19 Kwi 2022, 10:39
Cześć,
Potrzebuję porady kogoś kto się zna na tym lepiej ode mnie.
Potrzebuję większego samochodu a zarazem bardziej komfortowego. Aktualnie jeżdżę Hondą Civic VIII 1.8 140km. Od 3 lat w zasadzie mnie nie zawiodła. Nie zmieniałbym auta gdyby nie brak miejsca, zwłaszcza w bagażniku ale też i zupełny brak komfortu co raz bardziej przeszkadza mi, żonie i dziecku.
Moim typem jest Ford Mondeo Mk.4. Wiem, że ma dobre opinie i jest polecany. Bardzo podoba mi się odmiana liftback ale jest rzadziej spotykana od Kombi. W kombi podobno zastosowano też jakieś droższe amortyzatory samopoziomujące? Ktoś kojarzy czy to faktycznie jest duża różnica podczas ewentualnej wymiany?
Mam jeszcze dylemat dot. silnika. Ogólnie mieszkam na Śląsku i jeżdżę głównie po aglomeracji. Raz w korkach, raz bez, często obwodnicami, jakimiś drogami krajowymi.
Do pracy mam 15km w jedną stronę, połowę obwodnicą a połowę przez średnio zakorkowane ulice miast. Oprócz tego jeżdżę sporo po mieście krótszych odcinków oraz w weekend przeważnie jakaś trasa, kilka razy do roku dłuższa np nad morze, w góry, do Niemiec w odwiedziny bliskich.
Rocznie wychodzi jakieś niecałe 20 tys km.
W związku z tym rozważam zakup diesla 2.0TDci ponieważ jest to podobno najlepszy silnik w tym modelu po lifcie. Nie wiem na ile się on sprawdzi w moim przypadku. Rozważam tego dwu litrowego diesla albo 1.6 EB, ale on podobno jest równie mocno skomplikowany co diesel, bardziej awaryjny no i pali te kilka litrów więcej zapewne.
Mój budżet to ok 40 tys ale można go lekko naciągnąć.
Tak przy okazji co myślicie o tym ogłoszeniu?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Cena raczej z tych wyższych, nie wiem czy warto podjechać bo mam prawie 100km tam. U mnie w okolicy nic ciekawego nie ma.
Czy mogę samodzielnie sprawdzić jakoś stan wtrysków, turbiny, dwumasy? Coś wymaga dokładnego sprawdzenia w tym modelu, jakieś bolączki, akcje serwisowe?