3-drzwiowy samochód klasy B lub C do około 15 000zł

13 Kwi 2010, 22:12

witam wszystkich bardzo miło. szukam dla siebie pierwszego własnego samochodu. poruszać się nim będę na co dzień w mieście na krótkich dystansach, czasami dłuższa trasa. nie zależy mi na wygodzie na tylnych siedzeniach. chciałbym aby to był samochód 3-drzwiowy.
jakie byście auta polecili. myślałem nad astrą II, vw golf ale większość sprowadzonych. czy zakup auta z niemiec to nie za duże ryzyko? wolałbym auto od 1. czy 2. właściciela, kupione w salonie w polsce. ciężko trafić takie ogłoszenie z vw golfem, jak już to oferta komisu. zastanawia mnie dlaczego większość ofert to samochody od handlarzy.
pod uwagę biorę też mniejsze auta np. renault clio ale boję się awaryjności tego pojazdu, naczytałem sie o tym, szczególnie jeśli chodzi o wersje dci. nigdy nie jechałem punto może to dobry wybór. proszę o porady, może jakieś linki

może coś dla przykładu, ale to oferty komisów
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Ostatnio edytowany przez tomek799, 13 Kwi 2010, 22:37, edytowano w sumie 1 raz
tomek799
Nowicjusz

Miejscowość: kraków

13 Kwi 2010, 22:35

Jak widzę co przez rok zrobiły nasze piękne drogi z zawieszeniem mojej Foki i jak po 1 zimie wrąbało mi drzwi od soli sypanej zimą tonami to wiem, że nie chcę żadnych krajowych aut... Zależy Ci na komforcie tylnej kanapy ale na komforcie wsiadania na nią już nie? :shock: Z klasy B mogę polecić Corsę C - z silniczkiem 1,2 całkiem żwawo jeździ i ma sporo miejsca w środku (dużo, dużo więcej od Clio i Polo). Z segmentu C już sam wybrałeś ;) Silniki minimum 1,6. Nie bój się sprowadzonych aut - miej tylko świadomość, że każde miało mniejszą lub większą stłuczkę i 90% ma skręcone liczniki - trzeba sprawdzić czy dobrze zrobione i czy silnik żyje i można brać i śmigać :)
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

13 Kwi 2010, 22:40

"nie zależy"
dzięki za szybka odpowiedź. focusy podobno są podatne na korozje w tych miejscach co wymieniłeś. właśnie zastanawiam się tez nad np. nad 307 byłaby chyba nieco młodsza niż astra, chociaż opinie ma gorszą.
a gdzie za takimi sprowadzanymi autami sie rozglądać? od "prywatnego handarza" czy bezpieczniej w komisie?
tomek799
Nowicjusz

13 Kwi 2010, 22:47

Jeden pies. Komis to taki sam handlarz tylko ma więcej aut. Tak samo je picuje i kręci licznik. Faktycznie przeoczyłem to "nie" :mrgreen: Znajdz sobie zaufaną osobę, która się zna na autach i będzie weryfikować te, które warto targać do warsztatu na przegląd a które nie bo sprawdzenie używanego auta to konieczność bez względy na jego pochodzenie.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

13 Kwi 2010, 22:58

tak myślę że przegląd w aso to konieczność, a najpierw z grubsza ocenić stan samemu. często na 1 rzut oka widać że dane auto to szrot.

ta astra ze zdjęc wygląda ok, chociaż wolałbym młodszy rocznik.
[link do oferty na Allegro wygasł]

tylko jeżeli "stan licznika" jest ponad 200 tys., to ile on może mieć naprawdę 300-400 tys ?
chociaż na zdjęciu kierownica nie wytarta, i pedały tez w miarę ok.
tomek799
Nowicjusz

13 Kwi 2010, 23:15

Kierownicę i pedały się wymienia, środek się pierze i mamy czyste i zadbane wnętrze ;) 300 może mieć. To naprawdę mało istotne - te co maja na blacie 100-150 też mają 300 :roll: Stan się liczy tylko i wyłącznie.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Oślepiające zimowe słońce
    Zimą jesteśmy przygotowani na trudne warunki atmosferyczne – oblodzoną i mokrą nawierzchnię, opady śniegu, niskie temperatury. Często przyczyną kolizji nie jest jednak żadna z tych rzeczy. Wielu kierowców zapomina, ...

13 Kwi 2010, 23:49

Niekoniecznie ASO, chociaż ich wydruki dotyczące historii pojazdu mogą okazać się pomocne. Np. jeśli widzisz że w chwili ostatniego przeglądu w ASO w 2007 miało 160tys. km na liczniku, a teraz ma 140, to już wiesz że coś jest nie tak ;)

Ale generalnie badanie grubości lakieru, ocena spawów, stanu silnika itp nie musi być robiona w ASO bo mają wysokie ceny za takie półgodzinne gmeranie w aucie np. 200 zł w Toyocie (w ASO robią często na odwal się), znajdź dobrego zaufanego mechanika
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

14 Kwi 2010, 20:53

Samochód najlepiej kupować od prywatnej osoby, która auto na co dzień użytkuje, ale chce zmienić z jakiegoś powodu. Paradoksalnie takie auto będzie gorzej wyglądać niż auto w komisie, co osobiście przyznaję, że łatwo się nabrać.
W komisie przygotowuje się auta do sprzedaży, po prostu je czyszcząc. Pasty nabłyszczające, nowe dywaniki, wymieniane wyścielenie podłogi. Czy wiesz np., że reflektory mogą być wykręcone, zalane octem, stoją tak sobie przez noc, a na drugi dzień po obeschnięciu wyglądają jak nowe, bo zlazł całe ten brud, który nagromadził się przez 10-12 lat.

Lśniący lakier, świeże reflektory i ładne kołpaki, bądź alufelgi to podstawa i już auto jest 4 lata młodsze.
Chłodnica nie trzyma? Zalać ją doktorem, to będzie trzymać przez 1000 km.

A z propozycji. Zwróć uwagę na:
segment B: Seat Ibiza II FL
segment C: Mazda 323f FL
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika