1cm2 lakieru do naprawy

04 Lip 2008, 17:47

Witam, mam krótkie pytanie.

Ile kosztuje naprawienie drobnego uszkodzenia lakieru (podłużna plamka ok. 1 centymetr kwadratowy) - jeśli ma jakieś wgniecenie to krótkie...

Chodzi mi o taki koszt w przeliczeniu na jedną naprawę (wiem ze np. 100 ml lakieru to ok. 30 zł ale ile tego lakieru się używa? Np. jesli 10 ml to wiem, że 3zł ale tam dochodzi do tego jeszcze podkład itp.)

Jednym słowem ile wynosi taka jednorazowa naprawa? (Osobiście jak i u lakiernika)
Ostatnio edytowany przez amucat, 05 Lip 2008, 09:47, edytowano w sumie 1 raz
amucat
Nowicjusz

04 Lip 2008, 22:49

Zaczne od tego że chyba samemu nie za bardzo się opłaca robić tak małego uszkodzenia . Lakiernik ma na to materiały , a ty musisz je kupić w takich ilościach jakie są oferowane w sprzedaży . Pytasz o podkład , a kupisz go np. 10 ml ? Lakier ? Im mniejszą ilość zamówisz , tym bardziej mogą powstać różnice koloru. 100 ml. to jest takie bezpieczne minimum gdzie można przyjąć iż nie będzie widocznej różnicy .Poza tym sposób naprawy jest uzależniony od rodzaju lakieru ( jednowarstwowy lub dwuwarstwowy ) miejsca ( jest możliwość odcięcia lub trzeba malować cały element , przynajmniej klarem ) oraz od tego czy ma być to naprawa tzw. exstra , czy - aby było . Czasami się zdarza że drobna ryska okazuje się sporym odkształceniem blachy i z 1 cm robi się podczas obróbki połową elementu :?
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

05 Lip 2008, 09:45

W pytaniu mi chodzi tylko o koszt takiej imprezy....nie wyraziłem się chyba zbyt jasno, chodzi mi ze i tak kupie 100 ml ale sie zastanawiam ile mi jest potrzebne...Chodzi mi o to żeby wyliczyć cenę jednego takiego naprawienia. Czyli np. Jak jeden pojemnik lakieru wystarczy na 20 takich imprezno to dziele sobie cene takiego pojemnika przez 20. W takim razie jakie są koszty takiej małej plamki? 5 zł? 10 zł? 50 zł? 500 zł?

A ile u lakiernika taka plamka?
Pozdrawiam
amucat
Nowicjusz

05 Lip 2008, 10:35

Aha i uszkodzenie powstało w wyniku uderzenia drzwiami od auta sąsiada gdy wsiadał... takie uszkodzenia moga być głębokie, poważne i drogie w naprawie?
amucat
Nowicjusz