20 tys Mam na oku modele. Doradzcie który?

16 Kwi 2007, 22:24

Witam. Przymierzam się własnie do zakupu auta do około 20 tysiecy. Jak wiadomo lepiej zeby było mniej :) Mam na oku kilka modeli: Najlepiej cos z silnikiem Diesla zeby paliło do 6 litrów.

Citroen C3
Opel Corsa C
Honda Civic
Golf IV
Toyota Yaris
Toyota Corolla

i jeden konkretny model Renault Clio 2000r. 3drzwiowy od mojej siostry za 14.500zł. 83000tys km, silnik 1.2 benzyna, poduszka kierowcy - hmmm w srodku wyglada jak nowe , praktycznie brak zuzycia kierownica nie starta itd. - w sumie znam to auto wiec to może byc plus - ale brak czegokolwiek oprócz poduszki kierowcy.

Doradzcie mi proszę (wybijcie z głowy) te auta które nie sa warte zakupu, kompletnie nie wiem na co sie zdecydować. I takie pytanko mam do Was: powiedzcie szczerze, czy lepiej kupic cos w miarę młodego i małego ze srednim wyposażeniem, czy może warto zainteresować się czyms sratszym np Mercedes 124, Audi B4 czy innym autem wyzszej klasy z wiekszą ilościa "udogodnień"? Z góry dziekuje za pomoc.

Oczekuję w miarę małego zużycia paliwa (jak wyzej do 6 litrów:P) nie musi mieć osiagów , nie jezdzę wiecej niż 120-130km/h ale z kolei żeby zbytnio nie zamulało. :) duzo jezdzę kangurem 1.5dci 65km i mysle że jego moc daje radę:)
Ostatnio edytowany przez roszej, 16 Kwi 2007, 22:39, edytowano w sumie 1 raz
roszej
Nowicjusz

16 Kwi 2007, 22:34

Po pierwsze odpowiedz sobie na pytanie: czego tak naprawdę oczekuję od auta.
Jeśli osiągów to już masz odpowiedź.
Więcej ‘bajerów’ – więcej możliwych awarii. Trudno doradzić jak nie wiemy czego tak naprawdę oczekujesz od swoich wymarzonych 4 kółek. ;)

ja bym polecał Corollę 1,4 diesel
WitP_tsaJ4145
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Śląsk/kujawsko-pomorskie

17 Kwi 2007, 14:06

Wybór należ do Ciebie. Ja bym wybrał Golfa IV. A dlaczego? Ponieważ jest mało awaryjny, solidny i ma obszerne wnętrze. Ale wybór należy do Ciebie.
Szerokości, przyczepności
miko
Początkujący

Miejscowość: południe polski

17 Kwi 2007, 14:14

ja bym jednak mimo wszystko został przy Corolli choć Golf też jest dobry.
Oba auta mają też podobną utratę wartości przy ewentualnej odsprzedaży.
WitP_tsaJ4145
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Śląsk/kujawsko-pomorskie
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Skoda Roomster Fresh - seria limitowana
    Dzięki nowej wersji, Skoda Roomster stała się jeszcze bardziej atrakcyjna dla rodzin czy osób poszukujących funkcjonalnego i pakownego auta. Skoda Roomster ze względu na swoje rozmiary i funkcjonalność jest z natury ...
    Pierwszy śnieg - kilka dobrych rad dla kierowców
    Jak pierwsze opady śniegu wpływają na sytuację na drodze? Większość kierowców jeździ wolniej. Dzięki temu na drogach jest mniej ofiar śmiertelnych, natomiast odnotowuje się więcej stłuczek. Przypominamy, jak jeździć ...