2-3 letni, mocny samochód rodzinny do 180-200 tys. zł

15 Sie 2017, 09:35

Cześć wszystkim.

Planuję kupić samochód dla 5-osobowej rodziny, który starczy na kilka lat i zapewni i duże bezpieczeństwo, i dużą przyjemność jeżdżenia.

Jestem zupełnie nie w temacie, choć jestem kierowcą od 23 lat. Oprócz początkowego Poloneza i Skody 105 ;) zawsze jeździłem Fordami (Mondeo, Focusy, nowe i używane) i nigdy nie kupowałem aut grubo powyżej 50 tys. zł; najwyższym wydatkiem był nowy Focus... Ponieważ teraz chcę przejść na samochód innej klasy i za większe pieniądze, a nie mam o tym pojęcia -- WSZELKIE uwagi mile widziane.

Wymagania

- Maks. 200 tys zł
    - Maks. 3-letni, lepiej 2-letni lub roczny
    - Mocny silnik: bez przesady z mocą, ale chodzi o taki, dzięki któremu jazda będzie komfortowa i nie będę czuł "wysilania się" samochodu -- takie uczucie miałem często we wszystkich moich Fordach. Myślę, że potrzebuję czegoś w okolicy 250-300 KM w zależności od wagi auta
    - Automatyczna skrzynia biegów
    - Poduszki powietrzne i kurtyny ze wszystkich możliwych stron

Celowo nie podaję, czy ma być SUV czy sedan -- chciałbym, żebyście poradzili. Nie mam ŻADNYCH preferencji co do marki ani typu -- ma bezpiecznie wozić mnie, żonę i 3 dzieci. W tym przedziale cenowym jest bardzo duża różnorodność i już mam zamulony umysł: można na przykład kupić Mercedesa GLE, można też świetnie wyposażoną Skodę Superb. Ale ja o tych autach nie mam zielonego pojęcia, zawsze to były samochody „bogatszego sąsiada”.

Każda konstruktywna uwaga mile widziana. Także na temat tego GDZIE takie auto najbezpieczniej kupić.

Pozdrowienia!
Podstawek
podstawek
Nowicjusz

Prawo jazdy: 15 05 1994
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Ford Focus
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2012

15 Sie 2017, 09:59

1. Czy jesteś świadom kosztów utrzymania aut premium? W wielu wypadkach będziesz ograniczony niestety do ASO (a w Polsce nie zawsze stoją one na wysokim poziomie). Ceny przeglądów i serwisów będą zdecydowanie wyższe niż w Fordzie.
2. Dlaczego chcesz auto używane a nie nowe z salonu?
3. Nie licz, że znajdziesz roczny używany samochód w rozsądnej cenie. Jeśli ktoś oddaje auto po takim czasie to musiało ono zaliczyć jakąś przygodę. Jeśli jest w bardzo dobrym stanie to cena będzie niewiele odbiegać od auta nowego z salonu.
4. Jeśli nie masz w ogóle pojęcia jakiego typu auta szukać to obejrzyj sobie testy aut na Youtube (np. kanał "Pertyn ględzi"), a następnie idź do salonu i przejedź się każdym autem, które Cię interesuje.

A teraz kwestia kluczowa - czy liczysz na bezawaryjną jazdę przez 5-10 lat takim autem? Ja nie dam gwarancji na żadne auto, że przejeździ tyle bezproblemowo dlatego:
a) skłaniałbym się ku nowemu auta (gwarancję przejeździsz, możesz też ją przedłużyć i wziąć pakiet serwisowy)
b) używanemu, ale tańszemu/prostszemu
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

15 Sie 2017, 10:08

Dzięki.

1. Tak, domyślam się że utrzymanie będzie kosztować więcej, ale nie chcę tego auta trzymać dłużej niż 3-4 lata.
2. Zawsze wydawało mi się, i krótki przegląd "konfiguratorów" nowych aut to potwierdza, że w tej samej cenie otrzymam używane auto o wiele lepiej wyposażone.
3. OK, rozumiem. A co z 2-3 letnimi? Ludzie zmieniają auta po takim czasie.
4. Nie znałem tego kanału -- pooglądam.

