11tyś PLN, autostrada/express, 2500km miesięcznie LPG? Diesel?

16 Lut 2016, 17:48

Witam,

Wrocław, 11 000zł do przeznaczenia.
Cel: Podróżowanie 60km w jedną stronę do pracy obwodnicą Wrocławia+S8

Naczytałem się o dieslach, LPG i dalej nie wiem. Na pewno jeżeli LPG, to w grę wchodzi tylko kupno benzyniaka i założenie instalacji gazowej.

Chodzi o koszty dojazdów, ale też żeby nie było wstyd się wybrać gdzieś w weekend.
Prosiłbym o doradzenie albo ekonomicznych diesli, albo dobrze znoszących gazowanie benzyniaków.

Dziękuję pięknie :)
Arwendal
Nowicjusz

Prawo jazdy: 07 07 2009
Auto: brak

16 Lut 2016, 18:25

60km dziennie to diesel się powinien dobrze sprawić :ok:
Zobacz Astrę G 1.8 np
Citroen C5
[link do oferty na Allegro wygasł]
Toyota Avensis I 1.8/2.0
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Honda Accord VI 1.8/2.0

Linki przykładowe,do każdego założyć LPG.
Przejrzyj allegro i wrzuć co Ciebie zainteresuje.
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

16 Lut 2016, 18:41

1) 60km w jedną stronę :-)
2) 11 000 mam i więcej nie wysupłam, więc w tym już powinna się raczej znaleźć instalacja... Wrócę do domu to podrzucę linki, tylko bardziej mi chodzi o pomoc jeżeli benzyna to jakie modele lubią gaz, jeżeli diesel to też co mieć na oku, czego unikać
Arwendal
Nowicjusz

18 Lut 2016, 11:33

Tak jak wspominałem, zanim się zacznę rozglądać za konkretnymi egzemplarzami (do zakupu i tak przystąpię dopiero za tydzień z okładem - wyjazd służbowy) chciałbym się z Waszą pomocą rozeznać na jakie modele zwracać uwagę, jakich unikać.

Wyczytałem, że w Stilo JTD elektronika żyje własnym życiem, więc raczej odpada, z Dieseli zgromadziłem informacje nt. Octavii 1.9TDI, Peugeota 406 HDI (myślałem, że są droższe), ale z doświadczeń u znajomych i rodzinnych chyba jednak zdecydowałbym się na odejście od tykających bomb pod nazwami turbosprężarki itd.

Dlatego też co do gazu, a raczej auta w benzynie z założeniem gazu samodzielnie (u eksperta, samodzielnie w sensie na własny koszt) to skumulowałem wiedzę z tego forum i mam listę:
Astra G 1,8 (1.6 8v?, tylko widziałem wszędzie że nie 16v)
Seat Leon 1.6 8v (ponoć ciężko znaleźć w tych widełkach cenowych)
Octavia 1.6 8v?
Golf IV 1.6 8v

Nie wspomniałem, ale jestem laikiem pod względem motoryzacji, nie jeździłem z ojcem od 3 roku życia na kolanach po osiedlu itd. Także NA PRAWDĘ potrzebna mi jest pomoc :)

Jedynie ogranicza mnie kwota, 11 000zł razem z instalacją gazową...

POMOCY! :)
Arwendal
Nowicjusz

18 Lut 2016, 16:09

Te 3 ostatnie, które wymieniłeś to auta grupy VAG, więc LPG da sobie z tym świetnie radę.. Osobiście mialem Octavię z tym motorkiem na benzynce i powiem tak..kapryśna od czasu do czasu na przemian rewelacyjnych wyjazdów wakacyjnych po 1200km w jedną stronę.
Moją trapiła jakaś usterka. Gdy padał deszcz, albo było wilgotno to gasła i koniec jazdy. Lawetka. Po 3 godzinach odpalała, ale latała na obrotach jak wściekła. Wymieniłem wszystko to co mój wówczas wydawało mi się dobry serwis polecił. Kable, świece, kopułkę, silniczek krokowy, paluch jakieś czujniki..i dalej nic. Sprzedałem. Dziś jest w pełni sprawna i ma się dobrze.
Jeszcze problemy z przepustnicą, maglownicą i falowaniem Zawsze na strachu się kończyło, realia pokazały ze pierdoły. Poza tym nic. Sprzedałem ją przy 214000 km.
Dziś kupiłbym taką samą, gdybym to rozważał kupno w takiej kwocie, bo wiem co może się z autem dziać. Auto może nie bardzo dobre, ale dobre z plusem. I ta marna moc na ten gabaryt.
ArKL
Nowicjusz

18 Lut 2016, 16:24

ArKL dzięki za odpowiedź!

Przewinął mi się przez OLX i przez wątki na forum/w sieci Seat Toledo 1.6 SR, podobno idealny do gazu, podoba mi się też linia samochodu. Z kryteriów niezawodności to mam doświadczenie w rodzinie z Mazdami i na 3 egzemplarze (2 Pb, 1 ON) nikt nie narzeka, dodatkowo podoba mi się linia Mazdy 6, jednak spotkałem się z mieszanymi odczuciami - podobno Mazdy gniją.

