1z4 samochodów do wyboru - bora, mondeo, golf, mondeo ok.10k

18 Sie 2014, 23:23

Witam,

Z pieniędzy jakie uzbieraliśmy z prezentów ślubnych ja i małżonka postanowiliśmy zmienić swoje samochody. O pojeździe żony kiedy indziej, teraz o mnie:)
Przyjmijmy budżet 10 tyś. jednak wolałbym kupić, za mniej i resztę włożyć w bieżące naprawy, bo nigdy nie jest idealnie i coś do zrobienia się znajdzie.
Poruszam się Polo 2002 1.9 SDi - super prostym, tanim, niezawodnym pojazdem, z którego jestem zadowolony, jest wdzięczny i sprawny jednak zaczyna mi doskwierać brak wygód i mocy.
Logika nakazuje kupić auto młodsze ale nie koniecznie praktyka, mam kilka dylematów i kilka typów pojazdów, tu liczę na pomoc użytkowników w wyborze, nie koniecznie pojazdów podanych przeze mnie, ewentualnie nakierowanie na właściwą ścieżkę.

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - niedaleko mnie, wczoraj oglądałem, wygląda poprawnie, chodzi ładnie, mój mechanik może go obejrzeć ponieważ na mechanice się nie znam. Dołożyłbym gaz, motor mocny a wnętrze ma dużo wygód. Przebieg dziwnie mały i niestety obniżony o 3 cm, również starszy od mojego Polo.

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - nimiecka technologia, silnik którym potrafię jeździć, chociaż predysponuje do bycia zajechanym i nie jest najmłodszy, ale za to z wygodami, a przebieg wydaje się być prawdopodobny.

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Dwa mondziaki, dziwnie tanie, możliwe przebiegi i silniki którymi potrafię jeździć, jest moc i są wygody, alufelgi i ogólnie ładnie wyglądają - trochę duże, ale kolega podesłał mi link, więc wziąłem je pod rozwagę.

Wszystkie wozy mają podgrzewaną przednią szybę, to jedna z najistotniejszych dla mnie wygód, potem są elektryczne szyby,wygodny fotel i komplet letnich opon na alufelgach, reszta to miły dodatek.
Najbardziej, nie wiedzieć czemu ciągnie mnie do Golfa, chociaż młody już nie jest. Samochód nie musi być duży i rodzinny.
Będę wdzięczny za pomoc :)

@@
Nie wspomniałem w jakie pojazdy celuję? Głównie niemieckie, zarówno w benzynowe jak i diesle, musi być trochę wygód, reszta to rozsądek i równowaga między mocą/spalaniem/wiekiem/ kosztami utrzymania. Nie potrzebny mi paliwożerny demon prędkości, ale też nie nudny oszczędny parowozik.
Miłek
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 01 01 2005
Auto: VW Polo 1.9 SDI 2002r.

19 Sie 2014, 09:52

Za niecałe 9k można kupić G IV z 1.6 a nie GTI, ogłoszenie Bory i czerwonego Forda nieaktywne. Fordy tanie bo badziewie pod maską :yes: nie zamykają się tylko na auta niemieckie. Francuzy i japończyki też są porządne np Pug 406, Honda Accord VI, Toyota Avensis. Z Niemców to Vectra B
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

19 Sie 2014, 09:53

Za 10-12k to co najwyżej Mondeo przedlift z 02r.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

19 Sie 2014, 10:45

Coś tani ten golf.
A może zamiast mondeo Mk3 to rozejrzyj się za mk2 za te pieniądze dostaniesz niezły egzemplarz.
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

19 Sie 2014, 14:14

Będę odpowiadał prawie po kolei:

Tani ten golf, rozmawiałem z człowiekiem i sam zaproponował mi upust na sprężyny, ponieważ mi to przeszkadza że jest obniżony. Jego taniość moim zdaniem wynika z tego że stoi pod Radzyminem i ma wielki silnik, który co by nie mówić, podoba mi się, ale pewnie u niektórych wywołuje trwogę, na różnym podłożu.
Czy gdyby mechanik go sprawdził i orzekł że nie jest felerny to warto się nim zainteresować? Czy to jedna wielka mina, w końcu nie jest najmłodszy.
1.6 też patrzyłem, ale żaden nie miał podgrzewanej przedniej szyby, też czytałem jakiś artykuł że 1.6 nie jest wiele bardziej oszczędny niż 1.8 a dynamika i fajność są już dużo niższe, ale to nie moja opinia.

