1.4 TSI ? Leon? Zakup uzywanego kompaktowego kombi.

16 Gru 2019, 12:44

Czesc.
Od jakiegos czasu planuje zakup kompaktowego kombi dla rodziny 2+1. Caly czas waham sie czy postawic na benzyne czy diesla. Roczne przebiegi ok 20 do 30 tys. km, wiekszosc poza miastem, autostrada. Chcialbym aby posluzyl mi dobrych kilka lat. Ma byc wmiare ekonomiczny i niezawodny.
Jesli chodzi o sam wybor modelu to najbardziej jestem za Seatem Leonem ST.
Myslalem na poczatku o samochodzie 2-3 letnim z przebiegiem do 100tys. Silnik diesla 1.6 TDI kilka osob mi odradzalo ze wzledu na 5 biegowa skrzynie.

Jak wyglada sprawa z silnikami benzynowymi 1.2 i 1.4 TSI? Glownie chodzi mi o trwalosc bo tyle sie juz roznych rzeczy naczytalem ze sam juz nic nie wiem. Czy przebieg np. 100tys. dla tych benzyniakow juz je przekresla jesli mysle o samochodzie na lata? Ile one tak naprawde wytrzymuja? Mowa o nowszych poprawionych silnikach na pasku.

Jesli nie Leon z TSI to biore pod uwage tez Forda Focusa 1.5 tdci.

Narazie pomijam tutaj na forum cene zakupu samochodu, wiem z jakim wydatkiem musze sie liczyc w kazdym wariancie ale potrzebuje porady. Musze to sobie poudkladac w glowie :)

Z gory dziekuje!
kopkar1
Nowicjusz

16 Gru 2019, 13:07

Moim zdaniem powinieneś iść w diesla, benzyna to zawsze spali więcej, ma mniejszy zasięg itd
Plusem np w takim 1,2 tsi jest to że nie ma koła dwumasowego czyli pewne koszty odchodzą.
Trwałość? jeśli byś skrócił interwał wymiany oleju i przy Twoim użytkowaniu wymieniał powiedzmy 2x w roku to może do 350 tys by dociągnęły szczególnie 1,4 tsi
Ale nie oszukujmy się to nie jest poziom trwałości dawnych silników gdzie przy pojemności 2,5 było 100 koni.

Natomiast ja bym bezapelacyjnie postawił na diesla, możesz zainteresować się bliźniakami Golfem i Octavią.
Bo nie wiem dlaczego nie chcesz iść w tdi tak jak w Focusie tdci?
Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna

16 Gru 2019, 13:18

W 1.6 TDI jest skrzynia 5 biegowa. Podobno brakuje tego 6 biegu przy jezdzie autostradowej tak jak w moim przypadku. To opinia kilku innych osob. Ciagle zbieram informacje :) Decyzja jeszcze nie zapadla.
Olej w kazdym samochodzie zawsze wymieniam szybciej, srednio 2 razy w roku takze to nie klopot.
kopkar1
Nowicjusz

16 Gru 2019, 13:25

kopkar1 napisał(a):Olej w kazdym samochodzie zawsze wymieniam szybciej, srednio 2 razy w roku takze to nie klopot.

Ty tak, ale nie wiadomo jak poprzedni właściciel. Zobacz sobie jak to wygląda np.ze słynnym 1.9dCi w Lagunie II. Przy wymianie oleju co 30 tys.turbosprężarki padały jeszcze przed przebiegiem 100tys., a ten sam silnik był np.w Volvo V40 S40 i tam była zalecana częściej wymiana oleju. Nie było tam przypadków padania turbin przy takich przebiegach.

I tak ogólnie warto rozważyć diesla 2.0 TDI - w Octavii III, Golfie VII i Leonie III. Jeśli nie jeździsz dużo po autostradach to te 1.6 też da radę, chociaż raczej do spokojniejszej jazdy.

