REKLAMA
Planuję kupić samochód dla 5-osobowej rodziny, który starczy na kilka lat i zapewni i duże bezpieczeństwo, i dużą przyjemność jeżdżenia.
Jestem zupełnie nie w temacie, choć jestem kierowcą od 23 lat. Oprócz początkowego Poloneza i Skody 105 zawsze jeździłem Fordami (Mondeo, Focusy, nowe i używane) i nigdy nie kupowałem aut grubo powyżej 50 tys. zł; najwyższym wydatkiem był nowy Focus... Ponieważ teraz chcę przejść na samochód innej klasy i za większe pieniądze, a nie mam o tym pojęcia -- WSZELKIE uwagi mile widziane.
Wymagania
- - Maks. 200 tys zł
- Maks. 3-letni, lepiej 2-letni lub roczny
- Mocny silnik: bez przesady z mocą, ale chodzi o taki, dzięki któremu jazda będzie komfortowa i nie będę czuł "wysilania się" samochodu -- takie uczucie miałem często we wszystkich moich Fordach. Myślę, że potrzebuję czegoś w okolicy 250-300 KM w zależności od wagi auta
- Automatyczna skrzynia biegów
- Poduszki powietrzne i kurtyny ze wszystkich możliwych stron
Celowo nie podaję, czy ma być SUV czy sedan -- chciałbym, żebyście poradzili. Nie mam ŻADNYCH preferencji co do marki ani typu -- ma bezpiecznie wozić mnie, żonę i 3 dzieci. W tym przedziale cenowym jest bardzo duża różnorodność i już mam zamulony umysł: można na przykład kupić Mercedesa GLE, można też świetnie wyposażoną Skodę Superb. Ale ja o tych autach nie mam zielonego pojęcia, zawsze to były samochody „bogatszego sąsiada”.
Każda konstruktywna uwaga mile widziana. Także na temat tego GDZIE takie auto najbezpieczniej kupić.
Pozdrowienia!
Podstawek