1.8 vs 2.3

31 Sie 2009, 13:36

zastanawiam sie nad kupnem seata toledo II i chodzi mi o silniki 1.8 (125KM) lub 2.3(150KM) chodzi mi o roznice w spalaniu po miescie i trasie oraz ile by palilo gdy zalozylbym sekwancje do tych silnikow ? i jakie sa mniej wiecej koszty podzespolow i ubezpieczenia miedzy tymi silnikami ?
papkin
Początkujący

31 Sie 2009, 15:25

Generalnie lepszym wyborem wydaje się silnik 1.8 ze względu na mniejszą awaryjność i zużycie paliwa. Choć jest strasznie mułowaty. Cześci do 1.8 są napewno tańsze bo jest to silnik popularniejszy i jest do niego więcej zamienników itp.
2.3 mocno się sypią. Kumpel mechanik serwisuje Golfa IV z tym silnikiem i wiecznie jest z nim jakiś problem.
Najlepszym wyborem wydaje się silnik 1.8T 150KM, którego w Toledo II nie montowali. Według danych producenta palił mnie od wersji 1.8, poza turbosprężarką, przepływomierzem był bezobsługowy. ( chodziaż problem z turbosprzężarką można wyeliminować przez kilka zabiegów profilaktycznych ). Był silnik 1.8T 180KM ale aut z tym silnikiem jest mało, sa bardzo drogie ( zresztą nie dziwne że ludzie nie chcą się ich pozbywać ) a jak są w "okazyjnej" cenie to sa po przejściach lub zajechane.
Bardzo dobry był by silnik 1.9 TDI 130KM, którego w tym modelu nie ma. Z wersją 150 KM jest tak samo jak z 1.8T 180KM, za to wersja 110KM wydaje się najlepszym wyborem.
Pali mniej od wersji 90KM, zbiera się jak 1.8 125KM, poza osprzętem który jest bolączką wszystkich diesle właściwie również bezobsługowy.
Ciupelek
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    Audi AI remote parking pilot - garage pilot
    Funkcja automatycznego parkowania Audi AI remote parking pilot oraz funkcja automatycznego wjazdu do garażu Audi AI remote garage pilot znacznie ułatwiają parkowanie. Systemy samoczynnie wprowadzają pojazd na równoległe ...