10 wskazówek, jak kupić sprowadzony samochód

05 Mar 2015, 11:20

Wielu handlarzy „odpicowuje” sprzedawane samochody tak, aby zamaskować usterki. Jak więc kupić sprowadzony samochód, aby nie dać wcisnąć sobie grata? Przeczytaj, jeśli w poszukiwaniu używanego samochodu z Niemiec czy Holandii nie jedziesz na Zachód, a zdajesz się na naszych importerów.

Zapraszam: [link do mFind wygasł]

Urszula Zimnoch
mfind
Aktywny

Zdjęcia: 4
Auto: Volvo S40

31 Mar 2015, 19:21

Szukam informacji na temat tego ile będę musiał zapłacić za cła itp.
Jestem w Holandii i mam zamiar wrócić samochodem, ale nie mam pojęcia o ew. cle, czy innym podatku.
Proszę o pomoc
dharok
Obserwowany

Auto: Ford Mondeo

01 Kwi 2015, 08:47

Sprowadzając samochód osobowy z unijnego kraju jesteśmy zobowiązani do zapłaty akcyzy.
3,1 % przy pojazdach z silnikami o pojemności do 2000 ccm
18,6% przy pojazdach z silnikami powyżej 2000 ccm
Ten podatek powinien być naliczany od kwoty podanej na fakturze lub w umowie, lecz w praktyce celnicy przyjmują za punkt wyjścia krajową wartość danego modelu podawaną w cennikach Eurotaxu lub Info-Eksperta.

Przykład wyliczenia (np. dla samochodu z roku 1993 o poj. silnika do 2000 cm3 i wartości 1000 eur):

Wyliczenie podstawy opodatkowania:
1000 eur x 4,0720 = 4072 zł

Wyliczenie kwoty podatku akcyzowego do zapłaty:
4072 zł x 3,1% =126,23 zł po zaokrągleniu = 126 zł
Kwota 126 zł jest kwotą akcyzy.

Dodatkowe opłaty:
tłumaczenie dokumentów: 100 zł
badanie techniczne: 100-200 zł
wydział komunikacji: 500 zł /opłata recyklingowa/ i ok. 250 zł /tablice rejestracyjne/

Urszula Zimnoch
mfind
Aktywny

Zdjęcia: 4
Auto: Volvo S40
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Chevrolet Corvette C7 - 4 potężne końcówki wydechu
    Amerykanie słyną z zamiłowania do sportowych samochodów z potężnymi silnikami. Ale czasami ich mania wielkości dotyka również pozostałych części samochodu. Dowodem tego może być Chevrolet Corvette 7. generacji. ...
    Bez mandatu za brak dokumentów
    Nowela ustawy o Ruchu Drogowym którą podpisał dzisiaj prezydent Andrzej Duda pozwala na jazdę bez dokumentów dowodu rejestracyjnego i ubezpieczenia OC w formie papierowej. Zmiany wchodzą w życie z dniem 1 ...