1.6 SR - Nierówne przyspieszanie

27 Kwi 2011, 08:35

Witam, jakis czas temu miałem problemu z szarpanym przyspieszaniem oraz falującymi obrotami. Problem rozwiązany do połowy po przeczyszczeniu przepustnicy i adaptacji. A wiec tak - wymieniłem świece, przepustnica została wyczyszczona i zaadoptowana (nie wiem czy trzeba było to robic ale mechanik tak mowił). Jakie efekty - problemu z falującymi obrotami juz nie ma - po włączeniu klimy/wyłaczeniu, obroty się ładnie stabilizują, podobnie podczas dojeżdzania do swiateł też nic juz nie pływa i nie faluje. Auto płynniej przyspiesza, nie ma juz takiego dławienia ale jeszcze mały defekt widzę. Jak przyspieszam wciskając lekko gaz na 2 biegu od około 1400 obrotów, to przy wartosci ok 2 tys obrotów przyspieszanie jest lekko nierównie, tak jakby delikatnie szarpnęło 2-3 razy i potem powyżej 2 tys obrotów idzie równo. To jest niezauważalne gdy gdy sie auto kręci wyżej tak ze po zmianie biegu na wyższy obroty nie są niższe niz te 2.2 tys. Objawy te wystepują podczas łagodnego, podkreślam łagodnego przyspieszania w niskim zakresie obrotów. Dodam jeszcze ze mam wymienione świece i filtry. Jedynie kable mam stare, czy to moze miec w pływ? Na vagu nic nie wyszło, odma wyczyszczona. A może jeszcze raz dokładniej umyc przepustnice? Bo efekt został jakby wyleczony w 90%, wczesniej bardziej "kangurzył" , teraz jest to ledwo wyczuwalne. Proszę rady
gexon
Nowicjusz

Miejscowość: ślask
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne