2.5 TDI - opinie o silniku Audi

09 Mar 2011, 10:43

Większe koła, jazda z górki, dodatkowy wiatr. Żebym jeździł jednym czy dwoma Focusami może bym uwierzył ale ja 3 zrobiłem kilkaset tysięcy a krótkie odcinki po kilkaset kilometrów jeździłem jeszcze kilkaoma. Zreszta w firmie jest kilkanaście Focusów i wszystkie osiagaja max podobne prędkości. Zresztą i tak GPS pokazywał że auto zawwyża prędkość o około 10 km przy tak dużych prędkościach.
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok
0

09 Mar 2011, 10:48

to prawda ale nawet jak mial na budziku 220 to na gps 210
jak napisalem wczesniej osobicie jechalm nim 185-190 dosc zapakowanym na prostych wiec moim zdaniem te predkosci sa mozliwe jak najbardziej dodatkowo zobacz ze na tym filmiku z youtube ten focus jedzie po wmiare rownej drodze (bez gorek)

tutaj masz kolejny filmik z focusem I w roli glownej

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Ostatnio edytowany przez Nanek, 09 Mar 2011, 16:11, edytowano w sumie 1 raz
Nanek
Początkujący

Miejscowość: z kątowni ;)
Auto: Audi 100 C4 2.8 V6
0

09 Mar 2011, 11:08

Tu masz stronke o Focusach. Użytkownicy piszą o prędkości max takiej jak u mnie.
http://www.motoforum.pl/Opinie/Ford/focus/focus.php3
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok
0

09 Mar 2011, 11:16

za duzo tam tekstu :)

ojciec ma hb 5d jesli macie kombiaki to moze dlatego innego wytlumaczenia nie widze

tutaj kolejny filmik focus I 1.6 benz na 4 biegu dobija do 200

Ostatnio edytowany przez Nanek, 09 Mar 2011, 16:11, edytowano w sumie 1 raz
Nanek
Początkujący

Miejscowość: z kątowni ;)
Auto: Audi 100 C4 2.8 V6
0

09 Mar 2011, 14:52

GPS zaniża prętkość
pawlo
pawlo0508
Nowicjusz

Miejscowość: Błaszki
0

31 Mar 2011, 22:59

mistrz27 napisał(a):Panowie wiele słyszałem o tych silnikach montowanych m.in. w Audi A4. Wiem, że te 150KM były tragiczne. Strasznie awaryjne. Kiedyś słyszałem, że trochę je zmodernizowano i te 180KM są całkiem inne. Konkretnie interesuje mnie Audi A4 2.5 TDI 180KM Quattro. Proszę o opinię jakie jest spalanie w tym aucie, jaka dynamika i właściwosci jezdne (dla mnie bardzo ważne, lubię auta raczej sztywno zestrojone i dobrze trzymajace się drogi). Jeszcze jedno, czy takie auto może być alternatywą dla aut marki BMW słynących ze świetnych, sportowych właściwości jezdnych?
bober6
Nowicjusz

Miejscowość: Torun
1
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nissan Micra N-Tec - nowa stylizacja nadwozia i wnętrza
    Nissan wprowadził właśnie do sprzedaży nową, specjalną odmianę miejskiego modelu Micra. Wersja N-Tec wyróżnia się nową stylizacją nadwozia i wnętrza, a także zmodernizowanymi rozwiązaniami technicznymi. Jest też bardzo ...

28 Wrz 2011, 01:52

Witam. Specjalnie założyłem tu konto aby się wypowiedzieć i sprostować pewne bzdury które tu przeczytałem... Nie jest tak jak tu ktoś stwierdził że quattro się włącza w zależności od potrzeby... Bzdura!!!!!! Quattro jej systemem przeniesienia napędu na cztery koła opatentowanym i zastrzeżonym przez audi! quattro w odróżnieniu od napędu 4x4 polega na ciągłym przekazywaniu napędu na 4 koła, jest to sztywne zapięcie które działa przez cały czas bez względy czy jedziemy 15km/h czy 200km/h, czy po suchym asfalcie latem czy po śniegu zimą... Wszystkie modele audi od modelu a4 wzwyż posiadają opcję napędu quattro, wyjątkiem jest audi a3 które pomimo oznaczenia quattro ma rzeczywiści napęd na cztery koła który nie zawsze jest zapięty, włącza się on samoistnie np w przypadku utraty przyczepności i jest to o wiele gorsze rozwiązanie niż prawdziwe quattro ale o tym długo by pisać... Co do silników 2.5 tdi: wersja 150 konna to kibel i nie ma co się chwalić że ktoś fordem 130ps objechał takiego gdyż te wersje tracą bardzo dużo koni i często jest tak że 110ps 1 9 objedzie 2 5 tdi 150ps już pomija fakt ze automat zmniejsza osiągi silnika w porównaniu do manuala który lepiej da się wykorzystać moc, pomijam nowe skrzynie s tronic. Co do wersji 180konnej to zastały w niej pewne wady typu wycierające się walki wyeliminowane natomiast również się zastanawiam jak z reszta i szukam obiektywnych wypowiedzi najlepiej od posiadaczy tej wersji... Co do pytania odnośnie co da lepszą frajdę bmw czy audi to jest to głupie porównanie gdyż są to auta o dwóch różnych charakterystykach chociażby ze względu na przeniesienie napędu. Ja jestem miłośnikiem audi bo mi akurat napęd na tył nie odpowiada acz kolwiek uważam że oba auta są dobre a w kwestii które lepsze i czy któreś dorówna drugiemu na to pytanie trzeba sobie samemu odpowiedzieć bo to zależy od tego co komu pasuje i czego oczekuje od auta...
Pozdrawiam
PS nie naśmiewajcie się z klekotów bo to niezbyt kulturalne, ja osobiście mogę również naśmiewać się z benzyn i ich osiągów i to tych nawet już sporych benzyn które z łatwością objeżdżam i to przy jakim spalaniu tak... 1.9 tdi 185KM 360 NM przy poziomi spalania od 6l trasa do 10 przy butowaniu niezłym... Więc troszkę szacunku każdy ma to co lubi..
sahipp
Obserwowany

