3 letni sedan do ok 90tys

06 Sty 2020, 20:12

Witam, potrzebuje porady co wybrac. Muszę kupić auto na firmę żeby wygenerować dodatkowe koszty( nie potrzebuję fv VAT), zależy mi na aucie używanym max 3 letnim, najlepiej coś co wolno będzie traciło na wartości i nie będzie zbyt awaryjne. Auto potrzebuje jako 2 samochód w domu, głównie będzie do jeżdżenia na trasy o min odcinkach 50km. Może być diesel lub benzyna o mocy min 180km.
Moi główni faworyci jak przeglądam olx to mazda 6 194km benzyna 2018 rok lub jaguar xe 180km diesel.
[link do oferty na Olx wygasł]
[link do oferty na Olx wygasł]

Auto potrzebuje na okres około 2.5-3lat. Zakładany przebieg 15kkm rocznie. Jak macie jakieś propozycje ciekawych aut co można dorwać mniej więcej w tych pieniądzach i nie będą miały nalatane 200 tys km chętnie wysłucham. Jakby ktoś posiadał opinie na temat wymienionych aut wyżej i tych silników chętnie wysłucham, w jaguarze jeszcze kusi mnie 240km benzyna ale to głównie auta sprowadzane z USA a tego wolałbym uniknąć by się nie bawić później ze sprzedażą.
Pozdrawiam
Alwarez
Nowicjusz

Auto: Opel

06 Sty 2020, 20:50

Alwarez napisał(a):w jaguarze jeszcze kusi mnie 240km benzyna ale to głównie auta sprowadzane z USA a tego wolałbym uniknąć by się nie bawić później ze sprzedażą
zatem spokojnie możesz zrezygnować z podlinkowanej Mazdy, bo jest właśnie z USA.

Nie myślałeś o nowym?
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

06 Sty 2020, 21:13

No właśnie z racji że nie mam możliwości odliczenia vatu, stawiam na auto używane. Bo w kwestiach rozliczenia można amortyzować przy używanym 40% rocznie a przy nowym 25%, a te auto bardziej potrzebne jest do "optymalizacji podatkowej" niż do jeżdzenia. Podejrzewam że jeden i drugi model powinno dorwać się krajowy w tej cenie bez fv VAT. Tylko zastanawiam się co mniej traci i z czym nie będę miał problemu by sprzedać za 3 lata lub ewentualnie na jakie inne modele spojrzeć.
Alwarez
Nowicjusz

Auto: Opel

06 Sty 2020, 23:38

Alwarez napisał(a):Tylko zastanawiam się co mniej traci i z czym nie będę miał problemu by sprzedać za 3 lata
Mazda.

Możesz jeszcze zwrócić uwagę na Forda Mondeo, Skodę Superb, Kię Optima.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Obowiązkowe systemy ratujące życie w nowych samochodach
    Komisja Europejska opowiedziała się za wprowadzeniem obowiązku wyposażenia wszystkich nowych modeli samochodów w systemy bezpieczeństwa ratujące życie. Takie wyposażenie ma być obowiązkowe w każdym nowym samochodzie ...