2.8 JTD - jaki akumulator?

16 Sie 2010, 12:54

Witam,

Posiadam Fiata Ducato 2004r silnik 2.8JTD. Czy akumulator, który aktualnie się znajduje w aucie tzn 70Ah oraz 640A rozruchu nie jest za słaby jak na ten samochod? Moim zdaniem rozruch trwa trochę długo zanim odpali, choć nie mam porównania i mogę się mylić. Jeśli ten akumulator jest za słaby to jakie wartości powinien mieć?

Pozdrawiam
bejronix
Nowicjusz

20 Sie 2010, 18:33

Jest on słaby. W okresie kiedy temperatury są znacznie na + nie widać różnic za bardzo ale gdy na dworze będzie -25 zobaczysz ją. Ja w 2.5 TDI mam Toplę 100 Ah o prądzie rozruchowym 900A. Co prawda ma niecały rok, testowałem go uparcie przy -32*C i po całej nocy na dworze kręci bardzo ochoczo i odpala bez problemów. A co do wspomnianego 70Ah to ja w Mondeo 1.8 TD miałem 78Ah.

Poszukaj jakiejś Centry ~ 100Ah/900A. Za cenę ~ 500 zł można kupić. Ja za swoją Toplę dałem 400 zł i póki co bardzo sobie chwalę. Ma 3 lata gwarancji.
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Kierowco, przygotuj się na zmianę czasu!
    Ostatnia niedziela marca to moment, gdy następuje zmiana czasu z zimowego na letni. Oznacza to utratę godziny snu i choć może się wydawać, że to niewiele, to jednak niewyspanie kierowcy może mieć negatywny wpływ na bezpieczeństwo ...