1.5dci do miasta?

24 Sie 2017, 07:33

Natrafiłem na informację, że FAP w tym silniku wypala się samoistnie nawet w ruchu miejskim. Czy można zainteresować się tym silnikiem jeżdżąc krótkie odcinki w mieście? Nie skróci to jego żywotności i podniesie awaryjność? Czy zainteresować się benzyną np. 1.4tce?
maciejmacku
Początkujący

Prawo jazdy: 22 12 2010
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Renault Megane III
Silnik: 1.4 TCe
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009

24 Sie 2017, 08:03

maciejmacku napisał(a):Czy można zainteresować się tym silnikiem jeżdżąc krótkie odcinki w mieście?
Żaden diesel nie jest dobry do jazdy na krótkich odcinkach
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

24 Sie 2017, 08:08

Dokładnie. FAP/DPF to tylko jeden z potencjalnych elementów nie przepadających za jazdą miejską. Zachęcam do przeczytania poradnika dzidy na temat użytkowania diesla w mieście.
Zdecydowanie lepszą opcją będzie 1.4 TCe, a jak szukasz oszczędności - 1.6 + LPG.
hondziarz
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 8
Auto: honda

24 Sie 2017, 08:28

Ok, to mnie przekonaliście ;) jeździłem 1.4tce i jest nawet elastyczny, myślałem jeszcze o 2.0tce + gaz w przyszłości, ale trudno znaleźć ten silnik.
maciejmacku
Początkujący

Prawo jazdy: 22 12 2010
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Renault Megane III
Silnik: 1.4 TCe
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Alfa Romeo Stelvio - SUV-em klasy premium
    Pierwszy SUV w przeszło 100-letniej historii włoskiej marki. W Stelvio przestronność i wymiary samochodu sportowo-użytkowego idealnie harmonizują z cechami charakterystycznymi dla marki. Linia nadwozia odzwierciedla bezkompromisowe ...
    Nie pal za kierownicą!
    Do nałogowego palenia papierosów wciąż przyznaje się blisko co czwarta osoba dorosła w Polsce (24%)(1). Wielu kierowcom zdarza się robić to również podczas prowadzenia samochodu. Szkodzi to nie tylko zdrowiu ...