Po otworzeniu się na świat, otrzymujemy:

206 nie są z mazowieckiego ale mają podgrzewaną szybę, natomiast civic jest fajny, z mazowieckiego i nie ma p.szyby. Almera ma wszystko a nawet więcej bo i łańcuch. Są stosunkowo młode, mają klp. drugich opon, ponad 100km i to nie z małej pojemności.
Mondziaki - jakoś sceptycznie do nich podchodzę, mieszane opinie, a mk2 mi nie odpowiada.
Miłek
Nowicjusz

19 Sie 2014, 14:19

1.6 w Golfie pali po 10-12l i nie jedzie.
Koniu
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Silnik 1UR-FSE
    Turbodoładowaniem nie dysponuje natomiast 4,6-litrowy silnik 1UR-FSE. Tę jednostkę Lexus również montował pod maską swoich największych i najbardziej komfortowych limuzyn. W latach 2006-2017 motor był dostępny w modelu ...
    Icona Vulcano – 2,8 sek., 950 KM
    Szalona propozycja włoskiej manufaktury z 2013 roku, stworzona z myślą o chińskim rynku to na razie wciąż bardziej motoryzacyjna ciekawostka, niż samochód drogowy. Nic dziwnego, producent przewidział budowę zaledwie ...

19 Sie 2014, 14:34

Miłek napisał(a):Po otworzeniu się na świat, otrzymujemy:
[link do Otomoto wygasł] ... 03736.html
[link do Otomoto wygasł]

Civic bardzo, ale to bardzo tani, za niewiele mniej to stoją nieliczne VI bez rdzy. Tu jeszcze diesel ze stosunkowo niewielkim przebiegiem ... No, ciekawe co by tam powychodziło przy dokładnym sprawdzeniu :)

N16 sobie odpuść. Jeśli chcesz auta na wieki to zobacz N15 po lifcie, poza rdzą to tam nie ma raczej żadnych problemów, jeszcze jakbyś trafił sedana czyli wersje japońską. Zadbane trzymają cenę, ostatnio w okolicy jeden naprawdę ładny poszedł za 5 tys dosłownie w kilkanaście godzin od wystawienia.
A do tego ma niezniszczalnego diesla, ledwo jedzie ale jest praktycznie kompletnie bezobsługowy i podejrzewam, że jeśli chodzi o żywotność to mógłby wszystkie "tdi-ki" pozamiatać.
krzycho
Początkujący

Prawo jazdy: 0- 0-2002
Auto: Peugeot 207
Silnik: 1.4 16V
Paliwo: Benzyna

19 Sie 2014, 15:49

Krzycho - Takiego niezniszczalnego diesla już mam :) chciałbym coś mocniejszego, żaden z powyższych które znalazłem nie ma mniej niż 100km, nie zapomnijmy że szukam z podgrzewaną przednią szybą ew. webasto, mam dość męczarni w zimie i niemożności wyprzedzenia z braku mocy.
Nie bardzo rozumiem co z tym Civic`em jest nie tak, poza tym że to zagadka, bo zawsze coś może być.
A ta almera czemu ją olać? Rozwiń proszę.

Koniu - Golfa 1.6 właśnie dlatego nie biorę pod uwagę.

A co jest nie tak z tym golfem 4 1.8t, albo z tymi peugotami? Wiem że męczę tego golfa, chociaż sam nie jestem do niego przekonany.
Miłek
Nowicjusz

19 Sie 2014, 16:13

Miłek napisał(a):A ta almera czemu ją olać? Rozwiń proszę.

Jest to awaryjny złom na bazie Megane II. Gnije, żre olej, diesle 1.5 się rozatują i ogólnie nie ma w sobie nic dobrego, nawet wykończenie takie sobie.
Koniu
Forumowicz VIP

19 Sie 2014, 18:56

Lekka rozbieżność tematu, raz hatchback raz sedan.

Golf 4 z 1.8t generalnie jest dobry, nawet do instalacji gazowej. Problem w tym, że ciężko znaleźć zadbany egzemplarz i kasa niestety nie ta.
Civic za tani, Nissana jak koledzy wyżej pisali odpuść sobie, nie warto.
206 też ma kilka bolączek, dodatkowo z tyłu ma belke, a regeneracja trochę kosztuję. Gdybyś podciągnął trochę budżet znalazłbyś 307 w miarę ogarniętą. Znajomy ma, ciotka i są zadowoleni, żadnych problemów.

Także od siebie polecam

hatchback:
307, corolla e11 (wyglądem trochę odstrasza, ale odwdzięcza się bezawaryjnością, lejesz i jeździsz), ibiza, polo
sedan:
avensis 1, astra 2, carisma, accord, 406

kolejność przypadkowa ;)

pozdrawiam! :ok:
tdloverr
Początkujący

Miejscowość: poznan

19 Sie 2014, 21:20

Dzięki za odpowiedź :)

Samochód ma wozić tylko mnie i pasażera, sedan czy hatchback to dla mnie nie ma znaczenia, dopuszczam nawet combi.
Polo 1.9 którym jeżdżę, jest typem lej i zapomnij, a jak podepnie się do niego pług to i zaorze, wdzięczna fura, ale jak już wyżej wspomniałem - mordęga w zimie z lodowatą kabiną, zamarzniętą przednią szybą, twardymi fotelami, korbotronikiem i brakiem mocy przy wyprzedzaniu. Nie poluję na chamskie BMW, czy schetaną limuzynę ale na coś rozsądnego z większą mocą i niewielkimi wygodami z czego podgrzewana szyba ew. webasto być musi.

Szkoda że ten nissan to wrak, ale jeszcze większa skoda że ta Civic za tania bo to śliczny pojazd, dobre wyposażenie, rozmawiałem z człowiekiem od Civica, oczywiście zachwalał, żadnych konkretów. Natomiast 206, tak przypadkiem wpadło przy wyszukiwaniu, spodobał mi się, spełniał wymagania.

Tak pokrótce przeszukałem otomoto, w kierunku modeli które zaproponowałeś, ale nic konkretnego nie widziałem, mam już na dziś lekki przesyt to może i dlatego. Pominąłem tylko astrę, z różnych powodów.
Parametry wyszukiwania jakie przyjąłem to 10k - moc od 100km - podgrzewana przednia szyba - mazowieckie, ten ostatni parametr dużo zmienia, najwięcej samochodów jest jak zauważyłem na śląsku, ale nie mam ochoty tam jechać i nie mam fachowca który by ze mną pojechał - dlatego ograniczam się z jednego województwa, a wstępną ocenę modelu i egzemplarza uzyskuję na forum.
Najwięcej wyskakuje focusów i mondeo, ale już ktoś wyżej je podsumował.
Fordy tanie bo badziewie pod maską

Dzięki :)
Miłek
Nowicjusz

19 Sie 2014, 22:05

Miłek napisał(a):Najwięcej wyskakuje focusów i mondeo, ale już ktoś wyżej je podsumował.
Nie podsumował Fordów tylko Twoje konkretne oferty.
Koniu
Forumowicz VIP

20 Sie 2014, 17:35

Miłek napisał(a):A ta almera czemu ją olać? Rozwiń proszę.

To niestety nie jest udany następca niezatapialnej N15, poza typowa bolączką japończyków czyli rdzą, tutaj problemów jest już znacznie więcej.
O N15 pisałem właśnie bo dałeś tą. Nie jest to zbyt nowoczesne auto, jest za to bardzo tanie w utrzymaniu, całkiem wygodne i nie spartańsko wyposażone (nie ma podgrzewanej przedniej szyby, ale klima + pełna elektryka to praktycznie standard), a większe silniki benzynowe zapewniają w miarę dobre osiągi, niestety ciężko taki znaleźć... No ale jest raczej archaiczne a nie takiego szukasz, rozumiem :)

Co do tematu, gdybyś dorzucił kilka tys mógłbyś znaleźć ładną Lagune II po lifcie. Co prawda średnie ceny są znacznie wyższe niż budżet, ale ze wzg na opinie o tym modelu i brak popytu myślę że właściciele byliby skłonni do sporej obniżki żeby auto sprzedać.
Spełnia wszystkie wymagania wzg wyposażenia, jest zdecydowanie nowocześniejsza (z zewnątrz i w środku), lepiej wykończona i bardziej komfortowa niż wszystko wyżej w temacie, a po lifcie zniknęła większość problemów z początkowych lat produkcji.
Raczej unikać diesli (duże przebiegi + bardzo drogie koszty napraw) i powinno być dobrze, nawet najmniejszy benzynowy 1.6 nie będzie "nudny", 107KM i coś koło 11s do 100 mieści się w wymaganiach.
No ale to zależy jak bardzo zamknięty jest budżet :)
krzycho
Początkujący

Prawo jazdy: 0- 0-2002
Auto: Peugeot 207
Silnik: 1.4 16V
Paliwo: Benzyna

27 Wrz 2014, 18:35

Bardzo dziękuję za pomoc, rady były pomocne.
Kupiliśmy dla żony ostatecznie coś zupełnie innego, Hondę Accord z 2002r 1.8 i na chwilę obecną żona bardzo sobie chwali.
Temat już trochę starawy, ale wypadało go zamknąć, jeszcze raz dzięki za pomoc - teraz kupujemy drugie auto, ale to już w drugim temacie.

Pozdrawiam
Miłek
Nowicjusz