10-15k benzyna z niezłym przyśpieszeniem- prosze o sugestię

02 Lis 2017, 22:36

Witam, poszukuje nowego autka i im dłużej się zastanawiam, tym mniej zdecydowany jestem. Obecnie jeżdżę vectra kombi 2.2 dti, troche przeżyłem z tym autem, uznałem że pora na zmianę. Chciałbym kupić auto raczej benzyna, chociaż nie zamykam się na mniej awaryjne diesle. Musi to być samochód z całkiem przyzwoitym przyśpieszeniem, nie gorszym od obecnego, odpada kombi, sedan, coupe, hatchback, niekoniecznie 4/5 drzwiowy, dla młodej jeszcze w miare osoby ;) . Wiadomo ze od wieku ważniejszy jest stan, ale preferowałbym coś z 2 z przodu, co by wartość nie poleciałą na łeb na szyje w miesiąc. Budżet max absolutne 15tyś, ale wolałbym mniej na zasadzie kompromisu coś za coś.
Za czym już się oglądałem spełniające wymagania w kolejności najbardziej przekonany do tej pory:
s40 2.0 silnik ale nie wiem który byłby najlepszy, problem z tym że niewiele ofert, s60 troche już sie wydaje duże;
focus/fiesta 1.8, 2.0 czy st, bardzo przyjemnie sie prowadzi ale miałem do czynienia tylko dieslem;
megane zachęca mnie cena bardzo, jeździłem tylko jednak 1.6, a wolałbym coś szybszego. Nie mam przekonania co do awaryjności, opinie bardzo różne;
is 200, tutaj wątpliwości wielkich nie mam co do jakości z tym że moj budżet sięga jedynie do zadbanych ale wiekowych aut, a co gorsza według mnie wizualnie troche się ten model postarzał;
vectra c w gts mi sie podoba ale jaki tutaj silnik? w tym 2.2 łańcuchy podobnież nie takie znowu trwałe, jak kto dbał... ;
mazda 6, bardzo przyjemnie sie prowadzi, chociaż wydaje się ciężkawe. poza blachą nie wiem jak awaryjność benzyn;
e46/e39 jeśli coś z BMW to juz zdecydowanie coś mocnego, z fajnymi osiągami ale tu znowu problem że chcąc coś w dobrym stanie nie starszego od obecnego auta, może być problem z budżetem.
Z zewnątrz nawet by mi sie podobały accord albo octavia ale niestety ubogie wnętrze, dziadkowozy tak zwane odpadaja. Laguna ii z kolei nie podchodzi mi z zewnątrz... Z diesli myślałem o alfach albo ibizie, ale jednak w pierwszej kolejności benzyna...
Mam jeszcze opcje kupna 206tki za przyzwoite pieniądze, pojezdzić do roku az uzbieram większą kwotę ale mam nadzieje ze jednak coś mi forumowicze doradzicie, wskażecie błedy w rozumowaniu albo w czymś utwierdzicie ;)
arkadiuzs
Nowicjusz

Prawo jazdy: 07 02 2011
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Vectra b
Silnik: 2.2 dti 125KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

02 Lis 2017, 23:18

W okolicach 14-16 tysięcy możesz znaleźć w miarę zadbane S60 z silnikiem wolnossącym 2.4 R5 lub 2.0T np.
[link do oferty na Allegro wygasł]

Wersję 140-konną bezproblemowo można przerobić na 170 KM (moc była fabrycznie obniżona ze względu na przepisy podatkowe w niektórych krajach np. w Holandii). Średnie spalanie ~10l/100km, niezłe przyspieszenie, brak turbiny gwarantuje niższe koszty utrzymania.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna

03 Lis 2017, 09:49

Co do ISa zajrzyj w temat z mojej stopki lub poradnik:
poradnik-kupujacego-1-lexus-is-xe10-mk1-1999-2005-vt101227.htm
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

03 Lis 2017, 22:37

Dzięki za odpowiedzi. Co do s60 to nie powiem żeby mi sie nie podobały, ale w porównaniu do s40 wydaje się dużo masywniejsza. Jezdziłem automatem i komfort bardzo fajny, ale praca tej skrzyni nie przypadła mi do gustu, porównania do manualnej nie mam. A jaki byłby mniej więcej koszt takich modyfikacji?

