Serdecznie witam wszystkich Forumowiczów! Jestem w tym miejscu nowy, to mój pierwszy post. Sprowadza mnie tutaj oczywiście zmiana dotychczasowego auta, z którą się właśnie noszę. Byłbym wdzięczny, gdyby ktoś, poświęcając chwilkę wolnego czasu był w stanie doradzić coś rzucając okiem na moje typy - wszelkie uwagi będą mile widziane
![Wink :wink:]()
Nadmienię, iż moje doświadczenie jeśli chodzi o motoryzacyjne zakupy jest znikome, zatem mam kilka wątpliwości zanim zdecyduję się zainwestować w coś przeznaczone na zakup pieniądze. Przechodząc do rzeczy...
KWOTA: jak w temacie, chciałbym zmieścić się w granicy 35 - 40 tysięcy.
ROCZNIK: chciałbym by było to coś od roku 2004 w górę, choć nie odstręcza mnie zakup samochodu starszego, choć w dobrym stanie, solidnej marki i mającego opinię dobrego wozidełka. Ustalmy, że rok 1999 będzie granicą, względem której niżej się nie
posuniemy.
PRZEZNACZENIE AUTA: jeśli chodzi o mnie, to 90% moich jazd odbywa się w aglomeracji miejskiej (mieszkam pod Warszawą, po Warszawie się poruszam). Najczęściej podróżuję sam, czasem we dwójkę, podróże w pełnym komplecie zdarzają się naprawdę od święta (okazyjne podwózki, wyjazdy poza miasto, wakacje). Zastanawiałem się zatem nad samochodem klasy kompaktowej. W auto segmentu B raczej bym nie wchodził, ze względu na moją słuszniejszą posturę, po prostu nie chciałbym wyglądać w nim jak w koszulce za małej o 1 numer
Aczkolwiek jestem świadom, iż auta segmentu B nieustannie rosną - przymierzałem się jakiś czas temu do nowej Corsy znajomego i było w porządku.
NA CZYM MI ZALEżY: mógłbym w zasadzie wpisać tu powszechną adnotację: ma mało palić, nie psuć się, części muszą być tanie itd itp. Ale bądźmy realistami
Rocznie przejeżdżam około ~15 tysięcy kilometrów, zatem zastanawiam się nad kupnem auta benzynowego. Z obiegowej wiedzy kojarzą, iż zakup diesla w takim wypadku (możliwe kosztowniejsze awarie, droższe przeglądy i ubezpieczenie), nie ma sensu. Nie wiem natomiast jak ma się sprawa z LPG, gdyż nie miałem z nim doświadczenie w mojej motoryzacyjnej karierze. Będę wdzięczny za sugestie w tym temacie, być może przełamanie mojego stereotypu o dieslu.
Jeśli chodzi o mnie na dzień dzisiejszy wpadła mi w oko Toyota Corolla E12 w wersji 1.4 /97 km. Wg opinii stosunkowo bezawaryjny japończyk, dobrze wykonany, oparty na solidnej i prostej konstrukcji.
Co o niej sądzicie? Będę wdzięczny za opinie, jak i za propozycje innych aut, spełniających kryteria, które starałem się powyżaj nakreślić. Z zaciekawieniem będę śledził wątek, liczę na kulturalną wymianę opinii
[/b]