2033 WHP Supra i jej pomiary z hamowni. Ile ona ma koni mechanicznych?

21 Mar 2022, 12:17

Witam wszystkich bardzo serdecznie ! Na tym filmie są pokazane pomiary z hamowni tej pięknej ślicznotki i prosiłbym fachowców o określenie jej mocy w koniach mechanicznych. Dziękuję za pomoc, serdecznie pozdrawiam i życzę wam miłego dnia ! :ok:

Suprinka
Nowicjusz

21 Mar 2022, 15:11

Konie mechaniczne masz podane na wykresie w HP równiez pod filmikiem w opisie jest WHP oraz Torque czyli moment obrotowy.

Silnik w tej Suprze ma 2033KM i 1303Nm poniżej widać to na załączonym wykresie z hamowni.
-103-EKanooRacing-s-2033-WHP-Street-Supra-on-Dyno-YouTube.jpg
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

21 Mar 2022, 15:22

Czyli mam rozumieć, że WHP to jest to samo co HP - czyli nasze polskie KM ?
Suprinka
Nowicjusz

21 Mar 2022, 15:46

Tak, dokładnie WHP to Wheel Horse Power - efektywna moc przenoszona na koła w samochodzie.
Rokiko
Forumowicz VIP

21 Mar 2022, 16:12

Aha ok :ok: ! Właśnie tego nie rozumiałem i po prostu nie przeszła mi taka myśl po głowie, że ona może mieć tyle mocy w sobie - po prostu jestem laikiem w tym temacie haha :D .... Wielkie dzięki za pomoc i kiedyś znowu przyjdę tutaj do was jak będę potrzebował czegoś się nauczyć :ok: :ok: :ok: .... Pozdro i miłego popołudnia życzę ! PS: Gratuluję 1 miejsca w rankingu, widzę, że jesteś mocny jak ta Supra z hamowni bo reszta peletonu jest bardzo daleko z tyłu za Tobą haha :happy: :D ! :ok:
Suprinka
Nowicjusz

22 Mar 2022, 15:38

Taka moc wymaga odpowiednio dużych modyfikacji które wiążą się również ze sporymi nakładami finansowymi. W tym przypadku silnik może być droższy do całej pozostałej reszty samochodu :mrgreen:
Rokiko
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Citroen C5 III x7 opinie, problemy, usterki, wady, zalety
    Opinia na podstawie własnego auta i własnych doświadczeń z nim związanych Citroen C5 2016 wersja Exclusive sport w wersji nadwozia Tourer napędzany silnikiem 2.0 BlueHDI 180 KM i automatyczną skrzynią biegów o przebiegu ...
    Jak podłączyć kable rozruchowe do akumulatora?
    Zima to najtrudniejsza pora roku dla naszego samochodu szczególnie jeżeli trzymamy go pod tzw. chmurką. Co zrobić jeżeli nie uda nam się uruchomić auta przy pomocy własnego źródła prądu jakim jest akumulator? ...

24 Mar 2022, 13:51

A no to akurat rozumiem hehe :D .... Taka suprinka to moje marzenie - kocham to auto bardziej od starego merola S600 czy 550 SEL i SEC :D .... Dobrze, że za marzenia nie karają hahaha :mrgreen: !
Suprinka
Nowicjusz

24 Mar 2022, 14:13

Ależ to musi...nie jechać :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe