25 000zł Rodzina 2+1bobas Kompakt,Sedan, Kombi ,Minivan

24 Paź 2021, 00:24

Witam forumowiczów.
Szukam autka,które będę kupował w UK -4000£ okolo 25000-30000zł przeliczając na Polski rynek samochodowy.

O mnie.
Aktualnie przemieszczam się Corsa D 1.2 :shock: jest to auto na zakupy + wycieczki za miasto. Około 10 000 km rocznie przebiegu.

Poszukuje auta,które pomieści moją powiększoną rodzinkę :
( wózek,fotelik,torby,torebeczki i inne niezbędne rzeczy :?
Auta które będzie używane głównie na weekendowe zakupy,wycieczki
+ wyjazd urlopowy do Polski ~4000km raz na rok.
Auto które nie zniszczy domowego budżetu.

Po przeczytaniu forum + rozglądnięciu się na lokalnym "otomoto" o to moję typy aut.

1.Peugeot 3008 1.6 Benzyna czy 1.6HDI - niestety w mojej okolicy są tylko diesle.

2.Peugeot 508- ciekawa bryła, dużo miejsca. Tak jak wyżej same 1.6/2.0HDI w mojej okolicy.

3.Nissan, Qashqai I - 1.6 benzyna dla mnie pasuje idealnie, odstraszają tylko artykuły "Producent wołał użytkowników na wiele akcji serwisowych, dotyczących m.in. wadliwej przekładni kierowniczej, wspomagania kierownicy, przewodów hamulcowych lub przednich amortyzatorów"

4. Opel Insignia -jest ich najwięcej w mojej okolicy, Insignia jest popularnym autem- coś jak u nas Passat :idea: Insignia1.8benzyna - pasuje mi, ale naczytałem się o tych skrzyniach m32 :) i sam już nie wiem.

5.Opel Astra J Kombi 1.6 - tam chyba też jest ta nieszczęsna skrzynia m32, nie wiem czy tego się bać :)

6. Ford Mondeo MK4- 2.0 benzyna,2,5T albo 2.0TDCI- chyba takie silniki najbardziej polecane.

To chyba wszystko.Chodzi mi po głowie jeszcze jakieś Volvo s60.Może jakieś Audi A4B7 ale tam jest tak nawalone z silnikami,że nie ogarniam którym się zainteresować.
Odrzuciłem:
C5 (3 sztuki w mojej okolicy)
Lagune( brak w mojej okolicy)

Dziękuje za pomoc :)
Ostatnio edytowany przez Jenczu, 24 Paź 2021, 11:51, edytowano w sumie 1 raz
Jenczu
Początkujący

Miejscowość: Głogów

24 Paź 2021, 01:14

Nie wiem jakie są ceny w uk, ale przy takich przebiegach lepiej benzynę czyli np taki 508 odpada. Najrozsądniej mondeo, może s60 jakieś się trafi, ale wątpię.

Jenczu napisał(a):Opel Astra J Kombi 1.6 - tam chyba też jest ta nieszczęsna skrzynia m32, nie wiem czy tego się bać

W zwykłym 1.6 nie, m32 jest w 1.4t, 1.6t i chyba dieslu 1.6.

Auto nie grzeszy dynamiką, z tym 1.6 ma już 1,4 tony.
Gość114260

24 Paź 2021, 08:27

Jenczu napisał(a):1.Peugeot 3008 1.6 Benzyna czy 1.6HDI - niestety w mojej okolicy są tylko diesle.

i chyba ten diesel jest lepszym wyborem. 1.6 vti jak na lata, w których był produkowany jest w miarę bezpiecznym wyborem jednak to nie jest poziom bezproblemowości znany z wolnossących silników sprzed kilkunastu/kilkudziesięciu lat. IMO o wiele korzystniej kupić udanego diesla i oszczędzać na paliwie

Jenczu napisał(a):2.Peugeot 508- ciekawa bryła, dużo miejsca. Tak jak wyżej same 1.6/2.0HDI w mojej okolicy.

też spoko wybór tylko czy potrzebujesz tak dużego auta dla 3 osób? upraszczając, im większe auto tym wyższe koszty utrzymania

Jenczu napisał(a):4. Opel Insignia -jest ich najwięcej w mojej okolicy, Insignia jest popularnym autem- coś jak u nas Passat :idea: Insignia1.8benzyna - pasuje mi, ale naczytałem się o tych skrzyniach m32 :) i sam już nie wiem.

5.Opel Astra J Kombi 1.6 - tam chyba też jest ta nieszczęsna skrzynia m32, nie wiem czy tego się bać

największą (a może i jedyną) zaletą insigni na tle konkurencji jest design
to auto waży 1600 kg i te 140 ps przy wolnossącym 1.8 to po prostu bieda osiągi przy spalaniu 10/100
skrzynia m32? jest w kilkunastu modeli opla, po kilku fiata, alfy, chevroleta więc bez jaj. Jeśli jest tak badziewna to w 10 letnim aucie już dawno powinna być wyremontowana. A jeśli jeszcze nie jest to koszty operacji nie są zawrotne w stosunku do wartości auta
astra jak astra, proste auto, prosty silnik. Na minus duża masa więc i stosunek osiągi/spalanie wybitnie dobry nie jest. Osobiście nie brałbym tego pod uwagę, konkurencja w postaci focusa 1.6/105 lub 1.6/125 albo megane 1.6/110 wypada lepiej

Jenczu napisał(a):6. Ford Mondeo MK4- 2.0 benzyna,2,5T albo 2.0TDCI- chyba takie silniki najbardziej polecane.

z silnikiem 2.0/145 chyba najlepszy kompromis jeśli chodzi o koszty spośród aut tej wielkości (o ile tak dużego auta chcesz). 2.0tdci bardzo spoko (2.2 również), 2.5T również ok ale czy spalanie nie zabija?
nie wiem jak ceny w uk ale ciekawą opcją przy segmencie d byłby peugeot 508, diesel 2.0 ten sam co w fordzie (w c5 zresztą też) a auto jednak "generację młodsze"

Jenczu napisał(a):To chyba wszystko.Chodzi mi po głowie jeszcze jakieś Volvo s60.Może jakieś Audi A4B7 ale tam jest tak nawalone z silnikami,że nie ogarniam którym się zainteresować.

a4 bym odrzucił, stary rumpel. S60 pewnie też, konstrukcyjnie 2000r choć na plus, że da się coś kupić z okolic 2010 i ma to jednak sprawdzone rozwiązania
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Zimowe "must have" każdego kierowcy
    Kalendarzowa zima jeszcze przed nami, ale warunki atmosferyczne już teraz przypominają te zimowe. Dlatego zimowe opony, skrobaczka do szyb czy szczotka do odśnieżania to obowiązkowe elementy, które powinny znaleźć ...
    Autobusy piętrowe
    Dwa pokłady w autobusie oznaczają większą pojemność pasażerską, co przekłada się na większy zysk przewoźnika. Autobusy piętrowe mogą swobodnie manewrować w ciasnych uliczkach miast, gdzie wjazd zabierającym niewiele więcej ...