35-40 tysiecy / środowisko miejskie

19 Cze 2009, 21:28

Serdecznie witam wszystkich Forumowiczów! Jestem w tym miejscu nowy, to mój pierwszy post. Sprowadza mnie tutaj oczywiście zmiana dotychczasowego auta, z którą się właśnie noszę. Byłbym wdzięczny, gdyby ktoś, poświęcając chwilkę wolnego czasu był w stanie doradzić coś rzucając okiem na moje typy - wszelkie uwagi będą mile widziane :wink: Nadmienię, iż moje doświadczenie jeśli chodzi o motoryzacyjne zakupy jest znikome, zatem mam kilka wątpliwości zanim zdecyduję się zainwestować w coś przeznaczone na zakup pieniądze. Przechodząc do rzeczy...

KWOTA: jak w temacie, chciałbym zmieścić się w granicy 35 - 40 tysięcy.

ROCZNIK: chciałbym by było to coś od roku 2004 w górę, choć nie odstręcza mnie zakup samochodu starszego, choć w dobrym stanie, solidnej marki i mającego opinię dobrego wozidełka. Ustalmy, że rok 1999 będzie granicą, względem której niżej się nie posuniemy.

PRZEZNACZENIE AUTA:
jeśli chodzi o mnie, to 90% moich jazd odbywa się w aglomeracji miejskiej (mieszkam pod Warszawą, po Warszawie się poruszam). Najczęściej podróżuję sam, czasem we dwójkę, podróże w pełnym komplecie zdarzają się naprawdę od święta (okazyjne podwózki, wyjazdy poza miasto, wakacje). Zastanawiałem się zatem nad samochodem klasy kompaktowej. W auto segmentu B raczej bym nie wchodził, ze względu na moją słuszniejszą posturę, po prostu nie chciałbym wyglądać w nim jak w koszulce za małej o 1 numer :wink: :wink: Aczkolwiek jestem świadom, iż auta segmentu B nieustannie rosną - przymierzałem się jakiś czas temu do nowej Corsy znajomego i było w porządku.

NA CZYM MI ZALEżY: mógłbym w zasadzie wpisać tu powszechną adnotację: ma mało palić, nie psuć się, części muszą być tanie itd itp. Ale bądźmy realistami :wink: Rocznie przejeżdżam około ~15 tysięcy kilometrów, zatem zastanawiam się nad kupnem auta benzynowego. Z obiegowej wiedzy kojarzą, iż zakup diesla w takim wypadku (możliwe kosztowniejsze awarie, droższe przeglądy i ubezpieczenie), nie ma sensu. Nie wiem natomiast jak ma się sprawa z LPG, gdyż nie miałem z nim doświadczenie w mojej motoryzacyjnej karierze. Będę wdzięczny za sugestie w tym temacie, być może przełamanie mojego stereotypu o dieslu.

Jeśli chodzi o mnie na dzień dzisiejszy wpadła mi w oko Toyota Corolla E12 w wersji 1.4 /97 km. Wg opinii stosunkowo bezawaryjny japończyk, dobrze wykonany, oparty na solidnej i prostej konstrukcji.

Co o niej sądzicie? Będę wdzięczny za opinie, jak i za propozycje innych aut, spełniających kryteria, które starałem się powyżaj nakreślić. Z zaciekawieniem będę śledził wątek, liczę na kulturalną wymianę opinii :wink:

[/b]
Tony V.
Nowicjusz

Miejscowość: Błonie

19 Cze 2009, 22:00

ja z takim budżetem celowałbym w silniki 1.8-2.0 ze względu na moc, która jednak jest dla mnie wykładnikiem bezpieczeństwa na trasie. Jeśli wyższe spalanie miałoby być problemem to zagazować.
Lukxxx
Początkujący

Miejscowość: Lublin

19 Cze 2009, 23:12

Ahoj!
Za te pieniądze zachaczasz o biedniejsze wersje nowych:
- Dacia Logan i Sandero (od 31,5 w górę - a 37 to już prawie full wypas)
- Chevrolet Aveo - heczbek i sedan (od 37,5 w górę)
- Kia Rio - heczbeck i sedan (37,5-38,5)
- Renault Thalia - od 35

Przypuszczam, że jest tego na rynku więcej, ale te biorę pod uwagę dla siebie - dla rodziny za ok. 35-40 tys. :)

Ponadto Chevrolet - przynajmniej na stronie - ma promocję na poprzedni rocznik. Może i Lacetti (a to juz chyba klasa C) znajdziesz za mniej niż 40 tys.?

