szanse na przyciągnięcie klientów. Musisz też zadbać o odpowiednie prowadzenie firmy, a w tym właśnie pomagają różne programy. Ja mogę ci polecić system CRM- jest to tani system online, który możesz zainstalować na własnym serwerze, umożliwia podgląd historii klienta i wiele innych super funkcji, poczytaj o tym: https://kamflex.pl/blog/47.program-do-warsztatu-samochodowego :)
szamann
Obserwowany

Auto: Peugot 307