I właśnie odnośnie elastyczności, to tej właśnie brakuje w tym silniku. Przez przypadek odkryłem, że po zdjęciu plastikowej nakładki z chwytu powietrza, okazało się że bez tego silnik chętniej wchodzi na obroty.
[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]
Jak też pedał gazu zrobił się twardszy, czyli mniej trzeba go wciskać, żeby przyśpieszyć do danej prędkości. Tyle, że po czasie jak komora silnikowa się nagrzeje, czuć znowu spadek mocy. Czyli wracamy do punktu wyjścia.
Postanowiłem więc ponownie założyć plastikową nakładkę, ale zaślepić tylne wloty kierownicy powietrza, bo to chyba tak się nazywa. Chodzi dokładnie o te dwa szerokie otwory(widok od tyłu)
Było już lepiej, ale nie do końca. Podczas zmian biegów, silnik zbyt szybko schodził z obrotów i auto szarpało zwłaszcza przełączając z 4 na 5, jak i również czasami pojawiała się dziura w obrotach
Po głębszej analizie, doszedłem do wniosku, że przez ten napór powietrza, robiły się jakieś mocne zawirowania. Ewentualnie powstawało zbyt duże nadciśnienie w stosunku do potrzeb silnika. A jak pamiętam auto najlepiej ciągnęło, gdy pobierał spokojne powietrze.
Postanowiłem więc w plastikowych zaślepkach wywiercić otwory upustowe, które wypuszczą nadmiar powietrza. Sumaryczna wielkość otworów jest mniejsza niż w oryginale. I powiem, że to działa Silnik ciągnie niemal z każdych obrotów, ale najmocniej w przedziale 2000-3000obr. Parę razy zdarzyło się, że stracił przyczepność na 2 biegu przy rzecz jasna mokrym asfalcie W dodatku teraz tak płynnie zmienia się biegi, że aż chce się wachlować drążkiem. Inną rzeczą jest to, że zmieniła się głośność jak i barwa wydechu. Wcześniej chodził jak mikser, a teraz brzmi bardziej sportowo
A tutaj fotki poglądowe, jak to wygląda finalnie Oczywiście górną plastikową nakładkę zdjąłem do zdjęć, bo w środku też trochę się zmieniło