Witam!
Mam takie dość nietypowe pytanie. Czytając różne porady na tym forum często widzę, że często jest polecany zakup auta z już zamontowaną instalacją LPG, nawet przy autach za mniej niż 3000zł. I teraz pytanie - czy taki samochód jest w stanie jeszcze przejechać te powiedzmy 50000km w miarę bezproblemowo czy raczej będzie typowym ,,pierwszym'' samochodem, czyli takim, żeby pojeździć ten rok czy trochę więcej i potem złomować/sprzedać ze względu na nieopłacalność dalszych napraw?
Sam teraz staję przed takim wyborem, tylko, że ja mam do wydania trochę więcej, bo maksymalnie 5000zł plus 1000zł na opłaty i doprowadzenie do stanu używalności (albo 4500 samochód i 1500 naprawy, obojętne, łącznie 6000 max). Obecnie jeżdżę samochodem ze słabym silnikiem benzynowym, ale od niedawna zmieniło się trochę użytkowanie, gdyż dziennie pokonuję teraz 60km, z czego jakieś 70% to jest trasa. Silnik się męczy, bo swoją mocą jest przeznaczony raczej tylko do miasta, spalanie jest ok, poniżej 6,5l Pb/100km, ale chciałbym coś mocniejszego. I tu jest dylemat, bo mocniejszy silnik to i większe spalanie, a już moje obecne lekko nadszarpuje budżet (teraz rocznie będę pokonywał jakieś 15000km, może nawet trochę więcej).
I teraz pytanie - jakie są szanse na kupno samochodu w wyżej wymienionym budżecie, z instalacją LPG, z silnikiem w miarę mocnym (nie wiem jak to obiektywnie powiedzieć, powiedzmy, że rozpędzający się do setki w maksymalnie 13 sekund), z nadwoziem nie zjedzonym zbytnio przez rdzę (tak, żeby jeszcze co najmniej 3 lata pojeździć), gabarytowo takim żeby mnie pomieścił (mam 1,90m więc w grę wchodzą tylko wersję z regulacją fotela na wysokość) i w miarę taniego w eksploatacji? Klimatyzacji w sumie nie musi mieć.
Mam kilka pomysłów, ale chciałbym poznać Wasze. Najlepiej też, gdyby napisał ktoś, kto już kiedyś kupił auto z zamontowaną już instalacją LPG w podobnych pieniądzach. Ciekawi mnie przede wszystkim różnica pomiędzy sekwencją a zwykłą instalacją, bo słyszałem różne głosy - np. kolega mówi, że w przypadku starszych silników 8-zaworowych zwykła instalacja spokojnie wystarczy, a jeśli jest odpowiednio zamontowana to nie będzie żadnych strzałów czy innych zjawisk.
Pozdrawiam