20-30 tysięcy, hatchback, benzyna

30 Sie 2015, 19:41

Witam,
Przeglądam te forum już od dłuższego czasu i doceniam Wasze podejście do pomocy ludziom takim jak ja. Jako, że temat kupna auta był już u mnie w planach od pół roku, to teraz po ustaleniu moich potrzeb zdecydowałem się wydać na samochód od 20 do 30 tysięcy złotych.
Będę szukał najprawdopodobniej hatchbacka, chociaż nie chcę, żeby to był samochód pokroju Fiata Pandy, czy Forda Fiesty, ponieważ będę przynajmniej 3-4 razy w miesiącu trasy długości powyżej 100km i z powrotem. Wolałbym, żeby był w miarę wygodny na swoje gabaryty. Może, też żeby nie był mułowaty to chciałbym (jeżeli byłoby to możliwe) moc silnika przekraczającą 120 km
Co do silnika, to w ogóle nie biorę diesla pod uwagę, jedyna opcja to benzyna. W większości samochodem będę poruszać się po mieście, codziennie go używając.
Jeżeli chodzi o wyposażenie, to przyjemnie by było mieć wielofunkcyjną kierownicę, klimatyzację, może jakiś przyjemny system audio - myślę, że budżet nie jest za wąski.
Do tej pory brałem pod uwagę Renault Megane, Hondę Civic, Kia Pro Ceed (chociaż na tę chwilę Honda Civic jest dla mnie pierwszym wyborem).
Jestem z mazowieckiego także wolałbym nie pędzić na drugi koniec Polski(ale jeżeli będzie trzeba :) )
Z góry dziękuję za wszelką pomoc,
Pozdrawiam Dominosam. :)
Dominosam
Obserwowany

Auto: Mazda 6, Mazda 323

30 Sie 2015, 21:20

Co byś powiedział na Fiata Bravo z silnikiem T-Jet? :)
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

31 Sie 2015, 08:00

Wszystko kwestia potrzeb i oczekiwań, bo np. Honda Civic jest kierowana do innego typu kierowców niż np. Citroen C4. Przykładowo - jeśli cenisz sobie komfort, wygodne siedzenia, ciszę w samochodzie, skuteczne tłumienie nierówności to w takim Civicu się umęczysz. Jeśli jednak jesteś kierowcą, któremu odpowiada dźwięk 4cylindrowej wiertarki wkręcanej na obroty, lubisz szybką jazdę po zakrętach, twarde zawieszenie, a przy okazji potrzebujesz od czasu do czasu przewieźć tonę bagażu przy kilku pasażerach w środku to Civic jest autem dla Ciebie.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
Paliwo: Benzyna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Sports 800 - 1965 rok
    W 1962 roku Toyota zaprezentowała prototypowy model Toyota Publica Sports z dwucylindrowym silnikiem 697cc o mocy 28 KM. Dopiero w 1965 samochód trafił do produkcji, już jako Toyota Sports 800 z silnikiem typu bokser ...