Witajcie. Wracam na forum po kilku latach nieobecności ponieważ muszę zmienić samochód i znów liczę na Waszą pomoc
![Uśmiechnięty :)]()
Moje oczekiwania:
-silnik benzynowy dobrze pracujący z LPG
-przestronne wnętrze
-dobre zabezpieczenie przed korozją
-rozsądne ceny części (nie odbiegające za bardzo ponad konkurencje)
-przyzwoity poziom komfortu (wyposażenie)
Samochód wciągu tygodnia używany w mieście. Co drugi weekend wyjazd do rodziny (krótka trasa max 100 km) + wyjazdy wakacyjne. Rocznie ~15 tys km. Dlatego diesle odpadają. Raczej sedan niż kombi.
Moje typy:
- Opel Signum 2.0 T (ewentualnie 1.8 jeśli byłby w naprawdę super stanie) -> dobrze wyposażony, dużo miejsca w środku, silniki dobre pod LPG, akceptowalne koszty utrzymania
-Volvo S40 -> tu jest problem z silnikiem. 1.8 i 2.0 to podobno konstrukcje forda, które średnio nadają się do gazu (teraz mam focusa 1.6 więc ten temat zgłębiałem). Najlepiej 2.4 ale tu już duże koszty części, OC, spalania, itp. Podoba mi się bardziej od Opla, ale miejsca pewnie podobnie jak w moim focusie sedan, więc trochę mało.
-Peugeot 407 2.0 -> ładny, dobrze wyposażony, ale opinie ma raczej przeciętne. Z francuską motoryzacją nie miałem styczności więc nie wiem co myśleć o tym modelu. Jedyne kombi, które mi odpowiada
![Uśmiechnięty :)]()
Czy ktoś jest w stanie dorzucić jakąś propozycję lub dodać wady i zalety wymienionych modeli? Mam świadomość, że do miasta są lepiej nadające się samochody, ale mogę pozwolić sobie na zakup i utrzymanie tylko jednego więc musi być uniwersalny (poza tym po mieście wolę przemieszczać się motocyklem jeśli tylko mogę sobie na to pozwolić).
Pozdrawiam