25 000zł Rodzina 2+1bobas Kompakt,Sedan, Kombi ,Minivan

24 Paź 2021, 00:24

Witam forumowiczów.
Szukam autka,które będę kupował w UK -4000£ okolo 25000-30000zł przeliczając na Polski rynek samochodowy.

O mnie.
Aktualnie przemieszczam się Corsa D 1.2 :shock: jest to auto na zakupy + wycieczki za miasto. Około 10 000 km rocznie przebiegu.

Poszukuje auta,które pomieści moją powiększoną rodzinkę :
( wózek,fotelik,torby,torebeczki i inne niezbędne rzeczy :?
Auta które będzie używane głównie na weekendowe zakupy,wycieczki
+ wyjazd urlopowy do Polski ~4000km raz na rok.
Auto które nie zniszczy domowego budżetu.

Po przeczytaniu forum + rozglądnięciu się na lokalnym "otomoto" o to moję typy aut.

1.Peugeot 3008 1.6 Benzyna czy 1.6HDI - niestety w mojej okolicy są tylko diesle.

2.Peugeot 508- ciekawa bryła, dużo miejsca. Tak jak wyżej same 1.6/2.0HDI w mojej okolicy.

3.Nissan, Qashqai I - 1.6 benzyna dla mnie pasuje idealnie, odstraszają tylko artykuły "Producent wołał użytkowników na wiele akcji serwisowych, dotyczących m.in. wadliwej przekładni kierowniczej, wspomagania kierownicy, przewodów hamulcowych lub przednich amortyzatorów"

4. Opel Insignia -jest ich najwięcej w mojej okolicy, Insignia jest popularnym autem- coś jak u nas Passat :idea: Insignia1.8benzyna - pasuje mi, ale naczytałem się o tych skrzyniach m32 :) i sam już nie wiem.

5.Opel Astra J Kombi 1.6 - tam chyba też jest ta nieszczęsna skrzynia m32, nie wiem czy tego się bać :)

6. Ford Mondeo MK4- 2.0 benzyna,2,5T albo 2.0TDCI- chyba takie silniki najbardziej polecane.

To chyba wszystko.Chodzi mi po głowie jeszcze jakieś Volvo s60.Może jakieś Audi A4B7 ale tam jest tak nawalone z silnikami,że nie ogarniam którym się zainteresować.
Odrzuciłem:
C5 (3 sztuki w mojej okolicy)
Lagune( brak w mojej okolicy)

Dziękuje za pomoc :)
Ostatnio edytowany przez Jenczu, 24 Paź 2021, 11:51, edytowano w sumie 1 raz
Jenczu
Początkujący

Miejscowość: Głogów

24 Paź 2021, 01:14

Nie wiem jakie są ceny w uk, ale przy takich przebiegach lepiej benzynę czyli np taki 508 odpada. Najrozsądniej mondeo, może s60 jakieś się trafi, ale wątpię.

Jenczu napisał(a):Opel Astra J Kombi 1.6 - tam chyba też jest ta nieszczęsna skrzynia m32, nie wiem czy tego się bać

W zwykłym 1.6 nie, m32 jest w 1.4t, 1.6t i chyba dieslu 1.6.

Auto nie grzeszy dynamiką, z tym 1.6 ma już 1,4 tony.
Gość114260

24 Paź 2021, 08:27

Jenczu napisał(a):1.Peugeot 3008 1.6 Benzyna czy 1.6HDI - niestety w mojej okolicy są tylko diesle.

i chyba ten diesel jest lepszym wyborem. 1.6 vti jak na lata, w których był produkowany jest w miarę bezpiecznym wyborem jednak to nie jest poziom bezproblemowości znany z wolnossących silników sprzed kilkunastu/kilkudziesięciu lat. IMO o wiele korzystniej kupić udanego diesla i oszczędzać na paliwie

Jenczu napisał(a):2.Peugeot 508- ciekawa bryła, dużo miejsca. Tak jak wyżej same 1.6/2.0HDI w mojej okolicy.

też spoko wybór tylko czy potrzebujesz tak dużego auta dla 3 osób? upraszczając, im większe auto tym wyższe koszty utrzymania

Jenczu napisał(a):4. Opel Insignia -jest ich najwięcej w mojej okolicy, Insignia jest popularnym autem- coś jak u nas Passat :idea: Insignia1.8benzyna - pasuje mi, ale naczytałem się o tych skrzyniach m32 :) i sam już nie wiem.

5.Opel Astra J Kombi 1.6 - tam chyba też jest ta nieszczęsna skrzynia m32, nie wiem czy tego się bać

największą (a może i jedyną) zaletą insigni na tle konkurencji jest design
to auto waży 1600 kg i te 140 ps przy wolnossącym 1.8 to po prostu bieda osiągi przy spalaniu 10/100
skrzynia m32? jest w kilkunastu modeli opla, po kilku fiata, alfy, chevroleta więc bez jaj. Jeśli jest tak badziewna to w 10 letnim aucie już dawno powinna być wyremontowana. A jeśli jeszcze nie jest to koszty operacji nie są zawrotne w stosunku do wartości auta
astra jak astra, proste auto, prosty silnik. Na minus duża masa więc i stosunek osiągi/spalanie wybitnie dobry nie jest. Osobiście nie brałbym tego pod uwagę, konkurencja w postaci focusa 1.6/105 lub 1.6/125 albo megane 1.6/110 wypada lepiej

Jenczu napisał(a):6. Ford Mondeo MK4- 2.0 benzyna,2,5T albo 2.0TDCI- chyba takie silniki najbardziej polecane.

z silnikiem 2.0/145 chyba najlepszy kompromis jeśli chodzi o koszty spośród aut tej wielkości (o ile tak dużego auta chcesz). 2.0tdci bardzo spoko (2.2 również), 2.5T również ok ale czy spalanie nie zabija?
nie wiem jak ceny w uk ale ciekawą opcją przy segmencie d byłby peugeot 508, diesel 2.0 ten sam co w fordzie (w c5 zresztą też) a auto jednak "generację młodsze"

Jenczu napisał(a):To chyba wszystko.Chodzi mi po głowie jeszcze jakieś Volvo s60.Może jakieś Audi A4B7 ale tam jest tak nawalone z silnikami,że nie ogarniam którym się zainteresować.

a4 bym odrzucił, stary rumpel. S60 pewnie też, konstrukcyjnie 2000r choć na plus, że da się coś kupić z okolic 2010 i ma to jednak sprawdzone rozwiązania
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Alfa Romeo Tonale - hybrid?
    Włoski producent przedstawił to auto na targach w 2019 roku i było ono nawet w Poznaniu na Motor Show. SUV ma bardzo ciekawy design i jak na razie jest to wersja koncepcyjna ale nie widać przeszkód żeby w niedalekiej ...