406 coupe - wybór

17 Gru 2017, 17:28

Witam,
Przymierzam się do zakupu peugeota, trafił na model 406 coupe, tylko benzyna, beznyzna+ga z silnikiem najlepiej 3.0.
Pod koniec tygodnia chcę się wybrać aby obejrzeć konkretne modele ,wiec szukam interesujące aukcje. Znalazłem takie:

[link do oferty na Olx wygasł]

[link do oferty na Olx wygasł]

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] tylko silnik 2.0 ;/ wolałbym 3.0 z lpg

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] tak samo jak poprzedni

Ciężko coś na rynku znaleźć z tego modelu. Warte do obejrzenia? Czy któregoś nie warto nawet jechać.
Peny
Obserwowany

Prawo jazdy: 14 04 2013
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Passat B5 FL
Silnik: 1.9 TDI
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

17 Gru 2017, 19:23

Chcesz zjeździć cały kraj po auto za 10k?

1. Nie mam zdania.
2. Taka perełka, 3,5k wyświetleń i nadal wisi?
3. Fajny.
4. Malowany chyba z każdej strony.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

17 Gru 2017, 19:57

A dla mnie ten czerwony to porażka.
12 tys za 20 letnie auto z 2,0 130 koni?? 2 tysie dołożysz i masz Audi TT 180 konne albo Celicę, od 14 tysi spokojnie da radę znaleźć ładne C180 kompressor coupe mercedesa.

Ok ładnie coupe ale mimo wszystko peugot, napęd przód i zwykłe 2,0 ja bym więcej jak 9 tys nie dał.
Reszta taka sobie, mało ciekawe ale trzeba sprawdzić na żywo.
No i lepiej 3,0 a jak 2,0 to nie za taką kasą tyle ode mnie.
Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

17 Gru 2017, 20:01

Ja bym się zainteresował 1 i 3 z przewagą na 3.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

17 Gru 2017, 20:04

Pionek napisał(a):A dla mnie ten czerwony to porażka.
12 tys za 20 letnie auto z 2,0 130 koni?? 2 tysie dołożysz i masz Audi TT 180 konne albo Celicę, od 14 tysi spokojnie da radę znaleźć ładne C180 kompressor coupe mercedesa.
za to szukając 406 masz stosunkowo mało spotykane auto, które dość łatwo ustrzelić w normalnym stanie. No i nie gnije jak C180
Nie wiem czy 3.0 jest taki wspaniały, bo to chyba najbardziej pocący się silnik w historii :no:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna

17 Gru 2017, 21:15

Nie zamierzam zjeżdżać całej Polski, ale jakoś tak dobrać samochody aby były po drodze. Dzięki za ogólne info, najbardziej skłonny byłbym zobaczyć tą 1 właśnie, może coś po drodze jeszcze znajdę albo coś innego w cenie do 12k znajdę i też zobaczę ;)
Peny
Obserwowany

Prawo jazdy: 14 04 2013
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Passat B5 FL
Silnik: 1.9 TDI
Typ: Kombi
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Strefy "Tempo 30 km/h" - czy to tak naprawdę działa?
    Rośnie popularność stref "Tempo 30" w miastach zarówno na świecie, jak i w Polsce, bo statystyki pokazują ich dużą efektywność. Miasta odnotowują spadki liczby wypadków od 10 do ponad 40%. Strefy te coraz częściej ...

17 Gru 2017, 21:41

3.0 w Coupe 406? 10k to raczej minimum, żeby w ogóle ogłoszenia przeglądać. Niestety skrzynie lubią się wysypać.

Może i 10k na 406 Coupe z 2.0 to dużo (ciężkie auto, nie jedzie jakoś specjalnie), ale z drugiej strony to mało spotykany model i ciekawy. Jeśli osiągi nie grają roli to warto polecić.

Audi TT niby spoko, ale weź traf na coś nie zajechanego i sprawnego (nikt turbolota nie kupuje po bułki).
Celica... Hmm... 406 jest beee a Celica już ok? Jak dla mnie zbliżone auta.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2007

17 Gru 2017, 22:16

406 i Cellica to trochę inne auta - ten pierwszy to bardziej gran turismo, a drugi taki trochę do upalania
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna

24 Gru 2017, 20:59

Śmieszy mnie podejście ludzi którzy marudzą że 18 letnie auto było malowane, szczególnie przy 406 Coupe, które nie jest zbyt często spotykanym autem. Malowane se może być, oby nie miało wiadra szpachli na sobie i nie było zrobione z dwóch, aczkolwiek mój odziwo jest cały w oryginale.

