REKLAMA
Witam
Szukam auta do codziennego użytku, budżet jest do 25 tysięcy.
Ponieważ równocześnie szukam pracy nie wiem jeszcze jakie trasy to auto będzie pokonywać, ale nie mieszkam w mieście, a miejscowości do których wysyłam CV są oddalone od 30 do nawet 100 km (trasa mieszana: drogi krajowe 50-50 % droga ekspresowa). W związku z czym rozważam raczej diesle, ewentualnie benzyne pod LPG.
Zalezy mi na zwinnym wyprzedzaniu tirów na krajowych drogach, jak najnizszej konsumpcji paliwa, szczególnie na trasie z predkością zbliżoną do 140-150 km/h nie chcialbym sie obawiac o wysokie obroty i spalanie, no i oczywiscie aby silnik nie mial zbyt duzego prawdopodobienstwa wysypania sie na nastepnym skrzyzowaniu.
Obstawiam ze auto w zalozonym budzecie, roku +/- 2010, nie będzie miało szans mieć mniejszy przebieg niz 200k KM.
Jeśli chodzi o nadwozie to chciałbym raczej Kombi.
Wizualnie bardzo podoba mi się Peugeot 508, w wersji 2.0 HDI, ale w tym budżecie chyba będzie ciężko? Poza tym nie znam opini i statystyk tego modelu.
Następny kandydat to Skoda Superb. Zarówno 2.0 TDI jak i 1.8 TSI odpowiadały by moim wymaganiom co do dynamiki, ale o pierwszym odczucia mam podobne jak o peugeocie, w tym budzecie moze byc ciezko? A o drugim juz sie naczytalem tyle sprośnych historii że sam nie wiem. Oglądałem również egzemplarz w wersji 1.9 TDI (i niestety w sedanie). O tym silniku czytałem najlepsze opinie, natomiast samo auto było jak dla mnie mocno zamulone. Ktos tym jeździ po chip tuningu może i sie wypowie jak wrażenia?
Najblizszy jestem zatem Octavii 2.0TDI wersja z CR.
Prosze o opinie na kazdy z powyzszych. A moze jakies alternatywne propozycje?