1 Auto

25 Wrz 2011, 19:46

Witajcie !

Jestem tu nowy i pewnie zostanę zjechany za założenie nowego tematu a pewnie już taki był lecz nie mogę się dokopać do tego czego chce :(.

Chce kupić pierwsze autko lecz nie pytam jaki model czy coś lecz mi chodzi o ceny ubezpieczenia i wszystkie inne opłaty co roczne, miesięczne itp. związane z pojemnością silnika i takimi tam bo nie jestem pewien czy wyrobię z kasą na moje młodzieńcze marzenia :).

Ile musiał bym bulić bo mam wizje kupienia sedana albo kombi z silnikiem o poj. 1.8 albo 2.0 lecz nie wiem jakie jeszcze czynniki wpływają na ilość wkładanych pieniędzy w niego.

z góry dziękuję i przepraszam jeśli takowy temat był.
HarcMetal
Nowicjusz

25 Wrz 2011, 19:53

Jak masz ponizej 25 lat i nie masz znizek to za 2.0 kolo 2000-2500zl. Kazdy ubezpieczyciel tez inaczej traktuje mlodych kierowcow i ma rozne ceny. Jak chcesz cos z 100km i troche wiecej, kup jakiegos Civica z VTEC to bedziesz mial w 1.6 jakies 120km.
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI

25 Wrz 2011, 20:01

Te 2-2,5 tyś. miesięcznie ?
HarcMetal
Nowicjusz

25 Wrz 2011, 20:17

Rocznie, no co ty :D
Przy kupowaniu auta z salonu, masz dodatkowe zniżki na ubezpieczenie i oczywiście gwarancję.
LOTnick
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Auto: Ford Focus II 1.6 100KM

25 Wrz 2011, 20:27

aaa no ok a co z jakimiś opłatami miesięcznymi ? są takie ? hmm bo te 2 czy 2,5 tyś. to nie tak źle.
Ja nawet nie wiem jakie są opłaty za auto :( ( nie licząc rejestracji i kupna ) .
HarcMetal
Nowicjusz

26 Wrz 2011, 20:01

Opłaty za użytkowanie: benzynka, wymiana części raz na jakiś czas, jeśli nie umiesz ich wymieniać to kupa kasy dla mechaników którzy i tak źle naprawiają hehe ;)

2,5 tyś na rok to raczej dużo - polecam kupić na współwłaściciela np. na ojca wtedy możesz sporo zaoszczędzić.
a5f5c1
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Proace Verso (od 2016)
    To największa w historii Toyota o nazwie Verso, mogąca zabrać na swój pokład od 5 do 9 pasażerów. Została pomyślana jako uniwersalny pojazd zarówno do firm, jak i dla rodziny, lub też jako komfortowy ...
    System wypożyczania samochodów na minuty w Warszawie
    Bezobsługowy system wypożyczania samochodów na minuty, który już od 3 lipca dostępny jest w Warszawie. Może z niego skorzystać każda osoba, która posiada prawo jazdy przynajmniej rok oraz kartę bankomatową. ...

26 Wrz 2011, 20:55

"Raczej". U mnie wychodzi niecały tysiąc, ale mam auto z salonu i zarejestrowane na ojca.
LOTnick
Aktywny
Awatar użytkownika

26 Wrz 2011, 21:33

Czyli jest co roczna opłata wysokości jakiejś tam nie ma co miesięcznych, są jeszcze tylko eksploatacyjne wydatki typu benzyna no i części zamienne w razie usterki, no i przeglądy wykonywane co jakiś czas ? i koniec nic nie ma więcej ? :)
HarcMetal
Nowicjusz

26 Wrz 2011, 22:45

ty masz juz prawo jazdy?
zyww
Nowicjusz

Miejscowość: ŁÓDŹ

27 Wrz 2011, 06:32

Do tego dochodzą jeszcze mandaty :D

Mieliśmy się tu skupić na wydatkach na auto, a nie na jakimś śmiesznym papierku.
Ostatnio edytowany przez LOTnick, 27 Wrz 2011, 17:46, edytowano w sumie 1 raz
LOTnick
Aktywny
Awatar użytkownika

