2x Kia Ceed II, prośba o ocenę 2 ogłoszeń.

19 Maj 2019, 13:02

Auta szukam już kilka miesięcy i stanęło na tym że ma to być Kia Ceed II hatchback w benzynie (rozważałem jeszcze Focusa mk3 ale ostatecznie stanęło na Kia).

Sprawdziłem już masę ogłoszeń w tym okresie i mam już powoli dość. Chciałbym kupić samochód do wakacji a czas ucieka.

Znalazłem 2 ogłoszenia które mnie zainteresowały, tyle że mam dość daleko tam (problem z urlopem w pracy) i zastanawiam się czy jest w ogóle warto jechać sprawdzić je:

Kia Ceed II nr 1:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Polski salon ale ogłoszenie z błędami. W wyposażeniu pisze min elektryczne tylne szyby a są korbki, pisze relingi dachowe a na zdjęciach ich nie widać, przyciemnianych szyb też tam nie widzę. Najgorsze jest jednak to że pisze oczywiście bezwypadkowy a w raporcie autobaza 2 incydenty:

[Raport z historii pojazdu jest przeterminowany. Sprawdź VIN ponownie]

Pierwszy incydent 5000-7000 zł, drugi 1500-2000 zł. Myślicie że warto tym egzemplarzem w ogóle się interesować czy odpuścić?

Kia Ceed II nr 2:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Tym razem sprowadzana ale niestety autobaza praktycznie nic nie pokazała, jedyne info że była oferowana za 6800 euro brutto.

[Raport z historii pojazdu jest przeterminowany. Sprawdź VIN ponownie]

Cena 34400 + 1600 opłaty (cena do lekkiej negocjacji). W ogłoszeniu pisze że silnik nie myty ale ciężko w to uwierzyć bo komora silnika aż błyszczy na zdjęciu.

Plusem jest to że w Gliwicach jest ASO Kia więc można by było tam podjechać. Wolałbym sam sprawdzić w kia Hotline czy czegoś nie ma ale nie mam dostępu.

Najchętniej kupiłbym od prywatnej osoby z polskiego salonu ale jest strasznie mało ogłoszeń (na otomoto po zaznaczeniu opcji prywatny wyskakuje raptem 2 strony a i tak większość to sprowadzana przez małych handlarzy). Na dodatek wyposażenie też raczej kiepskie.

Co myślicie o tych 2 ogłoszeniach? Ma ktoś może dostęp do Kia Hotline celem sprawdzenia tej drugiej opcji?
Kalder
Nowicjusz

19 Maj 2019, 13:53

A ja sądzę że jesteś następnym wiecznym poszukiwaczem aż w końcu ktoś stworzy ogłoszenie ze story i Cię przejedzie aż zaboli.

Podajesz dwa ogłoszenia w pierwszym masz dwa incydenty i jest już problem hmmm to dawaj do salonu tam będzie bez incydentu i bez problemu a jak ktoś Ci zrobi incydent to dawaj do nas na forum chętnie auto odkupimy w cenie złomu bo chyba nie będziesz takim czymś jeździł prawda?
W drugim ogłoszeniu wychwyciłeś mycie silnika i znowu problem bo czy myty czy nie myty...
ASO jest ale Ty dalej masz problem...

Kupujesz używane auto o połowe tańsze od nowego więc jak jesteś takim idealistą powtórze...kup nowe.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

19 Maj 2019, 15:53

Ale mi nie chodzi o sam fakt incydentów bo jeżeli auto było tylko lekko uszkodzone i dobrze naprawione np wymieniono drzwi/nadkole/zderzak czy cokolwiek innego to ok. Chodzi mi o to że skoro sprzedawca kłamie w jednej sprawie to raczej treść ogłoszenia i to co mówi można całkiem pominąć.
Nie znam się też na wycenie napraw więc ciężko mi ocenić jak duże mogły być uszkodzenia przy kwocie 5000-7000 zł.

Co do ASO to jest problem bo ze względu na pracę ciężko będzie mi zgrać urlop tak żeby pasował sprzedającemu i nie wiem czy w ASO Kia można podjechać od ręki sprawdzić czy trzeba się na terminy umawiać (w poniedziałek będę tam dzwonił).

Pytając chodziło mi raczej czy miał ktoś kontakt z tymi sprzedawcami, czy na zdjęciach widać coś co budzi jakieś wątpliwości itp.
Kalder
Nowicjusz

19 Maj 2019, 20:06

Jak się nie znasz na autach to bierz vin sprawdź sobie przebieg o ile się da to zrobić, sprawdź sobie szkodowość tylko to weryfikuj z kimś kto się zna bo niestety laika przerażają oficjalne kwoty wycen. Jak nie masz czasu skorzystaj z firm typu autotesto albo umawiaj się do aso na oglądanie auta.
Przestań interesować się głupotami, obszernymi opisami i ładnymi zdjęciami.
Co do tej sztuki po incydencie to zadzwoń i pogadaj ze sprzedającym bo może auto jest bezwypadkowe a powie Ci że coś było lakierowane/wymieniane.

Dla odmiany ten z de nie podoba mi się bo jest mocno odpicowany, silnik nie musiał być myty wystarczy że ktoś parownicą przeleciał plastiki.

Opisów nie czytam bo jeżeli to są handlarze to i tak sporo info jest typowym farmazonem.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Skoda Vision RS - innowacyjne wnętrze
    Usportowione i wykonane z produktów najwyższej jakości – takie jest wnętrze Skody VISION RS. Kompaktowy, oddający dynamicznego ducha model RS można już teraz obejrzeć na udostępnionych przez markę szkicach i ...