2.0 całkiem udany silnik, szału nie robi ale za to jak dbasz o wymianę płynów ustrojowych to jest praktycznie bezawaryjny, no i dobrze sobie radzi z LPG, na trasie zejdziesz do 8.5 litra :)

Auta poniżej 8-9 tysięcy to zazwyczaj są złomy i ulepy, za zadbany egzemplarz trzeba niestety zapłacić trochę więcej.
Exodiss
Początkujący

Auto: Peugeot 406 Coupe
Silnik: 3.0 V6 207KM
Rok produkcji: 2001

25 Gru 2017, 10:08

[quote="Exodiss"]Śmieszy mnie podejście ludzi którzy marudzą że 18 letnie auto było malowane, szczególnie przy 406 Coupe, które nie jest zbyt często spotykanym autem. Malowane se może być, oby nie miało wiadra szpachli na sobie i nie było zrobione z dwóch, aczkolwiek mój odziwo jest cały w oryginale.[/quote

1. Jaki związek ma malowanie elementów do ilości egzemplarzy konkretnego modelu?
2. Niech sobie będzie malowane ale niech będzie to zrobione dobrze a nie w sposób, gdzie widać na aucie 3 różne odcienie lakieru (i to już na pierwszy rzut oka, na zdjęciu)
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

25 Gru 2017, 10:27

Exodiss napisał(a):Śmieszy mnie podejście ludzi którzy marudzą że 18 letnie auto było malowane

Każdy inaczej podchodzi do wartości zarobionego przez siebie pieniądza. Jednemu nie przeszkadza perełka z Niemiec za 40k po dzwonie, a innemu malowany zderzak w aucie za 5k.
galakty
Forumowicz VIP

25 Gru 2017, 12:14

Mnie też śmieszy podejście do aut malowanych... oczywiście można to wyłuszczyć sprzedającemu jako podstawę do negocjacji ceny ale żeby się tak podniecać :?: :lol: I jeszcze w przypadku auta którego często wiek już jest słuszny... :D
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota

25 Gru 2017, 13:59

Invi napisał(a):Niech sobie będzie malowane ale niech będzie to zrobione dobrze a nie w sposób, gdzie widać na aucie 3 różne odcienie lakieru
czasami nie ma na to wpływu bo tlumaczysz dla klienta że odcień lakieru może wyjść inny dlatego preferuje cieniowanie sąsiedniego elementu za dopłatą 100 złotych a gość się nie zgadza a potem chodzi gada że lakiernik spartolił, wystarczy jedna warstwa więcej lub mniej lub nieodpowiednie ciśnienie rozpylania farby i już może wyjść inny odcień.

Już nie pajacujcie tak z tym malowaniem bo to nic złego. Auto ma ryse jest źle rysa usunięta, też źle bo malowane. Dyskwalifikujecie auta które mogą być dobre tylko dlatego że odcień inny? Zapłacisz jeszcze raz za malowanie z cieniowaniem i nie będziesz musiał na to patrzeć jak ci przeszkadza. 90% aut używanych jest powtórnie malowanych i nie ma nawet o czym gadać.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

25 Gru 2017, 14:16

Kao napisał(a):Zapłacisz jeszcze raz za malowanie z cieniowaniem i nie będziesz musiał na to patrzeć jak ci przeszkadza. .

Tylko cieniowanie wychwycą mikronałci z miernikiem i też będzie źle bo dwa elementy malowane... zresztą jestem ciekaw Ci co tak psioczą czy sami jeżdżą bo Kao stwierdza że jest malowanych 90% aut a ja stwierdzam że 98% gdzie np: ściągnięte z CH w 99% lepiej lub gorzej ale są malowane.

Teraz właśnie miałem dylemat typowo polski kup[iłem do jazdy fajne auto które miało rysy na zderzakach ale niestety na błotniku była wgniotka i to idealnie na zagięciu rantu hmmm i co z tym zrobić??? Po oczach bije fest, pomaluje to znowu lipa, nie pomaluje też lipa ... Zdecydowałem się na łatanie bez malowania całego błotnika, przyniosło to średni efekt wizualny ale miernikowcy będą zadowoleni bo 3/4 błotnika jest z OEM grubością lakieru :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota

25 Gru 2017, 14:28

szybki napisał(a):miernikowcy będą zadowoleni

Wiesz... Pełno w gazetach, forach, Youtube itp trąbią "znawcy" o tych miernikach... Jedziesz po auto? Kup miernik! Nie wiesz jaki kupić? Zobacz nasz test! Już nigdy nie kupisz auta po czołówce!

Wszystko spoko, tylko że malowanie nie oznacza auta po wypadku, a np. gimbus przejechał gwoździem bo mu się nudziło po piwie... Liczą się elementy konstrukcje, szpary w drzwiach, spasowanie zderzaków, sanki, progi, podłużnice... A tu Ci przyjedzie Janusz z miernikiem, przekroczy o 10 mikronów i powie, że złom.
galakty
Forumowicz VIP