11-13 tyś na pierwsze auto :)

27 Kwi 2019, 19:35

Witam, zaczynam rozglądać się za swoim pierwszym autem...Do tej pory jezdziłem passatem b5 1.8. Mam prawo jazdy około roku i czas zakupić coś swojego :) . Zainteresowałem się głownie bmw e46 lub a3 8P, znajdę coś rozsądnego w tej cenie? Najlepiej żeby była to benzyna, ale diesel również rozpatrzę ;). Autkiem w roku robię około 10tyś km. Zdarza mi się czasami pojechać w dłuższą trasę. Każda porada się przyda. Tutaj wkleję linki do ogłoszeń aut, które mnie mniej więcej interesują :) :
1- [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
2- [link do oferty na Olx wygasł]
Pangea
Nowicjusz

28 Kwi 2019, 12:18

NA takie przebiegi to ja o dieslu bym nawet nie myslal bo go zabijesz predzej niz myslisz.

Po typach widze, ze szukasz czegos co ma jak najwiecej mocy ale wez pod uwage, ze na marke premium musi byc cie stac :) I nie mowie tu o zakupie tylko o utrzymaniu bo do bmw nie kupisz tanich czesci. Tzn kupisz ale albo nie beda one poprawnie dzialac albo sie szybko wysypia.

Za ladne 8p musisz polozyc blizej 20 z tego co patrze na rynku.

Jesli sie myle to zaznacz na czym Ci zalezy biorac pod uwage auta.
e0hater
Początkujący

Auto: Toyota Corolla TS
Silnik: 1.8 Hybrid
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2020

28 Kwi 2019, 12:44

A3 8P na pewno nie dostaniesz w tym budżecie.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

28 Kwi 2019, 12:49

Za te pieniądze lepiej poszukaj czegoś pokroju:
Seat Leon I, Toledo II, VW Golf IV/Bora, Skoda Octavia I

Jeśli chcesz coś nowszego to musiałbyś szukać czegoś mniej premium niż Audi/BMW.
Ossy
Forumowicz VIP

Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002

28 Kwi 2019, 15:51

Kolego mierz siły na zamiary, 11-13tys to nie budzet na A3 8P i to jeszcze z 2.0FSI na ktorego poczatkowy serwis wydasz z 3k, beta tez bedzie droga w utrzymaniu i ciezko kupic zadbana e46

Albo zbierasz kase i kupujesz cos młodszego i mocniejszego
Albo schodzisz z rocznika i marek premium i szukasz czegoś z mocą
Albo idziesz w jakis prosty silnik i tym samym niskie koszty eksploatacji
Raziel11
Stały forumowicz

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Wałbrzych
Prawo jazdy: 21 03 2016
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Leon 1P / Cupra R
Silnik: 1.6 MPI / 2.0 TSI
Skrzynia biegów: Manualna

28 Kwi 2019, 16:51

Czyli to ogłoszenie, które podałem jako przykład to jakaś podpucha?
Chodzi mi o jakieś auto, właśnie żeby miało te 150km i nie wyglądało jak trup z lat 90. Jeśli możecie to podajcie mi ogłoszenie z autem do 13tyś..:) BMW e46 jak patrzyłem po ogłoszeniach da rade w miarę zadbane wyszukać do tej kwoty, ale nie znam się na tym aż tak dlatego proszę was o pomoc. :)
Niby jak patrze to sporo jest ogłoszeń z 8p do tych 13tyś
1- [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
2- [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Tylko właśnie skoro mówicie, że za tą kwotę będzie ciężko to tutaj jest jakiś haczyk?
Pangea
Nowicjusz

28 Kwi 2019, 17:17

Nie są to zbyt udane silniki chociaż tragedii nie ma, podejrzewam że to wszystko to kupowane egzemplarze na handel, ostro walone.
Jak już to szukaj 1,6 mpi a nie 150 koni

A najlepiej poszukaj na wypasie 8L albo Leona 1, tam to masz w czym przebierać.

A co to znaczy żeby nie wyglądało jak trup z lat 90?
Właśnie o to chodzi że te auta są podpicowane na handel a w środku trupy tylko Ty tego nie widzisz bo patrzysz tylko na foty.
Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna

28 Kwi 2019, 17:25

To mógł byś mi takie przykładowe ogłoszenia tutaj podesłać? Mniej więcej żebym wiedział czego szukać i za jaką cenę. Jak patrzyłem na te leony 1 to cięzko z nimi chyba że nie umiem szukać :unsure: :lol: .
Pangea
Nowicjusz

28 Kwi 2019, 20:35

Faktycznie jakaś bieda jest..
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]?
[link do oferty na Olx wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012

29 Kwi 2019, 18:03

Dobra, czyli poszukam zadbanej i lekko podrasowanej 8L... :) Ew.Ten seat I tylko narazie jakoś ciężko o nie, ew. e46, ale to jak trafi się jakaś okazja...
Pangea
Nowicjusz

01 Maj 2019, 09:22

Z tych dwóch opcji, które znalazłeś to polecałbym Audi.
Ogólnie BMW kojarzy mi się nie za fajnie, sam nie chciałbym posiadać takiego auta, o tego części drogie, więc lepiej zakupić sobie Audi
Emil222
Początkujący

01 Maj 2019, 11:59

Znalazłem takiego leona [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] , co o nim sądzicie?
Pangea
Nowicjusz

01 Maj 2019, 14:11

Po co ci diesel na 10k rocznie chyba ze chcesz na tych 10k zakonczyc przygode tego auta ? Widze na sile szukasz tej mocy robiac sobie koszty ktorych potem mozesz nie udzwignac. Po za tym seat w porownaniu do e46 czy 8p jest duzo gorzej wykonany w srodku ( nie mowie, ze zle tylko wez pod uwage)
e0hater
Początkujący

01 Maj 2019, 15:05

Wiem, że seat jest w środku gorzej wykonany od 8p...Tylko jak byś przeczytał wypowiedzi innych, to niby na przyzwoitą 8p 13tyś nie wystarczy... :) A co do kosztów... Nie pisałem nic o nich czyli chyba nie będą dla mnie problemem (z różnych przyczyn..:D). Więc z tego wszystkiego wynika, że trzeba poszukać zadbanej i nie dojechanej e46 (tylko czy to możliwe)...Każdy pisze co innego :o
Pangea
Nowicjusz

01 Maj 2019, 17:45

Oczywiscie, że czytam wypowiedzi poprzedników. Na 8p ci wystarczy tylko przedliftowe z 1.6 MPI ale na mocy ci widzę przede wszystkim zależy więc może coś mniejszego albo starszego.

Nie zarzucam ci braku funduszy tylko już w 1 poście ci napisalem, że diesla zabijesz tym przebiegiem szybciej niż myślisz.

E46 znajdzie ale sedesa w biedzie jeśli ci zależy na b25 lub b28. Pomysł może o kompocie 318ti.

I pamiętaj że apetyt rośnie w miarę jedzenia więc jak zaczniesz od 328 to potem może być ciężko.
e0hater
Początkujący