Auto: a4 b5 1.9 tdi
8

15 Paź 2011, 09:54

bardzo duże spalanie i naprawde nie duża moc jak na ten silnik ..
kredek2222
Nowicjusz

Auto: BMW M6 507km
0

23 Paź 2011, 21:41

witam,posiadam taki samochód o mocy 180km padają tam pompy wtryskowe(koszt2500zł reg.)KPL rozrząd kosztuje 1200zł,zawieszenie kpl 1600zł super się tym autkiem jeździ.Spala od 8l. do 11l.Mam quatro i z tym też kłopotu niema.ludzie się nie znają lub słuchają garażowych mecherów. jeżeli się wymienia olej wtedy co powinno to niema żadnego kłopotu z wałkami tak jak to wszyscy myślą i pompa olejowa też wtedy nie cierpi.ten motor ma chodzić na 5W30.Ludzie leją 10W a nawet 15W i myślą że przy dużym przebiegu to coś daje.I to wszyscy nazywają wadą bo cierpi na tym pompa olejowa która daje za małe ciśnienie i nie smaruje wałków
mlody21kra
Obserwowany

Auto: audi a4 2,5tdi 180 km
6

20 Lis 2011, 15:43

Witam.
Panowie na starcie dziękuję za dzielenie się doświadzeniami, wiedzą. Napawde pomocne...
Chce kupić Allroad 2.7T z 2003r Szukam, czytam, analizuje i ten silnik wydaje się być najrozsądniejszyą opcją. Zagazuje go, ale mam nadzieje, że nie odbbije się to na jakości i sprawności :roll:

Załączam test kilu popularnych aut w tym allrada. Może komuś rozjaśni umysł, rozwieje wątpliwości i pozwoli się przekonać do napędu quatro

Pozdrawiam
ps; drodzy forumowicze porady z seri "słyszałem", "podobno" zachowajcie dla siebie. Nie brakuje tutaj ludzi którzy znają się na rzeczy. :)
Dariusz85
Nowicjusz

0

08 Maj 2014, 23:21

"Przy wyższych przebiegach kłopoty sprawiają wycierające się wałki rozrządu. Problem jest nasilony w odmianie 150-konnej, natomiast rzadziej występuje w wersji o mocy 179 KM. Regeneracja wałków rozrządu plus ich montaż i demontaż oraz obowiązkowa wymiana rozrządu wyciągnie z kieszeni kierowcy nawet 5-6 tys. zł lub więcej".
bartektsw
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 04 2001
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: Toyota Yaris
Silnik: 1.9 TDI 131KM
Paliwo: Benzyna + CNG
Typ: MPV
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002
0

09 Maj 2014, 00:06

miałem 2.5 tdi 163 w superbie i zlego slowa nie powiem, troche ponad 200kkm od nowosci i nic powaznego sie nie dzialo oprocz choinki na zegarach przynajmniej raz w miesiacu. silnik fajny na trase/ autostrady, nie do wyscigow. potrafil spalic mi 14litrow na 100 w miescie ale lekkiej nogi nie mam, i nie, nie pisze o korkach w wawie, a o 50tys mieście.. na trasie nigdy ponizej 8 litrow nie zszedlem, gdzie bmw e60 3.0 w benie jestem w stanie jadac autostrada nie spieszac sie uzyskac 8litrow i jakies dziesiąte mniej.. w audi najrozsadniejszy silnik to 1.8t, potem pomijając rozsadek i koszty to 2.7 :D co do pierdow wyzej, jak może zalosne 1.6 z focusa dobic do 220? chyba z mega gorki albo przepasci :mrgreen: czytajac fantastow wyzej wychodzi na to ze jak 1.6 jedxie 220, to 1.8 240 a 2.0 260 :mrgreen: a teraz powaznie, seat leon 1.8t 180km dobija ledwo do licznikowych 230km/h , waga podobna, realny vmaxtakiego leona to granice 220, wiec gdzie z focusem, usiasc tylko i sie smiac.. prawdziwe fakty wychodza na drodze, gdzie taki matol ktory sie podnieca ze jego auto wyciaga 220, ma problem z wyprzedzeniem tira;) przyklad z czasow superba: gosc wyprzedza kolumne, prosta droga, ja za nim bez redukcji z 5, nie dosc ze musialem odejmowac gazu, to w polowie jeszcze zaczal hamowac bo zobaczyl z kilometra cos z naprzeciwka, focus kombi, silnik nie wiem jaki, start od ~ 100km/h.. :mrgreen: od razu uprzedze, pierdy typu "nie zredukowal", musial bo wybil ladnie a potem spuchl :) jesli to pocieszy bajopisarzy, to tak.. ten focus ciągnął przyczepe i kotwice za soba :mrgreen:
dominik89
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 4
Miejscowość: Liverpool
Auto: bmw
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009
1

09 Maj 2014, 12:58