2016 Peugeot 308 II SW 1.2 PureTech 130 KM AT6 wrażenia i pytania

30 Mar 2018, 08:28

Witam.
Od niedawna jestem posiadaczem i użytkownikiem Peugeot II SW 1.2 PureTech o mocy 130 KM oraz wyposażonego w 6-stopniową automatyczną skrzynię biegów. Auto zostało wyprodukowane w 2016 r. 308-ka została sprowadzona z Belgii jako uszkodzona z niewielkim przebiegiem na poziomie 10 tys. km.
Miałem trochę obawy, czy tak mały silnik spełni moje oczekiwania, ponieważ moje dwa poprzednie auta były marki BMW wyposażone w dość duże silniki (przed ostatni R6 3.0 turbodiesel, ostatni R6 2,5 benzyna). Jednak 3-cylindrowy silniczek Peugeota bardzo pozytywnie mnie zaskoczył. Nawet na kole 225/45/R17 autko jest żwawe. Średnie spalanie na krótkich miejskich odcinkach (~5 km w jedną stronę) jest na poziomie 10 litrów na 100 kilometrów. W trasie jadąc zgodnie z ograniczeniami prędkości spalanie spada do 7,2 - 7,5 litra. Jazda autostradą 140 - 150 km/h spalanie w okolicach 8 litrów. Opony mają już prawie 4 lata (słychać już je trochę w czasie jazdy), opory toczenia w klasie C, więc może na lepszych oponach spalanie byłoby niższe.
Silniczek bardzo szybko nagrzewa się, bo już po około 2 kilometrach jazdy wskazówka pokazuje 70 stopni.
Skrzynia biegów nie jest zbyt dopracowana. Czasem działa z opóźnieniem. Przykłady:
- przy ruszaniu ze skrzyżowania z opóźnieniem zaczyna pełzać, czasem szarpnie
- przy gwałtownym wciśnięciu gazu (np. przy wyprzedzaniu) skrzynia trzyma silnik na wysokich obrotach zamiast wbić kolejny bieg.
Poza tym jazda jest bardzo komfortowa i przyjemna. Mój egzemplarz wyposażony jest w kubełkowe siedzenia obszytą skórą z regulacją wypukłości oparcia - bardzo wygodne.

Tak wygląda mój Peugeocik
2016 Peugeot 308 II SW 1.2 PureTech 130 KM AT6 wrażenia i pytania 2016 Peugeot 308 II SW 1.2 PureTech 130 KM AT6 wrażenia i pytania 2016 Peugeot 308 II SW 1.2 PureTech 130 KM AT6 wrażenia i pytania

Teraz czas na pytania.
Niestety nie posiadam 308-ki od nowości, więc mam pytania do innych użytkowników tego modelu, dotyczące dźwięków jakie wydaje wnętrze.
Np. w bagażniku słychać skrzypienie chyba tego styropianowego wypełnienia pod podłogą. W czasie jazdy słyszę jakieś skrzypienie za swoim lewym uchem. Chyba są to plastiki a konkretnie tapicerka drzwi pasażera. Dodatkowo dość mocno słychać szum powietrza przez lewe przednie drzwi. Też tak macie?
rafalPL81
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 3
Prawo jazdy: 23 12 1998
Przebieg/rok: 22tys. km
Auto: Peugeot 308 II SW
Silnik: 1.2 PureTech 130 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

25 Kwi 2018, 17:10

Ostatnio spotkała mnie niemiła niespodzianka- pojechałem dobić stan czynnika w układzie klimatyzacji i okazało się, że mója 308-ka ma już ten nowy czynnik R1234YF. Zaskoczył mnie sporo wyższy koszt w/w usługi :(
rafalPL81
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 3
Prawo jazdy: 23 12 1998
Przebieg/rok: 22tys. km
Auto: Peugeot 308 II SW
Silnik: 1.2 PureTech 130 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016