Jaki masz budżet?
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

16 Gru 2019, 13:34

Samochod kupie w Niemczech i tutaj bede go rejestrowal i glownie uzytkowal, duzo jazdy autostradowej. Tutaj tez musze wziasc pod uwage wieksze oplaty na diesle, tym bardziej przy 2.0 TDI dlatego go wstepnie wykluczylem. (podatek drogowy, OC). Benzyna wtedy zdecydowanie wygrywa.
Dlatego tez nie wpominalem o budzecie. Jesli z znasz rynek niemiecki to powiedzmy ze do 12 tys euro chcialbym przeznaczyc na auto.
kopkar1
Nowicjusz

16 Gru 2019, 17:29

To może spróbuj 1,6 tdi? Wg tego co widać tutaj, masz ok 3k obrotów przy 150-160 km/h to nie jest źle:

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

No chyba że masz zamiar lecieć 200+ km/h to będzie głośno ale to i przy 6 biegów raczej podobnie, jest po prostu inny układ przełożeń.
Nie ma szans żeby przy zawrotnych prędkościach w klasie kompakt było cichutko i przyjemnie.
Pionek
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Co to znaczy być uprzejmym na drodze?
    Po pierwsze być kierowcą przewidywalnym, a nie chaotycznym i pełnym emocji. Po drugie przestrzegać przepisów ruchu drogowego. Po trzecie kierować się zasadą współpracy, ostatecznie intencją wszystkich jest bezpieczne ...

16 Gru 2019, 17:58

Prędkości o których mówisz to myślę górna granica, szybciej nie mam zamiaru jeździć
Hm.. kolejna porada która mi trochę miesza w głowie :D
kopkar1
Nowicjusz

16 Gru 2019, 18:48

Ale co tu mieszać w głowie? Masz zamiar robić 20-30 tys rocznie, z czego większość autostrada. Malolitrazowa benzyna się do tego kiepsko nadaje bo spali tyle że i tak wyjdzie dużo drożej niż dieslem (nawet po uwzględnieniu wyższych podatków od diesla). Szukaj więc diesla a z jakiej marki to już Twój wybór.
fcgetin
Początkujący

16 Gru 2019, 19:09

kopkar1 napisał(a):Prędkości o których mówisz to myślę górna granica, szybciej nie mam zamiaru jeździć
Hm.. kolejna porada która mi trochę miesza w głowie

EEEtam dla porównania to yaris 1 1,3 na autostradzie (w Niemczech 160-170km/h) spalił litr mniej lpg niż przy tej samej prędkości sedan V8 ważący 500kg więcej :D

Pionek napisał(a):Trwałość? jeśli byś skrócił interwał wymiany oleju i przy Twoim użytkowaniu wymieniał powiedzmy 2x w roku to może do 350 tys by dociągnęły szczególnie 1,4 tsi

Z tymi 350k.km. dla 1,4tsi uśmialiśmy się z kumplami :ok:

Pionek napisał(a):Ale nie oszukujmy się to nie jest poziom trwałości dawnych silników gdzie przy pojemności 2,5 było 100 koni.

A możesz rozwinąć temat ? :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota

16 Gru 2019, 19:26

Szukam diesla. Ktoś może coś jeszcze powiedzieć o jeździe z tą 5 biegowa skrzynia w 1.6 TDI ?
kopkar1
Nowicjusz

16 Gru 2019, 20:14

szybki napisał(a):Z tymi 350k.km. dla 1,4tsi uśmialiśmy się z kumplami

Jeśli kumple też wyznają taki światopogląd jak Ty no to cóż nic dziwnego

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Pionek
Stały forumowicz

17 Gru 2019, 00:05

Pionek napisał(a):Jeśli kumple też wyznają taki światopogląd jak Ty no to cóż nic dziwnego

No i biorąc pod uwagę że są zaje mechanikami to pewnie nic nie wiedzą.
:D

No tymi ogłoszeniami udowodniłeś swoją racje... chociaż piszesz o 350k.km.a wklejsz od 300k.km z hakiem do 250k.km.łoj tam ... no i na 100% stan licznika i dobry humor sprzedawców odpowiada kondycji silnika... :no:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota