2km do pracy co kupić na dojazdy?

27 Lut 2022, 18:27

Witam, idzie już lato i zastanawiam się kupić quada (tak wiem, że to nie samochód a forum jest o samochodach) ale może ktoś mi odpowie czy to dobry pomysł na zakup taniego quada. Posiadam samochód benzyne ale myślę, że lepiej męczyć quada niż samochód z 2010 rocznika. A po za tym lubie Quady :)
drejkbr
Nowicjusz

27 Lut 2022, 18:38

Rower sobie kup albo hulajnogę elektryczną jak jesteś aż tak leniwy żeby z buta ci się nie chciało iść, 15 min spaceru
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

27 Lut 2022, 18:41

Dokładnie to 3km czyli około 37 min pod góre.
Zastanawiam sie tez nad rowerem
drejkbr
Nowicjusz

27 Lut 2022, 20:27

No żeby 3 km x2 codziennie chodzić czyli łącznie 1,5h spacer i to w jedną stronę w nerwach w biegu to jakiś czysty masochizm :)
Ja bym szukał jakiegoś Seicento nawet 900tkę, 2 tys zł wydasz a jak się rozleci to wyrzucisz, przynajmniej nie będzie szkoda kasy.
No i pali malutko, przy dużym silniku takie odcinki to masakra, bo będzie spalał 15-20/100
Trevor
Zaawansowany

Prawo jazdy: 09 10 2008
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Volkswagen Golf 7 R
Silnik: 2,0 TSI
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2017

27 Lut 2022, 20:31

Wiesz co innego jak bym cały dzień stał w pracy lub siedział ale też ciągle chodzę około 9000 kroków i po pracy już tak się nie chce iść pieszo :unsure:
drejkbr
Nowicjusz

27 Lut 2022, 20:50

Trevor napisał(a):No żeby 3 km x2 codziennie chodzić czyli łącznie 1,5h spacer i to w jedną stronę w nerwach w biegu to jakiś czysty masochizm :)

Jeśli ważysz 130kg a twoim głównym źródłem energii są browary to może i tak jest
franccc
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Porsche 550 Spyder
    Tworząc Porsche 550 Spyder, projektanci niemieckiej marki nie zaprzątali sobie głowy wyglądem. Zadaniem tego niewielkiego auta było po prostu wygrywanie wyścigów. Pomóc w tym miał 1,5-litrowy bokser umieszczony ...

27 Lut 2022, 22:27

franccc napisał(a):Jeśli ważysz 130kg a twoim głównym źródłem energii są browary to może i tak jest

Przeciętny człowiek podczas spaceru godzinnego przejdzie raptem 5km, ty jesteś wstanie przejść 3 km przez 15 min hmm? może czas na jakąś karierę sportowa? nie myślałeś?

Pomijiam już przyjemnośc przebywania w zakładzie pracy spocony albo przemoknięty albo wyziębiony 3 km spacerem w deszczu, w śniegu, lub w upale... :ok:
na spacery chodzisz kiedy chcesz do pracy musisz przyjsć codziennie nieważne czy -10, ulewa czy upał 35 stopni...
Trevor
Zaawansowany

27 Lut 2022, 23:42

Padła propozycja roweru lub hulajnogi elektrycznej. Jeśli ktoś się poci przy takim dystansie (niezależnie czy to spacer czy spokojna jazda rowerem) to najwyższa pora odstawic samochód bo zaraz to mu rodzina trumnę wybierze. Samochód na ten dystans to kretynizm (co innego gdybyś miał wozić dziecko).

Ps jeśli w jedną stronę jest pod górę to z roboty elegancko z górki.
sisinho17
Aktywny

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: I30, ceed
Silnik: 1.5 tgdi
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

28 Lut 2022, 00:12

No cóż może są tacy którzy nie mają co w domu robić, chodzą spać z kurami i wstają po 4 rano, żeby przed 6 rano wyjść z domu i sobie spacerkiem np zimą przy -10 pospacerować 3km po ciemku na 7 do pracy bo mają taki kaprys....wtedy faktycznie może się nie spoci bo spokojnie będzie maszerować.

P.S. mam poważne wątpliwości że niektórzy nie zdają sobie sprawy ile czasu realnie zajmuje przejście spacerkiem a nie biegiem 3 km pieszo :naughty:
Trevor
Zaawansowany

28 Lut 2022, 01:24

25min jak szybciej
30 jak średnio
35 jak pod górę
Innej opcji nie ma :D
Jak po mieście to spoko, mija moment, jak po wiosce - lipa, dłuży się jak ch...a...
A przyjeżdżając quadem nie będzie przemoknięty i zmarznięty?
Każda mała pierdółka będzie lepsza od Quada - chyba że masz trudny teren?
U mnie listonosz po wioskach tłucze seicento już kilka lat. Jak czasem patrze to mam wrażenie, że chce żeby padło, a ono jak na złość nadal jeździ :D A wiadomo jak to listonosz, odpala, gasi, zrobi kilka domów, odpala, przejedzie 20m, gasi itd

Dodatkowo autor posiada auto i to nie takie stare. Po prostu szuka wymówki że quad jest mu potrzebny, później "Kochanie bo to na forum mi napisali że quad najlepiej się sprawdzi" :lol: :lol: :lol:

Jednak proponuje w ładny dzień zrobić sobie spacerek lub jechać rowerem ;) 3km rowerem to przejedziesz szybciej niż auto z garażu wyprowadzisz, a jak deszcz lub mróz to wykorzystać obecne auto ;)
BTW 9tys km to nie jest wcale tak dużo, ja pracując w biurze przy kompie robię 2,5-3tys... Mój ojciec pracuje na szklarniach i robi 20-25tys i rozumiem, że po tym może się nie chcieć iść. A po dłuższym chodzeniu to na rower aż przyjemnie wsiąść ;) Przysłuż się swojemu zdrowiu i środowisku, wybierz czasem rower ;) Możesz wziąć "hybryde" - silnik elektryczny wspomoże Twoje mięśnie przy wjeździe pod górę - boże jak to brzmi...
Ale jeżeli jesteś zdecydowany na zakup auta to powiedz jaki masz budżet chociaż?
Eldier
Nowicjusz

Auto: Poszukiwane ;)

28 Lut 2022, 07:26

Trevor napisał(a):Przeciętny człowiek podczas spaceru godzinnego przejdzie raptem 5km, ty jesteś wstanie przejść 3 km przez 15 min hmm? może czas na jakąś karierę sportowa? nie myślałeś?

Przeciętny człowiek potrafi czytać ze zrozumieniem, może wrócisz do szkoły? 3km pojawiło się po mojej wypowiedzi, w tytule wątku jest inna wartość
franccc
Stały forumowicz

28 Lut 2022, 08:20

drejkbr napisał(a):Witam, idzie już lato i zastanawiam się kupić quada (tak wiem, że to nie samochód a forum jest o samochodach) ale może ktoś mi odpowie czy to dobry pomysł na zakup taniego quada. Posiadam samochód benzyne ale myślę, że lepiej męczyć quada niż samochód z 2010 rocznika. A po za tym lubie Quady

Quada bym odpuścił chyba że dla frajdy. Kup sobie chrupersa starej daty typu Micra 1,0 . Spali tyle co Quad a kupujesz go w cenie jednej pensji albo jak kto woli za miskę ryżu :mrgreen:
Do tego serwis jest max prosty.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

28 Lut 2022, 10:25

franccc napisał(a):Przeciętny człowiek potrafi czytać ze zrozumieniem, może wrócisz do szkoły? 3km pojawiło się po mojej wypowiedzi, w tytule wątku jest inna wartość

Nie zmienia to faktu że 2 km też nie przejdziesz w ciągu 15 min i tyle w temacie. (Odpal sobie jakąś apkę, bo widać nie masz o tym pojęcia i sprawdź ile czasu zajmie Ci spacer 2 km...)
Trevor
Zaawansowany

28 Lut 2022, 10:33

2 km to 20-25 minut marszu. Rowerem to max 8 minut. Wg mnie trzeba postawić na rower lub hulajnogę elektryczna (może skuter) a przy brzydkiej pogodzie jeździć obecnym autem (pisze to z perspektywy kilkuletniego dojeżdżania do pracy rowerem, najgorsze warunki to -18 stopni, dystans 7km)
sisinho17
Aktywny

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: I30, ceed
Silnik: 1.5 tgdi
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

28 Lut 2022, 10:36

Szybkie tempo i to taki marsz to około 1 km w czasie 9 min. zejście poniżej tej wartości to już trzeba się mocno starać. Tak więc 15 min. na 2 km to już będzie praktycznie trucht. Na spokojnie to około 11 min. / 1 km.

Jak chcesz quada to pamiętaj ze musi być dopuszczony do ruchu. Chociaż Ja bym chyba wolał już tu zamiast niego zainwestować w rower ze wspomaganiem elektrycznym który pozwoli Ci pod górę podjechać bez większego wysiłku, a taki dystans na rowerze to kilka minut.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35