FIAT Linea? - z ekopromocją (oddanie w rozliczeniu/złomowanie poprzedniego samochodu) też powinienieś zmieścic sie do 40 tys.

Co do gabarytów - byłem na jeździe próbnej Tata Indica oraz Indigo - z przodu dwóch chłopa 185-190 i po 130kg się dość wygodnie mieściło. Zarówno benzyna 85KM, jak i dizel 70KM raźno ciągnął mnie wraz kolegą i dilerem na dokladkę -ok. 350kg. A Tatę to i w dizlu za takie pieniądze kupisz.

Logan jest zdaje się z tego towarzystwa najwiekszy, mam jazdę próbną w przyszłym tygodniu i moge napisać jak mi było.

Jeśli masz jeździc głównie sam lub we dwójkę, to wówczas jazda próbna - bo zazwyczaj jeździsz z dilerem - dośc dobrzy odtworzy taką sytuację. Sam wówczas ocenisz czy te 75-90KM jakie te samochody zazwyczaj oferują tobie wystarczą.

Borys
Ostatnio edytowany przez Borys68, 20 Cze 2009, 10:52, edytowano w sumie 1 raz
Borys68

20 Cze 2009, 08:34

Ja ci doradze jeszcze jeden nowy samochód
Opel Astra III 1.4 90km 5dr za 39 950

A z używek:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]
piotreq
piotreq
Zaawansowany

Miejscowość: Bydgoszcz

20 Cze 2009, 10:38

najlepszym rozwiązaniem będzie toyota yaris
Konradoo7xxx

20 Cze 2009, 11:13

Ech, jazda po Warszawie jest jazdą ekstremalną. Mimo, że na krótkie dystanse najlepszy jest faktycznie benzyniak, to taki silnik 1.4 wypije Ci przy warszawskich warunkach i z 8-9 litrów.

Ale fakt - Corolla bardzo dobry wybór.
Możesz za te pieniądze wziąć pod uwagę też Focusa w dieslu 1.8 TDCI i Leona 1.9 TDI.

Jeżeli jednak chcesz benzyniaka, to Twoja Corolla jest strzałem w dziesiątkę.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Na rower w kasku czy bez?
    Zgodnie z obecnie obowiązującym w Polsce prawem rowerzyści nie mają obowiązku jazdy w kaskach, więc używać kasków czy nie? Statystyki i badania wskazują, że używanie kasku przez rowerzystów ogranicza ryzyko ...
    Najdziwniejsze pomysły motoryzacyjne ostatnich lat
    Tegoroczne edycje targów motoryzacyjnych pokazały, że producenci samochodów podczas prac koncepcyjnych wciąż poszukują niestandardowych rozwiązań. Które z nich okażą się trafne, zweryfikuje czas. Eksperci ...

20 Cze 2009, 11:20

dlatego też chodzi mi po głowie wrzucenia na pokład LPG, ale jak już wspominałem na samym początku tematu, nie mam żadnego doświadczenia w tym temacie. świadom jestem faktu, że technologia instalacji poszła o wiele do przodu, ale jednak mam w oczach obraz kuzyna z rodziny, który zimową porą błagał swego Poldolota o chęć zapalenia :)

czy LPG w takim wypadku (miasto, raczej krótsze niz dłuższe trasy) miałoby rację bytu?

właśnie wróciłem z placu dealerskiego, gdzie w oko wpadła mi piękna A3 z 2003 roku 1.6 benzyna. wiem, ze wspominałem, iż auto od roku 2004 w górę, ale na jej widok serce zabiło mi mocniej. Zaraz rzucę okiem na AutoCentrum ile takie benzynowe cudo wypija wg opinii jego użytkowników. Przez chwilę przemknęła mi wizja LPG w tym aucie, ale nie wiem, czy nie byłaby to zbrodnia w stosunku do A3.

