1-sze auto, pomożecie? :)

31 Sty 2014, 00:27

Niestety automata nie odpszczę, gdyż już trochę się najeździłem w swoim życiu ( kurs prawa jazdy - to nie była moja pierwsza jazda samochodem , jezdziłem na długo przed tym) i uważam, że już wystarczająco najeździłem manualem- poza tym wygoda, jeździć będę głównie po mieście, sporym dosyć i szczerze powiedziawszy nie mam ochoty chełtać biegów ;) 159 wydawałaby się złotym środkiem, gdyby nie fakt, że rzadko występuje w automacie oraz ciężko znaleźć zadbany egzemplarz- w tym wypadku sedan(tylko)
adek123123
Nowicjusz

Prawo jazdy: 04 01 2014
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: nie mam

31 Sty 2014, 00:30

adek123123 napisał(a):LPG również odpada, nie chcę ryzykować, mimo wszystko.

Ryzykować z czym??? Diesel jest bardziej ryzykowny niż porządne LPG.

adek123123 napisał(a):Seria 3 jest wg mnie zbyt nudna, pełno ich na deogach, nie zachwycają, nie budzą większych emocji - ot taka beemka. No właśnie, chciałbym celować w nowszą generację 5-tki, ale z moimi wymag. jest to prawie nie wykonalne, poprzed generacja 5, tak jak trójka bez emocji. Generalnie powiem, że z beemek podobają mi się nowsze generacje/ale nie najnowsze bo wiadomo- budżet.

Jeśli chodzi o to że lubisz na samochód patrzeć to zastanów się czy stać Cię na utrzymanie Alfy, jeśli tak to nie ma co czekać :yes! Tylko stań najpierw przed lustrem i powiedz do siebie - nie będę żałował że kupiłem Alfe Romeo :ok:. Niewątpliwie to samochód wyjątkowy, rzadszy i przyciągający spojrzenia. Ale najlepiej sprawdza się w przyciąganiu gotówki z portfela...

Pozdrawiam :).
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993

31 Sty 2014, 00:32

Co do alf, kompletnie się nie orientuję- możesz mi przybliżyć co miałeś konkretnie na myśli? Jakieś typowe usterki?
adek123123
Nowicjusz

31 Sty 2014, 00:37

no właśnie mało kto na tym forum potrafi wymienić typowe usterki alfy 159 tylko argumentuje je usterkami starszych alf więc i ja chętnie posłucham konkretów, a nie stereotypów. Średni koszt naprawy Alfy jest 2razy niższy niż BMW e90 co już w innym temacie pisałem
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

31 Sty 2014, 00:44

Zapomniałem się wypowiedzieć o BMW 1 - otóz powiem tak, niektórym mercedes B kojarzy się z niepełnosprawnym Mercedesem ;) haha tak mi BMW 1 również, uważam, że jest to przecenione auto i pod względem ceny, jak i wyglądu ( wygląd w dużym cudzysłowie) a co za tym idzie również wyposażeniem.
adek123123
Nowicjusz

31 Sty 2014, 00:47

adek123123 napisał(a):Co do alf, kompletnie się nie orientuję- możesz mi przybliżyć co miałeś konkretnie na myśli? Jakieś typowe usterki?

Szczerze nie chcę, jeśli chcesz wiedzieć więcej poprzeglądaj ostatnie tematy o Włochach na forum... Nie chcę aby znów rozpętała się jakaś absurdalna dyskusja, więc napiszę to raz...

Ostatnio usłyszałem opinię że Alfa 159 1.9 JTD jest już super w porównaniu do swoich poprzedników, postanowiłem to sprawdzić. Spotkałem się ze znajomymi z klubu-alfy i ich zapytałem... Generalnie to +/- cytaty:

Pękające kolektory.

Wariująca elektronika.

Zawieszenie już dużo trwalsze niż w 156 ale nadal nie można nazwać go wytrzymałym (tym bardziej na Nasze drogi i do miasta).

Układ kierowniczy nawala tak jak nawalał.

Rdza??? No widać że w porównaniu z np. 156 jest o niebo lepiej, ale u nie których się już trochę pojawia, zobaczymy za parę lat.

Dosyć częste problemy z układem hamulcowym.

Słabsze wykonanie wnętrza niż u poprzedników, tego się nie spodziewaliśmy.

I dodatkowo milion małych, w miaare tanich ale wkurzających szczegółów które nie powinny się nigdy popsuć.

Oto ośmioletnia Alfa Romeo po tych niesamowitych poprawkach...

Pomijając to że ceny części do Alfy są bardzo wysokie... No i ten nietrwały wielowahacz który ciągnie koszmarne kwoty.

dzida napisał(a):Średni koszt naprawy Alfy jest 2razy niższy niż BMW e90 co już w innym temacie pisałem

Tylko szkoda że AR trzeba naprawiać co miesiąc, a BMW raz na pięć lat :ok:.

ALE JA JAK ZAPOWIEDZIAŁEM NIE BĘDĘ PROWADZIŁ SETNEJ DYSKUSJI NA TEN TEMAT NA FORUM Z LUDŹMI, KTÓRZY MIELI Z TĄ MARKĄ TRZY RAZY MNIEJ DOŚWIADCZEŃ NIŻ JA... A Z BMW 100 RAZY MNIEJ DOŚWIADCZEŃ...

Ostatnio edytowany przez Vermin, 31 Sty 2014, 00:51, edytowano w sumie 1 raz
Vermin
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Od czego zależą ceny ubezpieczenia OC?
    Cena za ubezpieczenie OC nie jest określona w sposób jednolity. Każde towarzystwo ubezpieczeniowe oferujące taką polisę komunikacyjną może brać pod uwagę przy wyliczaniu wysokości składki ubezpieczeniowej inne czynniki. ...

