27 Sie 2012, 10:26
407-2005 do 2007-zależy od przebiegu i wersji silnikowej.
Jaki przebieg to zależy od tego skąd auto pochodzi i czy znasz jego historię, 407 są bardzo chętnie wykorzystywane jako taksówki we Francji, Włoszech czy Hiszpanii i na te auta trzeba uważać bo są dość mocno wyeksploatowane po przebiegach rzędu przynajmniej 300tys. km dlatego bezpiecznie szukać czegoś z Polskiego salonu bo u nas ten samochód rzadko był wykorzystywany przez floty a jeśli już to przez wyższy szczebel.
Tutaj dochodzimy do Octavii która kosztuje zbliżone pieniądze ale jakość oferty rynkowej jest lepsza, większość aut pochodzi z Polskich salonów i ma udokumentowaną przeszłość z drugiej strony duży odsetek Octavii szczególnie w dieslu był wykorzystywany przez przedstawicieli handlowych.
407 jest dużo wygodniejszym samochodem, świetnie sprawuje się w trasie a zawieszenie pod względem tłumienia nierówności to już poziom Mercedesa C przy tym wciąż jest przyjemnie sprężyste- to zdecydowanie jedno z najlepszych zawieszeń w tej klasie, deska ładna i estetyczna ale jakość montażu przeciętna.
Co do silnika to nie wiem czy preferujesz benzynowy czy diesla ja dłużej miałem okazję pojeździć 2.0HDI i wrażenia bardzo ok, liniowo rozwijał moc i pracował bardzo kulturalnie jedynie spalanie mnie nieco rozczarowało na trasie oscylowało wokół 6,5 litra a w mieście dochodziło do 8, 1.6 HDI pali średnio o litr mniej.
Octavia ma głośne zawieszenie a wyciszenie pozostawia wiele do życzenia, samo prowadzenie może nie na poziomie Focusa czy 308 ale jest ok, to nie jest wyścigówka ani limuzyna, wnętrze wykonane z gorszych materiałów za to Skoda ma precyzyjniejszą skrzynię biegów i zdecydowanie większy bagażnik, tylko w tym budżecie nastawiając się na diesla możesz kupić jedynie 1.9 TDI- 2.0 TDI z początkowych lat produkcji jest wadliwy i bardzo drogi w utrzymaniu.
Osobiście wybrałbym 407, samochód w którym nawet właściciel Mercedesa nie poczuje, że jedzie czymś gorszym.
Octavia to jednak wyraźny zjazd w dół.