Co do tematu o is, oczywiście zapoznałem sie z nim dużo wcześniej, biernym użytkownikiem forum tylko czytając jestem jakiś czas ;) temat bardzo konkretny, wiele podpowiada w kwestii tego modelu.
arkadiuzs
Nowicjusz

04 Lis 2017, 16:12

Popatrz na s40 I T4, s40 II z benzyniakiem nie kupisz za taką kasę
Invi
Forumowicz VIP

01 Gru 2017, 22:51

Nie chce zakładać nowego tematu, więc napisze tutaj, temat aktualny.
Będę chciał pojechać obejrzeć volvo s40 ii ale zastanawia mnie jedna rzecz. Cena jest atrakcyjniejsza bo jest do poprawek lakierniczych na progach i nadkole, schodzi też lakier bezbarwny z klapy bagażnika. I jedyne co mi przychodzi do głowy to ze może być po powodzi, bo wydawało mi sie ze volvo raczej rdza nie grozi. Autko z poczatku produkcji ze sporym przebiegiem sprowadzone lata temu ze szwecji. Co myślicie?
arkadiuzs
Nowicjusz

07 Gru 2017, 14:34

Może być niedbale naprawione po dzwonie. Volvo - nawet 13 letnie - nie powinno rdzewieć w takim stopniu.
azzurro
Aktywny

Auto: Jeansowe kombi

12 Gru 2017, 22:57

Im więcej szukam oglądam i czytam , tym większy mam problem ze znalezieniem auta... :angry:
Prosiłbym o ocene paru ogłoszeń, to zawsze zaoszczędzę trochę czasu i pieniędzy na nietrafione oględziny:
1. [link do oferty na Olx wygasł] wszystko byłoby pięknie gdyby nie ten gaz, z tego co piszecie ten silnik nie lubi gazu, a już napewno nie zwykłej sekwencji, 5 lat temu założonej.
2. [link do oferty na Olx wygasł] to jest to auto do poprawek, błotniki progi nadkola i odpryski na klapie bagaznika
3. [link do oferty na Olx wygasł] po gradobiciu do malowania dach, wymiana maski i klapy, wgniotki na drzwiach
z tych dwoch do poprawek to sytuacja wyglada tak że mam możliwość skorzystać z pomocy lakiernika w atrakcyjnych cenach, nie przeszkadzaja mi tez niewielkie skazy na wygladzie na jakis okres czasu
4. [link do oferty na Olx wygasł]
5. [link do oferty na Olx wygasł]
6. [link do oferty na Olx wygasł]
7. [link do oferty na Olx wygasł]
8. [link do oferty na Olx wygasł]
9. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
10. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
11. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
12. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
13. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Zdecydowanie wolałbym benzyne/lpg ale jeśli chodzi o s60 to cięzko mi coś znaleźć w mojej okolicy i mógłbym się skusić i na on.
arkadiuzs
Nowicjusz

13 Gru 2017, 22:28

1. Sekwencja w 2.0 jest ok, ale jest informacja o generalnym remoncie silnika w 2015. Tzn. co było robione? Uszczelka pod głowicą? Gniazda zaworowe? Możliwe, że remont był kiepsko wykonany i silnik jest znów do naprawy/wymiany.
2. Śmieszna cena, stare zdjęcia. Błotniki, progi, nadkola nie powinny rdzewieć w bezwypadkowym Volvo.
3. Auto po gradobiciu - ok. Ale środek auta wygląda na zmęczony (przebieg może być większy jak 340 tysięcy). Kierownica jest nieoryginalna. Instalacja LPG założona byle jak pod maską. Nie wiadomo w jakim stanie skrzynia automatyczna (remont to minimum 4 tysiące złotych) i napęd AWD.
4. Nic nie widać na zdjęciach oprócz tego, że przebieg auta to min. 400 tysięcy.
5. Tu też wydaje mi się, że kierownica jest nieoryginalna. Dwumasa+rozrząd+robocizna to w tym modelu jakieś 3000zł, więc było kupione za pół darmo...
6. Tylny zderzak w zupełnie innym odcieniu, ale i tak wygląda lepiej od reszty aut z Twoich linków.
7. To nie jest tani w utrzymaniu silnik, a jak pójdzie Ci uszczelka pod głowicą to zobacz jaki będzie koszt remontu silnika.
8. Magiczny przebieg 198 tys.km i cena 9900zł...
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna

13 Gru 2017, 23:16

Dzięki za odp :)
co do 1. brał olej podobno, robione jeszcze zawory, wtryski i wymiana łańcucha, gaz stag 300 Isa 2 parownik/ reduktor AC R01, reszta podsespołóe Tomaseto. Ogólnie z rozmowy wywiadu wydaje się być auto dbane, ale z braku czasu nie oglądałem.
2 niby stała z uszkodzona skrzynia na parkingu w szwecji, dlatego też już to odpuściłem.
3 też się zgadzam, z rozmowy ze sprzedającym miałem wrażenie że jeździ na zasadzie dopóki auto nie stanie to ma służyć :)
co do reszty nie sposób sie nie zgodzić, a przy 6 cóż, mam taki problem że nie bardzo potrafię odróżnić różnice w kolorach ;/ nie wiem czy to kwestia nie wprawnego oka czy wyświetlacza, ale już się z tym pare razy załatwiłem...
arkadiuzs
Nowicjusz

19 Gru 2017, 21:15

Nadal nic... :angry: Jak ma ktoś chwilkę czasu proszę o ocenę ogłoszeń