15 tyś na auto. Kobieta apeluje do męskiej części Forum :)

23 Sie 2012, 09:54

Szanowni, nieocenieni Panowie.
Noszę się z zamiarem kupna nowego auta. Na powyższy cel mam przeznaczone +/- 15.000 zł.
Do tej pory służyła mi Alfa Romeo 145.
Interesuje mnie auto przede wszystkim o niskim spalaniu (benzyna lub ON), najlepiej hatchback, ilość drzwi dowolna, rocznik powyżej 2005 r.
Jeżeli mogę pomarudzić to ilość KM powyżej 80 :)

Region - Kraków.

Czy istnieje szansa na znalezienie takiego modelu? Jakieś sugestie? Rady?
Każdy głos się liczy :)
mindinrew
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków
Prawo jazdy: 01 01 2009

23 Sie 2012, 10:18

Polecam bezawaryjne i ekonomiczne Toyoty i Hondy.
Zdecydowanie polecam auto niższej klasy ale nowsze i mniej wyeksploatowane.

pozdrawiam.
APewniak
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 01 01 2001

23 Sie 2012, 10:21

Może Nissan Almera? Albo Mondeo wydaje się również ciekawą propozycją spełniającą Twoje wymagania.
Pozdrawiam
Patryk_
Początkujący

Miejscowość: Suwałki
Prawo jazdy: 01 03 2011
Auto: W210 220CDI

23 Sie 2012, 10:27

Kochani, co myślicie o Fordzie Fiesta Mk6?
Dodam,że autem jeżdżę na codzień trasa dom-praca (ok 20 km), plus prawie co weekend trasa za miasto 50-100 km.

Siedziałam dzisiaj w Fordzie Fusion i patrząc tylko na wygląd bardzo mi się podobał :)
I do tego potrzebuje panów, którzy potrafią powiedzieć coś więcej niż moje oczy widzą.

Za dotychczasowe propozycje serdecznie dziękuję, zaraz biorę się za oglądanie podanych modeli.
mindinrew
Nowicjusz

23 Sie 2012, 10:31

Za takie pieniądze nie znajdziesz auta z 2005r. a jeśli nawet coś ci się uda znaleźć to na pewno nie będzie to auto godne uwagi, zaniżone ceny aut zazwyczaj coś ukrywają.
15 tys. to kwota za którą możesz kupić autko do 2002r. nie wiem jaki typ auta ci się podoba i co ci inni polecą, ja jedynie lubię Japońskie auta głównie ze względu na bogate wyposażenie no i wysoką bezawaryjność. Kobietce poleciłbym takie modele :
Mazda 323F modele z roku 94-98
Mazda 2 - te pierwsze modele od 2002r.
Ford Puma
Toyota Celica

Koledzy na pewno coś polecą z zachodnich aut więc na pewno będziesz miała w czym wybierać.
raddim
Nowicjusz

Prawo jazdy: 15 11 1985

23 Sie 2012, 10:54

Drodzy,

co myślicie o tych dwóch opcjach :
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

raddim - Mazda 2 bardzo mi się podoba. Trochę jednak odstrasza mnie przebieg w tej cenie.

Czy jeżeli zejdziemy z mojego "widzimisie" dotyczącego 80 KM to jest możliwość kupna auta nie 10cio letniego, z małym przebiegiem w miarę ekonomicznego w tej cenie? (nie corse :) )
mindinrew
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wyprawa na narty: jak się do niej przygotować?
    Rodzinna wyprawa na narty może okazać się wspaniałą przygodą. Im więcej śniegu, im nowocześniejsze wyciągi i piękniejsza okolica – tym więcej wspaniałych wspomnień z takiego wyjazdu. By móc jednak korzystać z ...

23 Sie 2012, 11:32

Wątpię wtedy czy będzie ekonomiczne, auto o tak małej mocy trzeba kręcić żeby jechało. Tym bardziej że robisz trasy a jak się nie ma 100KM w trasie to męczarnia i duże spalanie, takie małe silniki jedynie do miasta się nadają. Osobiście robię podobną trasę codziennie + weekendowe wyjazdy a posiadam 100KM auto a i tak wcale ekonomicznie nie jest ani komfortowo i zamierzam kupić coś w okolicy 150KM.

Coś mi z przodu tej Fiesty nie gra, mogła mieć stłuczkę. Więcej nic nie powiem bo trzeba by obejrzeć auto z bliska.
Patryk_
Początkujący

23 Sie 2012, 12:29

Fusion sobie odpuść masa prawie 1200kg - 80km to za mało.