Jeszcze raz dzięki.
podstawek
Nowicjusz

15 Sie 2017, 10:28

Wg mnie najlepiej iść w salonowe. Mocne auta pewnie były dociskane i różnie może by z ich stanem. 200tys. to kupa kasy i naprawdę można wybrzydzać w każdym szczególe - jakbym miał tyle to już zacierałbym ręce na Kię Stinger (tylko to nie jest auto rodzinne) ale nie zamawiałbym od tak. :naughty:

Kolejnym problemem segmentu premium jest wszechobecna elektronika i skomplikowanie. Nowe samochody są robione aby przejechały gwarancję. Kupując po gwarancji masz problem. Przykłady?
1. Szef sąsiada miał BMW serii 7 F01 - sprzedał, bo miał dość jej awaryjności i nawet sąsiad jeździł nią do serwisu BMW w Lublinie, bo szef miał dość.
2. Jechałem ostatnio z człowiekiem Audi A6 C7, które ma 112tys. przebiegu. Kupił jako nowe. Po gwarancji oczywiście padła skrzynia biegów (jedynie 12tys.) oraz jakiś czujnik zaśniedział za 2,5tys.
3. Kolejny to człowiek, który kupił nowego VW Touarega 3,0 TDI. 90tys. km, a po dojeździe do Francji trzeba wlewać banieczkę oleju. Powiedział, że pozbędzie się tego 2-latka i ma kolegę w ASO, który zmniejszy przebieg w systemie, a w CEPIKu jeszcze nie widnieje, bo pierwszy przegląd po 3 latach jest.

Rada to te używane wynalazki klasy "premium" lepiej omijać jak nie chcesz tracić nerwów.

Wracając do propozycji to przy wyborze kieruj się tylko swoim gustem. Ty masz się dobrze czuć w swoim aucie. Wyposażenie? Po co Ci głupie bajery typu utrzymanie na pasie ruchu, system antykolizyjny, radar (pierwszą reczą, którą się robi to je wyłącza, bo irytują, a nie ratują), wyświetlacz na szybie, strefowa klima (to wogóle nie działa w małej kabinie samochodu), nawigacja ze starymi mapami? Skup się jak auto jeździ, bo widzę, że chcesz mocy, a nie elektronicznych pierdół.
Ostatnio edytowany przez dzida, 15 Sie 2017, 10:39, edytowano w sumie 1 raz
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

15 Sie 2017, 10:37

Autorze tematu za taką kasę szukaj auta nowego i na gwarancji ... bo w dzisiejszych czasach serwis/naprawy aut premium tych prawie nowych może przyprawić o ból głowy :shock:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

15 Sie 2017, 10:43

Nieźle aktywne forum, nie spodziewałem się odzewu tak szybko :)

@dzida -- cenne uwagi, dziękuję.

@szybki -- dzięki. W takim razie jaki radzicie samochód salonowy w tej cenie (ew. odrobinę wyższej)? Musi być automat, musi być mocny, musi mieć dużo poduszek powietrznych także z tyłu. Wszystko inne obchodzi mnie mniej.

Kia chyba nie ma takich aut; patrzę na Skodę Superb, ale jednej rzeczy nie rozumiem: Allegro wyświetla mi mocne modele [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł], a oficjalne konfiguratory w salonach wydają się nie mieć tak mocno wyposażonych modeli (chyba że źle patrzę).

Inne sugestie nadal mile widziane.
podstawek
Nowicjusz

15 Sie 2017, 10:50

Kia ma Optimę tj. wielkości Superba:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

15 Sie 2017, 12:15

Nie chcę mi się czytać ale popatrz na s60 polestar i ar giulię
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

15 Sie 2017, 12:20

Również jestem za nowymi, tutaj jeżeli chodzi o klasę D to wybrałbym właśnie Optimę którę kolega wyżej wrzucił, ew. Insignię która jest świeżym modelem i podobno jeździ sporo lepiej niż poprzednik

gdyby poczekać do końca roku to myślę że za +- 200tys. zł dałoby się coś przyzwoitego wyhaczyć z Klasy E (np. Mercedes w213 albo BMW G30 ) z silnikiem ok 200-250km z wyprzedaży rocznika 2017
luck112
Początkujący

