irekno napisał(a):Witam,
Kupiłem niedawno A3 2.0TDI (BKD) w DSG i zauważyłem, że podczas ruszania auto puszcza siwo-niebieskiego bąka. Dzieje się to nieregularnie-na niskich obrotach. Najczęściej przy ruszaniu po postoju w korku czy na światłach (jak silnik popracuje na wolnych obrotach chwilę). Przy gwałtownej jeździe na wyższych obrotach brak dymu. Przy zapalaniu- brak dymu. Auto generalnie pracuje równo i cicho. Kiedyś jednorazowo zauważyłem lekkie bujanie silnika na wolnych obrotach. Sprawdziłem turbo, jutro zakładam nową pokrywę z odmą na zawory. Mechanik zauważył lekko zaolejony wydech tuż przed katalizatorem. Proszę o sugestie gdzie zaglądać w celu znalezienia usterki. Jeśli możecie polecić dobrego mechanika z opolskiego lub dolnośląskiego to będę wdzięczny.
Witam, świeci ci check engine albo pisze na kompie service jetz ? jaki masz poziom oleju na bagnecie ? (najlepiej zrób z bliska zdjęcie bagnetu ) 1.
jak masz olej w wydechu to możliwe że turbina go wypuszcza (można to sprawdzić czujnikiem ciśnienia doładowania) jak ładuje za mało to jest uszkodzona, kiedy zaczyna kopcić przyłóż kartkę za wydech i zobacz czy zostaje na niej olej.
2.Na zimnym silniku (wyłączonym) odkręć korek zbiornika wyrównawczego płynu chłodzącego zobacz czy nie ma w nim oczek (jak w rosole tylko czarne
) będą widoczne bo płyn jest różowo-czerwony.
3. W najgorszym wypadku puszczają ci pierścienie i olej spala się razem z ropą wtedy odczułbyś spadek mocy bo nie byłoby kompresji.
Najlepiej jedz do ASO Audi bo to nie polonez żeby go śrubokrętem diagnozować
Pozdrawiam