Jeśli liczysz na dynamice poszukaj auta stosunkowo lekkiego ok 1000Kg z silnikiem ok 80km. A sądząc po tym, że jeździłaś 145 to na pewno muły nie przypadną Ci do gustu.
Z mojej strony polecam
VW lupo/polo z 1.4 16v 75km i wyższe.
Pug 206.
mrht
Nowicjusz

23 Sie 2012, 12:45

206. Podejrzanie niski rocznik, i mały przebieg. Jak myślicie?

Fusiona zgodnie z powyższą radą mrht sobie odpuszczam.

Myślę nad Fiestą lub 206..
Cały czas jestem ubolewam nad małą liczbą KM :)
mindinrew
Nowicjusz

23 Sie 2012, 12:48

Polecam Renault Twingo:
[link do oferty na Allegro wygasł]
samochód o świetnie rozplanowanym wnętrzu gdzie spokojnie mieszczą się 4 osoby lub ilość bagażu jak w autach o przynajmniej klasę wyższych, silnik prosty i trwały przy tej masie zapewnia całkiem niezłe osiągi.
4-5 latka można dostać w tym budżecie i to z Polskiego salonu i małym przebiegiem.
206 ma tak mały przebieg bo większość swojego życia przeleżał na szrocie aż znalazł się handlarz który zdecydował się to odbudować stąd taka cena, nawet nie zaznaczył, że bezwypadkowy więc pewnie już na pierwszy rzut oka coś z nim nie tak.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

23 Sie 2012, 13:17

Jasiek90 - dziękuję. Zapisuje Twingo na mojej sekretnej liście :)

Czekam na dalsze typy.
mindinrew
Nowicjusz

23 Sie 2012, 13:56

Jeśli chodzi o kwestię mocy możesz pojechać do byle egzemplarza w swoim mieście, obejrzeć i przejechać się, wtedy będziesz wiedziała czy Ci pasuje to auto a potem szukać odpowiedniego egzemplarza mieszczącego się w Twoim budżecie.
Patryk_
Początkujący

23 Sie 2012, 16:04

Koleżanko na przebieg aż tak bardzo nie patrz bo licznik zawsze może być cofnięty, wiele osób się na to nabiera myśląc że jak mały przebieg w aucie to stan techniczny pewnie będzie idealny, przebiegi nawet 150tys. km to dobre przebiegi, popatrz na te modele poniżej wszystkie mają książki serwisowe więc masz pewność że przebiegi są oryginalne a liczniki nie cofnięte :

Szczerze polecam Mazdę bo tak jak wcześniej napisałem są to auta wytrzymałe i mało awaryjne a przy tym przyzwoicie wyposażone no i wyglądem się różnią od innych nie są robione na jedno kopyto, kupują taki samochodzik nawet z przebiegiem 150tys. km masz gwarancję że pojeździsz nim jeszcze bardzo długo, dam ci prosty przykład : Kupiłem dwa lata samochód Mazda Xedos 9 auto z 95r. przebieg miał 267 tys. km auto posiadało instalację gazową założoną w 2001 roku(w Holandii według książki serwisowej), w kraju był od 2004r. ja kupiłem w październiku 2010r. czyli auto jeździło już prawie 10lat na gazie, stan był idealny, silnik pracował cichutko bez żadnych dziwnych dźwięków zaraz po kupnie wymieniłem rozrząd żeby mieć z tym spokój w przyszłości, dzisiaj mamy 2012r. auto nadal śmiga, silnik pracuje bez zarzutów, rdzy nawet grama mimo że pierwszy rok nie był garażowany, odkąd go kupiłem poza standardowymi częściami typu oleje, filtry, klocki i tarcze które w każdym samochodzie się zużywają, z jakichś konkretniejszych rzeczy wymieniłem tylko chłodnicę która się rozszczelniła już ze starości no i dałem do naprawy rozrusznik bo już się czasami zawieszał i tyle samochód ma aktualnie przejechane 326tys. i bez problemu zrobi drugie tyle, i nie słuchaj gadania innych że części drogie bo wypowiadają się ci którzy nigdy mazdy w rękach nie mieli :P

PS: Peugeoty też są fajne ale według mnie cenowo są za drogie, Fordy też nie głupie ale trochę mułowate, możesz jeszcze popatrzeć na Toyote też jest parę ciekawych egzemplarzy.
raddim
Nowicjusz

Prawo jazdy: 15 11 1985

23 Sie 2012, 16:13

Raddim dlaczego uważasz że za takie pieniądze kupi się do 2002? :o Ja kupiłam 2002 Peugeot 206 za 8000 ;p I dobrze utrzymany
klaudynka4
Nowicjusz

Prawo jazdy: 09 09 2010

23 Sie 2012, 16:51

Raddim, serdeczne dzięki :)
Dopisuje Mazdę 2 do listy aut, w które wsiądę w trakcie jazd próbnych

Czekam, na dalsze propozycje.
mindinrew
Nowicjusz