Miejscowość: Wręczyca Wielka
Prawo jazdy: 10 02 2013
Auto: Renault Scenic III

15 Sie 2017, 20:35

Ja proponuję Fordy:
[link do oferty na Allegro wygasł]
Może nawet Winjale kupisz :naughty:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

15 Sie 2017, 22:36

Nie chce być zlinczowany :D
ale ostatnio u kuzynki w rodzinie od strony męża ktoś zakupił nową Skodę Superb III 2,0 turbo 280 koni chyba? 4x4, wg mnie fajowe auto (jechałem jako pasażer) silnik pewnie ciągle ten sam - kupa ale przy nowym aucie ma to żadne znaczenie.
Obejrzyj może podpasuje?

Albo Alfa Gulia 2,0 turbo też coś chyba ok 300 koni? tylko nie wiem jak budżet.
Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150
Typ: Sport/Coupe

15 Sie 2017, 23:13

Nie, nie będziesz zlinczowany, przynajmniej nie przeze mnie -- po przeczytaniu wszystkich odpowiedzi i ponownym przeglądzie aut nowych (które wcześniej wykluczyłem) ta właśnie Skoda 280 KM jest na razie na pierwszym miejscu wśród moich kandydatów.

Dzięki wszystkim za odpowiedzi.
podstawek
Nowicjusz

16 Sie 2017, 01:28

Jeśli chodzi o auto używane to proponuje lexusa is [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Jak ktoś wspomniał trzeba uważać bo dziwne jest samo to że ktoś sprzedaje auto po roku czasu używania ale plusem jest to że auto straciło już na wartości bo jest to auto używane.
Oczywiście lexus to marka premium ale nie obawiał bym się tego nie które rzeczy będą droższe serwis/częsci ale te auta ogólnie słynną z trwałości.
Nie jest to wersja z pancernym wolnossącym silnikiem ale nowy silnik lexusa nie posiada większych wtop dlatego uważam że warto zainteresować się bo jednak wykończenie/wyciszenie i wiele innych jest to coś, co powoduje że takimi autami się jezdzi przyjemnie.
Wydaje mi się mimo wszystko że jeśli stać kogoś na auto za 200tys to trochę droższe części w serwisie jak i sam serwis nie powinno być jakimś problemem ale oczywiście na tym się kończy bo jak wspomniałem te auta są po prostu trwałe.

Jeśli jednak IS okaże się ciasny poszukaj używanego GS'a na pewno auto będzie większe.

Minus tego silnika to na pewno spalanie solidna v6 nie ma takich przyśpieszeń/momentu ale na pewno mniej by spaliła i miała lepszy dzwięk :)

@ Jeszcze infiniti q50 [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Na plus na pewno silnik
Mateq
Początkujący

Prawo jazdy: 12 03 1993
Przebieg/rok: 21tys. km
Auto: Lexus is 250
Silnik: 2.5
Rok produkcji: 2008

16 Sie 2017, 07:06

Fajny ten Lexus, ale -- nauczony wcześniejszymi odpowiedziami forumowiczów w tym wątku -- zadaję sobie pytanie: dlaczego właściciel sprzedaje go po tak krótkim czasie.
podstawek
Nowicjusz

16 Sie 2017, 07:23

Nie no nie przesadzajmy trzeba uważać ale to auto przejechało pare tys km i powinno wyglądać jak nowe z salonu.
Często zdarza się że ludzie sprzedają samochody 1-2 roczne bo czasy kiedy kupowało się auto z salonu i jezdziło 15 lat mijają a przynajmniej mniej jest takich osób.
Musisz dzwonić może zdecydował się na inny? Kto bogatemu zabroni :)
Mateq
Początkujący

Prawo jazdy: 12 03 1993
Przebieg/rok: 21tys. km
Auto: Lexus is 250
Silnik: 2.5
Rok produkcji: 2008