2.0 HDI 136KM nierówna praca na zimnym silniku, szarpanie i drganie

08 Kwi 2023, 10:02

Witam, mam kolejny problem ze swoim Peugeotem :?
Na zimno silnik chodzi niestabilnie - obroty spadają i rosną, oprócz wskazań na obrotomierzu autem wyraznie telepie . porannemu odpalaniu towarzyszy 1-2 sekundowy mocny klekot.Co ciekawe to po przekręceniu kluczyka obroty nie wskakują od razu tylko wskazówka obrotomierza powoooli idzie do góry.
Jak auto się nagrzeje to jest w sumie ok tylko czasem - raz na ok 3 minuty pracy nagle spada z obrotów po czym stabilizuje się i dalej pracuje równo . Do tej pory wymieniłem:
filtr paliwa, filtr powietrza, olej, filtr oleju, rozrząd (komplet) , przeczyściłem przepustnice - i faktycznie przepływomierz w niej był uwalony strasznie, ale wyczyszczenie nie dało kompletnie nic :bored:
Auto to 2008 Peugeot 2.0 hdi 136 koni z fap filtrem
Fred0004
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2009
Auto: Nissan Micra
Silnik: 1.2
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002
  • 08 Kwi 2023, 10:37

jakie jest ciśnienie paliwa na listwie, jaka jest temp dolotu, jaka jest temp płynu podczas tych nierówności? świece grzeją wszystkie, fizycznie?
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

08 Kwi 2023, 11:49

Dzięki.Szczerze powiedziawszy to tego jeszcze nie sprawdziłem, ale skorzystam z podpowiedzi .Ogólnie to nie wiem czy to normalne, że nie słyszę w ogóle pompy paliwa przy przekręcaniu kluczyka - w każdym poprzednim aucie ją słyszałem.
    Fred0004
    Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2009
    Auto: Nissan Micra
    Silnik: 1.2
    Typ: SUV
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2002