35-40 tys. - dla rodziny - max. 3-letni - co wybrać?

26 Paź 2008, 18:44

Jeśli chodzi o Dacie Logan, to jest o wiele gorzej wykonana od Linei i w ogóle mi się nie podoba, więc ona odpada.

A co do Linei, to rzeczywiście jest to okazja, ale kiedyś czytałem taki artykuł, że nie warto kupować aut, które tak długo stały nieużywane, bo są w gorszym stanie niż auto, które było normalnie jeżdżone. M. in. podobno opony są całkiem do niczego. :?
lukasso
Nowicjusz

26 Paź 2008, 19:16

Z tym Loganem to taka irionia była:)

Co do tego, że auto stało na placu to nic nie szkodzi, nie ma to żadnego wpływu, co innego gdybys autem jezdził rok i pózniej je odstawił na rok ( to chyba o to chodziło w tym o czym słyszales), to poprostu by się zastało.

Opony jak to opony nie mogą się zniszczyc w rok od stania, opony jak kupujesz w sklepach to mają tam jakąś date ważnosci przeważnie koło 10lat a pewnie w nie jednym sklepie opony leżą rok i więcej:)
Baqś

26 Paź 2008, 19:40

Oczywiście pan w salonie też mówił, że to nic nie szkodzi, ale artykuł, który czytałem na pewno był właśnie o takich autach nowych, które długo stały na placu.

A w przypadku opon, chodzi nie o to, że opony długo leżały, tylko o to, że auto praktycznie nie przemieszcza się i cały czas obciążona jest ta sama część opony.
lukasso
Nowicjusz

26 Paź 2008, 19:51

lukasso napisał(a):Oczywiście pan w salonie też mówił, że to nic nie szkodzi, ale artykuł, który czytałem na pewno był właśnie o takich autach nowych, które długo stały na placu.

A w przypadku opon, chodzi nie o to, że opony długo leżały, tylko o to, że auto praktycznie nie przemieszcza się i cały czas obciążona jest ta sama część opony.

Nie zgadzam się z tym poprostu, troche się odstały, ale opony są robione z elastycznej gumy i jak je rozjezdzisz to będzie ok ( kwestia przejechania 10km)
Baqś

26 Paź 2008, 21:02

Dobra, nie ważne artykuł - może jeszcze ktoś inny będzie się orientował, czy warto kupować taką właśnie Lineę za 35 tyś. z 2007 r., nową?

Baqś: mam do Ciebie pytanie - z tego co widziałem w innym miejscu na forum miałeś do czynienia z Octavią 2. Biorąc pod uwagę Twoje doświadczenia, wybrałbyś Lineę?
Bo ja póki co skłaniam się do Octavii. Co prawda nigdy nie wiadomo do końca co kupię, ale auto jest większe, lepiej wyposażone i ładniejsze. Tymczasem Linea jest powiedzmy średnia, mniej praktyczna (nie można złożyć tylnich siedzeń i mieć jednej przestrzeni bagażowej, jak w liftbacku) i w najbardziej podstawowej wersji wyposażenia (brak klimatyzacji, radia, ESP itp.).
Poza tym mimo różnicy w rocznikach, myślę, że szybciej straci na wartości Fiat, niż Skoda.
lukasso
Nowicjusz

26 Paź 2008, 21:13

lukasso napisał(a):Dobra, nie ważne artykuł - może jeszcze ktoś inny będzie się orientował, czy warto kupować taką właśnie Lineę za 35 tyś. z 2007 r., nową?

Baqś: mam do Ciebie pytanie - z tego co widziałem w innym miejscu na forum miałeś do czynienia z Octavią 2. Biorąc pod uwagę Twoje doświadczenia, wybrałbyś Lineę?
Bo ja póki co skłaniam się do Octavii. Co prawda nigdy nie wiadomo do końca co kupię, ale auto jest większe, lepiej wyposażone i ładniejsze. Tymczasem Linea jest powiedzmy średnia, mniej praktyczna (nie można złożyć tylnich siedzeń i mieć jednej przestrzeni bagażowej, jak w liftbacku) i w najbardziej podstawowej wersji wyposażenia (brak klimatyzacji, radia, ESP itp.).
Poza tym mimo różnicy w rocznikach, myślę, że szybciej straci na wartości Fiat, niż Skoda.

Niestety nie moge Ci doradzic obiektywnie w tej sytuacji bo dla mnie wszystkie fiaty to pażdzieże.

Moge jedynie wypowiedziec się na temat octavi bo takową posiada moja mamuśka. 30tys przebiegu, na servisie tylko bywała na rutynowych kontrolach, auto pali w miescie około 7l z DSG na trasie koło 5l. Miałem w tym roku okazje jechac tym samochodem do Budapesztu czyli w 2 strony jakies 800km, i moge powiedziec, ze bardzo fajnie się tym jezdzi, fotele są strasznie wygodne, spokojnie można w nich przejechac nawet 1000km bez zatrzymywania się. Cena tych aut się dość trzyma bo jest branie na te octavie ( wiele dużych koroporacji , przedstawicieli handlowych się na nie decyduje, pewnie nie bezpowodu, bo zwyczajnie spełniają swoją role). Jedynie nie polecam jednostki 1.6 FSI 102km bo ni to elastyczne, ni to ekonomiczne, nie to tanie w utrzymaniu.

Octavka jest bardzo dobrze wyciszona w porównaniu do poprzednich modeli skody.
Pozdrawiam:)
Baqś

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Akcesoria zimowe – wyposaż swoje auto!
    Mróz potrafi naprawdę narobić sporo szkód, jeżeli chodzi o wygodę i komfort jazdy zimą. Na pewno nieraz musiałeś rano wstawać wcześniej tylko po to, by odpowiednio przygotować Twoje auto do jazdy. Na szczęście ...

26 Paź 2008, 22:07

Baqś - wielkie dzięki za rzeczową i obszerną wypowiedź!

Jeśli ktoś miał do czynienia z Lineą albo miałby pomysł na inne auto - będę wdzięczny za opinie. :D
lukasso
Nowicjusz

05 Lis 2008, 10:14

Podbijam temat - już praktycznie byłem zdecydowany na Octavię, ale znalazłem Mazdę 6 w tej cenie z 2005 roku.

Jak myślicie - co wybrać? Bo ja już teraz sam nie wiem.
lukasso
Nowicjusz