31 Sty 2014, 00:50

Kurcze, troche mnie przestraszyłeś...:/
adek123123
Nowicjusz

31 Sty 2014, 00:51

adek123123 napisał(a):Kurcze, troche mnie przestraszyłeś...:/

To nie ja tylko klubowicze Alfy... Ja z samą 159 do czynienia nie miałem!!! O samej 159 wiem na ten moment pewnie nie wiele więcej od Ciebie... Ja to usłyszałem od nich.

Vermin
Stały forumowicz

31 Sty 2014, 00:57

Już to widzę jak BMW naprawiamy raz na 5 lat... :mrgreen: Byle wymienić klocki hamulcowe to trzeba podpinać komputer aby nie było błędów w e60... Klocki wymieniamy raz na 5 lat jak mało jeździmy, a te koszty odnosiły się również do napraw eksploatacyjnych ;) Ranking ubezpieczyciela Varrianty Direct.
Szwagier ma e90, a kolega 159. Obie w dieslu. Oczywiście wybrałbym Alfę z dieslem. Z benzyniakiem to BMW. W BMW 2,0d masz gówniane turbiny, wtryski i pękające korbowody w pierwszych latach produkcji. Jak już to 3,0d
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

31 Sty 2014, 00:58

Opierałem nadzieje na alfie- teraz jest pod gigantycznym znakiem zapytania....:/ Teraz już nie mam pojęcia jaki samochód wybrać....kompletnie. Dzięki bogu narazie poruszam się samochodm taty, ale to nie moż trwać w nieskończoność, co z pozostałymi wymienionymi przeze mnie samochodami? Jakiś zasługuje na uwagę?
adek123123
Nowicjusz

31 Sty 2014, 01:01

Ja Cię tylko ostrzegam, że w przypadku nowszych BMW to można na prawdę popłynąć z kasą ale tu są na forum ludzie co w każdym temacie wciskają BMW, a ja wiem, że na opinie takich ludzi patrzeć należy przez palce z własnego doświadczenia.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

31 Sty 2014, 01:04

Dzięki, a co z pozostałymi propozycjami? Któreś bardziej sensowne?
adek123123
Nowicjusz

31 Sty 2014, 01:08

Vermin podał dobre e39 i e46 więc je możesz rozważyć, bo nie są tak skomplikowane i naszpikowane elektroniką co jej ASO czasem ogarnąć nie może
Na Audi C6 trochę mało masz
Jeepa nie znam
VW też nie bardzo znam ale trwałością tak jak alfa mimo lepszej opinii i o wiele droższe w serwisie od niej
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

31 Sty 2014, 01:10

adek123123 napisał(a):Opierałem nadzieje na alfie- teraz jest pod gigantycznym znakiem zapytania....:/ Teraz już nie mam pojęcia jaki samochód wybrać....kompletnie. Dzięki bogu narazie poruszam się samochodm taty, ale to nie moż trwać w nieskończoność, co z pozostałymi wymienionymi przeze mnie samochodami? Jakiś zasługuje na uwagę?

Alfa zawsze będzie pod znakiem zapytania... Oni i tak powiedzieli że w porównaniu do 156 jest baja ale wytrzymałym samochodem jej nazwać się po prostu nie da (mówiliśmy o AR 159 1.9 JTD, tyle że usterki silnikowe to akurat najmniejszy kłopot w AR).

dzida napisał(a):Już to widzę jak BMW naprawiamy raz na 5 lat... :mrgreen: Byle wymienić klocki hamulcowe to trzeba podpinać komputer aby nie było błędów w e60... Klocki wymieniamy raz na 5 lat jak mało jeździmy, a te koszty odnosiły się również do napraw eksploatacyjnych ;) Ranking ubezpieczyciela Varrianty Direct.

I myślisz że on tak zbankrutuje na tej wymianie klocków :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:??? Dzida czy Ty widzisz co piszesz :D???

dzida napisał(a):Szwagier ma e90, a kolega 159. Obie w dieslu. Oczywiście wybrałbym Alfę z dieslem. Z benzyniakiem to BMW. W BMW 2,0d masz gówniane turbiny, wtryski i pękające korbowody w pierwszych latach produkcji. Jak już to 3,0d

Pewnie cała gama usterek z rękawa, na onecie takie newsy znalazłeś??? Aż dziw, że je na ulicy widuje... Pewnie wszyscy z warsztatu właśnie wracają, a kupują je same naiwniaki za grubą kasę. Błagam Cię... Poza tym kiedy ja mu proponowałem 2.0d??? I co ma E90 Twojego Szwagra do E46 czy E39, które proponowałem??? Powiedziałem mu że jeśli chce może ewentualnie dozbierać do E60 530d i co w związku z tym???

Vermin
Stały forumowicz

31 Sty 2014, 01:12

adek123123 napisał(a):Dzięki, a co z pozostałymi propozycjami? Któreś bardziej sensowne?

Tylko tak właściwie Twoje propozycje z 1szego posta są od sasa do lasa od TT do Twaroga przez 5kę liberty i fajtona...dodaj do tego jeszcze coś alfabetycznie będzie łatwiej...a w dodatku jezeli taki jesteś strachliwy to kup sobie starsze auto za 25-30k . zostaw sobie coś na serwis i bedziesz miał problem z bani.
Tak naprawdę do 30k masz do wyboru do koloru od niemczurów przez włochy do japońców...
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe