15-18tyś na ładne autko?

21 Sty 2014, 15:02

Witam. Potrzebuje auta za kwote max 18tyś zł. Silnik najlepiej do 2l , trasy jakie robie to czesto 10-15km i co jakis czas dluzsze trasy(100-150km). Wiec pewnie benzyna ;)
Chce tez zeby autko podobalo sie i strasznie duzo nie palilo(w granicach 10l) oraz zeby bylo czym depnac czasami ;) I oczywiscie zeby nie trzeba bylo odwiedzac mechanika tak czesto..

A moje typy..:
-Audi A4 B6 [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
-Pug 407 [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
-Vectra C [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
-Ford Mondeo [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
-Ford Focus [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Kolejnosc nie przypadkowa ;)
Czekam na propozycje.
tomek1205
Początkujący

Prawo jazdy: 04 07 2013
Auto: Nie mam

21 Sty 2014, 20:00

Benzyna + LPG = Większy silnik (chociaż to 2.0).

Będziesz mógł depnąć, będzie mało palić w trasie.

Pozdrawiam :).
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993

22 Sty 2014, 10:28

Yyy no okey, ale zeby nie bylo tak ze jak zamontuje gaz to spadnie moc ...
U seata tak mamy ze wcisne do konca gaz a nie jedzie ;)

Tylko jeszcze dylemat ktore auto nadaje sie na LPG. I jaki ten silnik ma byc duzy ;) Od razu mowie ze nie chce zeby mnie oplaty zjadly;p To bedzie moje 1 auto.
tomek1205
Początkujący

22 Sty 2014, 11:08

Do LPG najlepsza powinna byc vectra c 1,8 PRZED liftem (122km, ta po (140km) juz gorzej sie nadaje pod lpg), choc moc umiarkowana jak na to auto.
Jak potrzeba wiekszej mocy to jest jeszcze 2,0t, ale turbina moze podniesc koszty eksploatacji i instalki.

Jakbys dolozyl kilka tysiecy to mozesz szukac a4 b6 1,8 turbo - bedzie dynamiczniej niz vectrze, no i bardziej prestizowo :)

Ale opel to chyba jednak pewniejsze auto (w tym znaczeniu, ze latwiej kupic cos niezajechanego) w twoim budzecie
Yankee
Aktywny

Prawo jazdy: 01 12 2005
Przebieg/rok: 19tys. km
Auto: Skoda Octavia
Silnik: 1.8 TSI 180KM
Typ: Liftback
Rok produkcji: 2017

22 Sty 2014, 12:12

Hmm, a vectra nadaje sie na LPG? Za 18tys znajde cos odpowiedniego czy troche moze braknac?...
Audice jakbym kupowal to bym nie gazowal, szkoda autka ;)
tomek1205
Początkujący

22 Sty 2014, 13:48

Troche dziwne pytanie - przeczytaj poczatek mojego poprzedniego posta :P
Za 18 tys. nnie bedzie problemu, nawet za 15 mozesz cos znalezc z poczatku produkcji.
Yankee
Aktywny

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Silnik 2UR-GSE
    Powody do dumy mają również inżynierowie odpowiedzialni za stworzenie jednostki V8 2UR-GSE. To wolnossący motor, który jest sercem sportowych Lexusów z ostatnich lat. Dzisiaj jednostkę znajdziemy pod ...

22 Sty 2014, 16:56

Wiem wiem, sory, pare godzin snu tylko i sie inaczej mysli ;)
A np hyundai sonata? bardziej takie nieznane autko i pewnie drozsze czesci?
tomek1205
Początkujący

22 Sty 2014, 20:54

tomek1205 napisał(a):Yyy no okey, ale zeby nie bylo tak ze jak zamontuje gaz to spadnie moc ...
U seata tak mamy ze wcisne do konca gaz a nie jedzie ;)

tomek1205 napisał(a):Audice jakbym kupowal to bym nie gazowal, szkoda autka ;)

Albo masz kijową instalację, albo źle dostrojoną, albo ewentualnie coś z Seatem nie teges... Przyczyną mogą być równie dobrze wszystkie.

Dobra, porządnie założona instalacja LPG = Zerowy (jeśli już to znikomy coś typu 1%-2%) spadek mocy i praktycznie identyczne zużycie silnika jak na PB. Trzeba tylko pamiętać aby trochę częściej zmieniać płyny i filtry. To wszystko...

Moim zdaniem silnik pod LPG to absolutnie, minimum 1.8... Ale radzę kupić coś z większym silnikiem, one są zwykle: mniej przykatowane, bardziej wytrzymałe i mają zapas mocy.

Spalanie samochodu z 2.0 pod maską i LPG to przeciętnie coś w okolicach 13 LPG w mieście. No ale co z tego jeśli LPG jest dwa razy tańsze od PB? To wychodzi jakby samochód palił 6,5 PB.

tomek1205 napisał(a):A np hyundai sonata? bardziej takie nieznane autko i pewnie drozsze czesci?

Dobry samochodzik, tyle wiem. Wiem też że polecana jest do niego bodajże 3.0 V6 (jakieś V6 w każdym razie)??? Ale o HYU pytałbym użytkownika dzida ;). Z częściami nie wiem jak jest ale podejrzewam że:

Drożej od Opla, taniej od Audi.

Fordy słabo znoszą LPG GŁÓWNIE bo:

Głowice źle znoszą wysokie temperatury.

Dolot źle znosi ewentualne "strzały".

Reszta to już cięższa bajka... W reszcie już zależy od serducha :yes:.

Vermin
Stały forumowicz

23 Sty 2014, 12:04

Wiem ze do Forda LPG sie nie nadaje i chcialem z benzyna brac.

Hyundai najbardziej sie podoba ze wszystkich, no ale jest nieznany wielu osobom. A czesci latwo dostepne? I jak tam ze spalaniem np takiego 3.0 w lpg? Pewnie kolo 15l w miescie.?

Ten Seat jest z 1995r wiec pewnie dlatego nie jedzie ;) a instalacja byla dawwwnoo wkladana.
tomek1205
Początkujący

23 Sty 2014, 13:48

O Hyundaiu sie nie wypowiem bo nie mialem stycznosci. CZesci raczej na pewno beda drozsze od opla, ale moze koreanczyk to nadrobi niska awaryjnoscia.
Ja bym jednak wybral vectre i nie tyle z powodu czesci, tylko dlatego ze nigdy nie wiaze sie na zbyt dlugo z samochodem, a na taki "wynalazek" kupca znalezc raczej ciezko.
Alejesli kupujesz na dluzej to auto jak najbardziej do rozwazenia.
Yankee
Aktywny

23 Sty 2014, 19:43

Hyundai Sonata, to tanie w serwisie i trwałe auto. Posiada typowe wady koreańca czyli nie ma szały z prowadzeniem i słabe plastiki w środku ale nie ma tragedii. Wielkie auto w małym pieniądzu i nie jest tak ciężko znaleźć coś ładnego, bo nie są sprowadzane na handel z racji tego, że nie ma na nich zarobku i nie opłaca się odpicowywać. Z częściami nie ma problemu, chyba, że blacharskie jakbyś miał stłuczkę ale allegro spokojnie w tym pomaga.
spalanie:
[link do autocentrum.pl wygasł]
a tu masz krótki opis:
[link do autocentrum.pl wygasł]
Znajomy miał Sonatę i zrobił nią pół miliona bez remontu.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

24 Sty 2014, 14:18

W sumie to nie kupuje auta na wieki, tylko na jakis rok moze wiecej. I potrzebuje auta, do ktorego nie bede musial pakowac tyle kasy co np do Mazdy6... Spalanie tez w miare niskie, ale zeby tez bylo czym wyprzedzic. W srodku nie musi miec luksusow, wystarczy zeby bylo komfortowo a to z czego wykonane to juz niewazne.
Gdybym wybieral hyundai'a z LPG to silnik pewnie ponad 2l ? No ale ile mnie wyniesie rejestracja takiego samochodu, zaznaczam,ze to bedzie moje pierwsze i nie mam znizek chyba ze na wspolwlasciciela ze starszym.?
tomek1205
Początkujący

24 Sty 2014, 15:45

tomek1205 napisał(a):Wiem ze do Forda LPG sie nie nadaje i chcialem z benzyna brac.

W Mondeo uważaj na awaryjny silnik SCI. Ja bym brał 2.0 16v 145KM. Nie pali praktycznie dużo więcej od 1.8 a lepiej jedzie.
Jeżeli kupujesz auto na rok i nie masz zniżek to nie kupowałbym czegoś powyżej 2.0 i nie montowałbym gazu. Instalka przez rok pewnie się nie zwróci a za ubezpieczenie silnika 3.0 zapłacisz kilka tysięcy..
Koniu
Forumowicz VIP

Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

24 Sty 2014, 15:56

Znizki bylyby od wspolwlasciciela. Ford mi kazdy odradza... Nawet takie przyslowie mi sie nasuwa na mysl "Każdy Ford g**no wort" .. Wiec odpuszczam Forda . Zostal dylemat nad Hyundai'em i Lexusem i Vectra.
tomek1205
Początkujący

24 Sty 2014, 16:03

tomek1205 napisał(a):Ford mi kazdy odradza... Nawet takie przyslowie mi sie nasuwa na mysl "Każdy Ford g**no wort"

To nie słuchaj tych "każdych" bo widać że plują stereotypami na kilometr i mogą Ci tylko narobić porządnej biedy w temacie. Ford się nie nadaje pod LPG (część się nie nadaje, druga część się słabo nadaje, no trzecia część się nadaje), to wszystko... No ale jak chcesz samochód w LPG to faktycznie nie ma co szukać Forda na siłę, zwłaszcza w momencie gdy nie wiesz do którego można bezpiecznie założyć LPG.

Vermin
Stały forumowicz