27 Wrz 2011, 14:58

mam i co z tego skoro jako jedyny w domu mam i nie wiem właśnie jakie są opłaty. hmm to nie jest tak źle jak sądziłem podsumowując opłaty jakie są to :
- mandaty (jeśli będę mieć xd )
- benzyna ( oczywiste bo na powietrze silniki nie chodzą A SZKODA xd )
- rejestracja jednorazowy wydatek około 1500zl
- co roczna opłata za ubezpieczenie ? wysokości np. 2-2,5 tyś.
- no i części i naprawa
Coś jeszcze czy poważnie to koniec ?

dziękuję za pomoc :)
HarcMetal
Nowicjusz

27 Wrz 2011, 17:46

Różnego rodzaju dodatkowe udogodnienia i modyfikacje: ESP, ABS, opony premium, światła przeciwmgielne, halogeny dalekosiężne, hamulce tarczowe na tylną oś (jeśli nie masz), czujniki parkowania, itd.

Jakbyś nie rozumiał, znaczenia któregokolwiek z powyższych to pytaj śmiało :P
Zakładam, że nie chcesz przerabiać swojego auta na wieśniackie lub rajdowe.
LOTnick
Aktywny
Awatar użytkownika

27 Wrz 2011, 17:58

Jak auto bylo zarejestrowane wczesniej juz w PL, to przerejestrowanie to jakies 200zl, OC mozesz na pol roku wykupic, nie musisz odrazu na rok, troche drozej wychodzi wtedy, samochod zwykle ma ubezpeiczenie, wiec odrazu placic nie bedziesz musial za OC zwykle.

Do kosztow takich typowo eksploatacyjnych to masz opony, o ile musisz kupic bo np. nie bedziesz mial zimowych, raz w roku olej, to jest jakies 150-200 zl wraz z filtrem, rozrzad najlepiej tez wymienic po zakupie autka odrazu zeby miec spokoj - jakies 400-800zl, w zaleznosci jakie to autko, plyn hamulcowy i w ukladzie chlodzacym(groszowa sprawa jak sam to wymienisz, wymienic najlepiej odrazu po zakupie i miec spokoj na 4 lata, i tylko uzupelniac ewentualne ubytki potem).

Napisz ile masz lat, od kiedy prawko, ile chcesz na autko wydac, oraz czy to ma byc krajowe, czy moze sprowadzone do oplacenia. Rodzaj paliwa tez bys mogl okreslic, czy to ma byc benzyna, diesel, czy moze benzyna + LPG. No i wielksoc autka oraz rodzaj nadwozia(coupe, sedan, kombi, hatchback)
Czimi
Stały forumowicz

27 Wrz 2011, 18:11

O, właśnie. Przegląd techniczny też coś kosztuje, chyba tam wymieniają wszystkie filtry jak jest potrzeba, bo mój grat ma trochę przebiegu :P

Co wy tak czepiacie się tego wieku? Jakby co, to droższe ubezpieczenie mają wszyscy poniżej 25 roku życia.
LOTnick
Aktywny
Awatar użytkownika

27 Wrz 2011, 18:15

Nikt sie wieku nie czepia, tylko zeby podac cene OC trzeba ten wiek pytajacego znac, a filtry to na przegladzie ci nikt za darmo nie wymieni, lol. Przeglad jak chodzi o ten w Okregowej Stacji Kontroli Pojazdow to kosztuje jakies 100zl jak autko juz w PL bylo wczesniej zarejestrowane(jakies dodatkowe 50zl jak swiezo sprowadzone), jak autko ma LPG to tez z 50zl dodatkowe wolaja.

No ale kupujac autko, zwykly odrazu przegladu nie trzba robic, no ale koszt to jest jak chodzi o roczne wydatki na utrzymanie samochodu :P 100zl bez LPG i jakies 150zl z LPG.
Czimi
Stały forumowicz