17 tys. zł, astra III, focus II, a może... lexus?

17 Cze 2014, 15:16

Witam wszystkich, potrzebuję pomocy i konstruktywnych porad. Poszukuję samochodu do kwoty 17 tys. zł., moje potrzeby to:
- spalania na poziomie 7-8 litrów paliwa w trybie mieszanym (w grę wchodzi zarówno benzyna jak i diesel) lub ok. 11 litrów gazu
- hatchback lub sedan
- jeśli chodzi o wyposażenie to podstawą jest klimatyzacja i skórzana kierownica, natomiast mile widziane jest bogatsze wyposażenie, aczkolwiek bez udziwnień :)
- chciałbym aby samochód, nie musiał meldować się co miesiąc u mechanika. Wolałbym trwalsze auto, tzn. nawet, którego pojedyncze części są droższe ale rzadziej się zużywają.
- wygodne podróżowanie samochodem dla 4 osób
- dodam jeszcze, że nie jestem demonem prędkości dlatego osiągi nie są dla mnie najważniejsze, chciałbym po prostu móc bezpiecznie wyprzedzać inne pojazdy
Początkowo myślałem o wyborze kompaktu i rozważaniach pomiędzy Astrą III, a Focusem II, jednak ostatnio pewien mechanik polecił mi abym przyjrzał się Lexusowi IS200.
Dlatego prosiłbym o poradę, którą wersje lepiej wybrać czy nowszy kompakt, czy może starszą klasę średnią? Z podawaniem konkretnych modeli wraz z wersją silnikową.
Dodam jeszcze, że rocznie robię ok. 30 tyś. głównie po ulicach Wrocławia przeplatanych z trasą ok. 40 km minimum 2 razy w tygodniu. Jednak nie wykluczone, że samochodem, który zakupię częściej będę pokonywał dłuższe trasy.
Mayaguez24
Obserwowany

Prawo jazdy: 09 04 2009
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Ford Ka
Silnik: 1.3
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

17 Cze 2014, 15:24

Spójrz na Toyotę Corollę e12 w sedanie albo hatchbacku 1.6 VVTI, Miałem ten samochód ponad 2 lata i przyznam szczerze, że tylko klocki wymieniłem i regularnie olej a tak to żadnych usterek. Autko paliło mało 7-8 l przy normalnej jeździe czyli dokładnie tak jak oczekujesz ;). W tych pieniądzach znajdziesz już raczej wersję z klimą automatyczną ;)
Mattie
Nowicjusz

Prawo jazdy: 15 10 1992
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Corolla e12
Silnik: 1,6 VVTI
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003