35-40 tysięcy złotych - rozsądek czy trochę emocji?

11 Sie 2016, 18:24

Witam!
Po kilku latach kawalerskiego życia na stancjach, nauki i robót u zachodnich sąsiadów nadszedł czas na stabilizację.
Mieszkanie kupione, wyremontowane, odstawione tak jak chciałem - tutaj rozsądek pomieszał się z emocjami - mogłem zaszaleć, bo robocizna kosztowała mnie okrągłe zero złotych. Praca jest - i muszę przyznać, że wymarzona. Teraz nadszedł czas na samochód - narzeczona twierdzi (w pełni zresztą słusznie), że e46 nie jest samochodem, który w dalszym ciągu będzie dla nas odpowiedni. Frajda jest, ale takie to mało praktyczne - w środku miejsca niewiele, dość drogie naprawy i inne bzdety jak najbardziej przekonują mnie, żeby opchnąć Becię.

Hajs do wydania: 35-40 tysięcy,
Przebiegi: 10-12 tysięcy km rocznie (benzyna, ewentualnie benzyna+gaz, chociaż raczej to pierwsze).

Rozsądek podpowiada Mondeo MK4 - czy jest inna podobna propozycja?(i nie nazywa się Opel Insignia?)

Emocje kieruję mnie w stronę Bmw 5.

Macie jakieś inne propozycje, spostrzeżenia? Pozdrawiam i dzięki za każdą odpowiedź ;)
erde
Początkujący

Prawo jazdy: 16 11 2009
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Lexus IS250
Silnik: 2.5 208KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2010

11 Sie 2016, 20:53

Jeśli koszty naprawy w e46 są duże dla Ciebie to nawet nie patrz na 5tkę
sanvean23
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Auto: Punto 2FL |Honda Civic VIII
Silnik: 1.2 16V | 1.8

13 Sie 2016, 16:26

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Co sądzicie o tym ogłoszeniu i c5 ogólnie? :)
erde
Początkujący

Prawo jazdy: 16 11 2009
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Lexus IS250
Silnik: 2.5 208KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2010

13 Sie 2016, 16:50

Silnik raczej z tych gorszych
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

13 Sie 2016, 18:24

erde - a Ty jesteś obeznany w temacie używanych aut na rynku polskim, czy tak średnio?
Bo opis sprzedającego ... czytając takie coś myśl się pojawia, że użytkownik / użytkownicy byli cały czas śledzeni, a sprzedający wie lepiej od "przeciętnego użytkownika" co się działo z samochodem przez dotychczasowy okres jego użytkowania.
Szkoda tylko, że nie jest zaznaczona opcja "bezwypadkowy" i miejmy nadzieję, że samochód pochodzi ze źródła 1, albo 2:
1. niemiecki salon z używanymi, auta z urzędową gwarancją
2. osoby prywatne
a nie ze źródła 3:
3. jakieś giełdy, komisy, np:

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

- tylko jeśli z takiego źródła, to skąd tak dobrze znają historię?
Myślę, że zawsze warto zapytać skąd samochód przyjechał, w końcu polski handlarz to jedynie pośrednik, a w tym przypadku, skoro tyle o samochodzie napisane, pewnie nie będzie miał problemu także z przekazaniem tej informacji ;)

Niestety jak mike pisze, 1.6 THP to silnik wysokiego ryzyka, lepiej unikać, ale ten model C5 jest udany, tylko z innym silnikiem.

Dobre silniki ma jeszcze Honda Accord VIII - 2.0 156 koni, Mazda 6 GH 2.0, Renault Laguna 2.0T, 2.0 (nie turbo) też ma dobre opinie.
Powyżej pojemności 2.0 - 18,6% akcyzy, także droga przyjemność.
tomekdk

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Pomysłowe rozwiązania Toyoty
    "Today, Tomorrow, Toyota" – dziś, jutro, Toyota. Hasło reklamowe Toyoty z lat 90. wskazuje na nieprzeciętną trwałość samochodów tej marki, ale jednocześnie podkreśla koncentrację Toyoty na budowaniu przyszłości ...