Szczerze mówiąc im dalej w las tym więcej drzew, najbliżej mi chyba faktycznie do Octavii, a że mierzę 190cm wzrostu przy słusznej wadze to gabaryty jakby pasują. Ewentualnie do Astry gdyby nie fakt, że przeglądając serwisy aukcyjno-informacyjne Astry 1.8 ze świecą szukać... Człowiek miał tu wejść i rozwiać wątpliwości, wybrać się i 200km po auto i wrócić zadowolonym, a tu jak kobieta w galerii handlowej, za duży wybór, nie wiem czego chcę...
Arwendal
Nowicjusz

18 Lut 2016, 17:56

Idealny do gazu owszem ale chcesz być zawalidroga i jak będziesz wyprzedzał tira to się będziesz modlił żeby go wogóle wyprzedzić.. a dlaczego? 1.6 nie nadaje się do takich aut jak Octavia czy Toledo i szybko zacznie brakować Ci mocy.. poza tym te silniki palą podobnie co 1.8 więc jaki jest sens szukać beznadziejnego 1.6 skoro można mieć 1.8 które spali podobnie a jedzie już lepiej.
Następna sprawa odnośnie Golfa,Leona i Astry,tutaj też szukaj 1.8 bo 1.6 na trasie się zamęczysz,zwłaszcza 75konikami w Astrze..

Mazda 6 tak gnije a poza tym nie ten budżet,nawet za 12k może być ciężko coś upolować.

Na koniec reasumując dobrze że tutaj trafiłeś :mrgreen: zerknij na te oferty,na początku same benzyny do zagazowania.
[link do oferty na Olx wygasł] - przegląd i OC na rok.
[link do oferty na Olx wygasł] - tylko niewiem czy kombi Ci spasuje.
[link do oferty na Olx wygasł] - przebieg raczej autentyczny,bogate wyposazenie,dwa komplety opon i sporo porobione,według mnie bardzo ciekawa oferta.
A teraz diesle:
[link do oferty na Olx wygasł] - prawy bok to dobry argument do zbicia ceny.
[link do oferty na Olx wygasł] - tempomat który napewno przyda się w trasie.
[link do oferty na Olx wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

18 Lut 2016, 19:47

No więc sam widzisz, że kolega Barol potwierdza to o czym wspomniałem na samym końcu. Moc, a właściwie jej brak. Ale pamiętaj, że kij ma zawsze dwa końce. Do czego dążę? Kolega miał A4 1.6/102KM, pewnego pięknego dnia zapragnął silniejszego audi. Kupił też A4 tyle że 1.8/125KM z dobrej ręki, nie szmuglowane od 1 właściciela. No i się zaczęło. Chłopaczyna powymieniał pod maską większość części, które na nic się zdały, a finalnie przyciągnął silnik z Niemiec rzekomo mniej zużyty. Jak się sprawa skończyła? Sprzedał swoje pięknie wyglądające A4 bułgarom handlującym na targu, które chodziło na 3 garnkach.
I bił głową w mur, aż sprawił sobie golfa IV z tym mułowatym 1.6/102KM. I wrzucił sobie junkersa i lata ponad rok bez problemu.
Także czasem warto jeździć wolniej, ale pewniej niż szybciej i mocniej ale rzadziej (chyba, że do mechanika).
Żeby nie było, że przekonuję. Nie mam zamiaru, natomiast podpowiadam doświadczając z własnego podwórka. Decyzja należy do ciebie. Popytaj mechaników co się taniej naprawia jeżeli pilnujesz swoich finansów :wink:
ArKL
Nowicjusz

18 Lut 2016, 19:52

No tak ale Octavia to spora krowa w której 1.6 się nie nadaje,w Golfie od biedy może być.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

18 Lut 2016, 20:44

Ale jakże pojemna krowa.. Bagaże i weekend za miastem jej nie straszny ;) podsumowując ja tam sentymentalnie podchodzę do czeszki :roll:
ArKL
Nowicjusz

18 Lut 2016, 20:59

Też mam pozytywną opinię po tym jak objechaliśmy ponad 1200km w wakacje nad morze w cztery osoby :wink:
Barol
Awatar użytkownika

19 Lut 2016, 06:47

Może po prostu miał za mały budżet na niezajechane A4 1.8 20V. A co do Octavii I to polecam silnik 2.0 8V. Również prosty, osiągi niezłe i spali podobnie jak 1.8.
Ossy
Forumowicz VIP

Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002

01 Mar 2016, 13:32

Wróciłem z Niemiec, wracamy do tematu. Nagła zmiana, często będę jeździł w podróże służbowe, to szansa na przecięcie na kilometrówce więc nie gaz tylko diesel. Zatem Octavia? Toledo? Z Leonem się pewnie w tej kwocie nie zamieszczę, coś jeszcze wartego uwagi? Będę miał jakiś pogląd na modele i silniki za jakimi się rozglądać to podepne linki.
Arwendal
Nowicjusz

01 Mar 2016, 22:05

Post pod postem, temat w górę:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

[link do oferty na Olx wygasł]

Te dwa przykuły uwagę, bardziej przekonuje mnie i skłaniałbym się ku Golfowi, ale czekam na wypowiedź ekspertów, może jeszcze coś innego wartego uwagi co mi umknęło. Pomocy! :)
Arwendal
Nowicjusz

01 Mar 2016, 22:25

Golf ujdzie warunkowo a astra ma silnik awaryjny i lepiej go unikać :yes:
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R