A skoro jesteśmy już przy LPG...
czy ktoś obeznany z tematem mógłby wymienić mi na co trzeba zwrócić uwagę, by samochód dogadywał się stosunkowo dobrze z gazem? wiem, ze przy takim wyjściu lepsze są silniki 8 zaworowe. od razu zaznaczę, że nie interesują mnie Lanosy do zagazowania itp.
chodzi mi o coś stosunkowo nowego ( w górę od roku 2004) za kwotę, którą umieściłem w temacie). No i podstawowa sprawa - czy LPG w mieście, na krótszych trasach byłoby dobrym wyborem?
Tony V.
Nowicjusz

20 Cze 2009, 11:32

Jeśli jeździsz z LPG na krótkich trasach to wypadałby je często regulować
Konradoo7xxx

20 Cze 2009, 14:02

Silnik 1.6 koncernu VAG idealnie nadaje się do założenia gazu.
piotreq
piotreq
Zaawansowany

Miejscowość: Bydgoszcz

20 Cze 2009, 14:06

w wypadku A3 o której wspominałem o jakiej instalacji musiałbym myśleć? sekwencja? jak to mniej więcej wygląda w kosztach?
Tony V.
Nowicjusz

20 Cze 2009, 19:04

Ja ci mogę powiedzieć tyle że im droższa instalacja ( lepsza ) to i silnik będzie lepiej pracował
Konradoo7xxx

21 Cze 2009, 07:27

instalacja kosztuje ok 2,5-3k. Mniej ważna cena, a sposób jej założenia. Praktycznie do każdego auta da się założyć. W większości będzie dobrze funkcjonowała (wyjątki to auta z wtryskiem Kjetronik) Audi??. Jeśli chodzi o A3 to zajrzyj na forum Audi na pewno podpowiedzą gdzie założyć gaz w Warszawie. Jeśli nie chcesz mieć niespodzianek to lepiej nie oszczędzać 300 złoty.
Auto powinno się dobrze sprawować bez ubytków mocy. Przy dzisiejszych cenach paliw koszty szybciej się zwracają, ale trzeba pamiętać, ze do LPG trzeba mieć dobrze utrzymana elektrykę (wiec częstsze wymiany kabli i świec) do tego sekwencję odpala się na benzynie (można i na gazie, ale szybciej rozpieprza układ) więc dodatkowo trzeba doliczyć kilka litrów na 1000km jazdy.
Joter
Aktywny

21 Cze 2009, 12:21

Ja ci mogę powiedzieć tyle że im droższa instalacja ( lepsza ) to i silnik będzie lepiej pracował

A to za instalację nie można przepłacić i kupić zbyt dobrej, która jest nam niepotrzebna, bo gorsza na danym silniku też by śmigała?
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

21 Cze 2009, 12:42

dziękuję za rady Panowie :) cały czas jestem w fazie konfrontacji poszczególnych modeli, biję się z myślami. Zastanawiałem się jeszcze nad Focusem II w dieslowskiej wersji, relatywnie młodszy przykładowo od Corolli, a pieniądze te same. Aczkolwiek skoro Toyota trzyma cenę to znaczy, że jest tego warta - tak to sobie tłumaczę. A Wy potrafilibyście doradzić coś od siebie, co nie zostało wspomniane w temacie, a spełna kryteria przeze mnie postawione?
Tony V.
Nowicjusz

21 Cze 2009, 13:43

nie chciało mi się czytać całego postu ale przeczytałem.
dobra to topa teraz:
Nie zgodziłbym się z autami, które podał Borys, ale mniejsza z tym. Teraz podam swoje przykłady:
co byś powiedział na takiego Jaguara:
aszóstke [link do oferty na Allegro wygasł]
madźke3 [link do oferty na Allegro wygasł]
to nie wiem, to auto trzeba kochać
coś na pewno Ci się spodoba, jest tak szeroka gama wyboru, więc dlatego tyle typów. Wgmnie z każdego z w.w będziesz zadowolony.
Loosmo
Początkujący