45k zl 2005+

06 Kwi 2009, 20:52

Witam serdecznie !

Chcemy kupić razem z bratem samochód (mieszkamy jeszcze razem). Będziemy nim jeździć 'na spółkę' tak przez 2 lata a potem najprawdopodobniej oddamy rodzicom bo i tak nie będzie jak się nim podzielić jak skończymy studia.

Mamy 45k zł
Interesuje nas rocznik 2005+ (jesteśmy raczej zieloni jeśli chodzi o motoryzacje i się trochę boimy kupować starszego)
Najlepiej jakiś sedan (teraz jeździmy Polo Classic i te sedany jakoś najbardziej nam się podobają)

Skorzystałem z rad zawartych w regulaminie i pobawiłem się opcją szukaj. Znalazłem temat prawie identyczny do tego. Tyle, że w nim ludzie polecali AR 159 a nam się ten samochód jakoś wybitnie nie podoba (może też boimy się, że będzie się sypać?)

Ogólnie na razie najbliżej jesteśmy zakupu Volvo s40. Jeden nawet oglądaliśmy [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Autko się prezentuje nieźle. Było trochę puknięte z przodu ale zderzak jest wymieniony na oryginalny w ASO. Wymieniana też była podobno przednia szyba (nie ma nigdzie logo producenta) ale nie wiemy jeszcze z jakiego powodu.
W sumie to już prawie go kupiliśmy ale jak zauważyliśmy tą szybę to coś nas wstrzymało. Jutro chcemy jechać do jakiegoś serwisu sprawdzić dokładnie samochodzik.

Myślicie, że opłaca się go kupować? Jeśli nie to czekać na jakąś inna ofertę czy może w ogóle szukać innego samochodu?

Z góry dzięki za wszelkie porady.

Pzdr
Masqb
Nowicjusz

06 Kwi 2009, 21:04

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Bart3kk
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ostrołęka
Prawo jazdy: 01 09 2006
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: OPEL ASTRA J
Silnik: 1.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2018

06 Kwi 2009, 21:14

może jestem staromodny ale tego hyundaia i kiji bym przy volvo nie stawiał

za 45 tysięcy masz duży wybór samochodów , ja na twoim miejscu rozejrzałbym się za toyotą avensis , hondą accord , oplem vectrą , może dałoby rade wyrwać Passata b5

to volvo też jest ok , wymieniona przednia szya zazwyczaj nic nie znaczy , może dostała kamieniem ? może zrobił się tylko mały irytujący odprysk a szyba poszła do wymiany , ważniejsze żeby szyby boczne i tylnia były ok

a jest do tego samochodu książka serwisowa ?? faktury z ASO ??
marcinx26
Aktywny
Awatar użytkownika

06 Kwi 2009, 21:17

marcinx26 twój gust , ale za 45.000 jeślsi dobrze się rozejrzeć można dorwać Hyundai/Kia nawet na gwarancji jeszcze i to bardzo dobrego diesla 2.5 crdi. Poza tym są to niedocenione auta gdyż w klasie D jest bardzo duża konkurencja wśród modeli. W 2006 roku Sonaty woziły na MŚ w Niemczech działaczy kopanej i inne ryby,a z resztą warto poczytać recenzje tych aut marcin ,co może zmieni twoje podejście;pp pozdrawiam ;]
Ostatnio edytowany przez Bart3kk, 06 Kwi 2009, 21:21, edytowano w sumie 1 raz
Bart3kk
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ostrołęka
Prawo jazdy: 01 09 2006
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: OPEL ASTRA J
Silnik: 1.4T
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2018

06 Kwi 2009, 21:19

marcinx26 napisał(a):to volvo też jest ok , wymieniona przednia szya zazwyczaj nic nie znaczy , może dostała kamieniem ? może zrobił się tylko mały irytujący odprysk a szyba poszła do wymiany , ważniejsze żeby szyby boczne i tylnia były ok

Szyby boczne i tylnia są oryginalne.

a jest do tego samochodu książka serwisowa ?? faktury z ASO ??

Tak wszystko podobno jest, jutro będzie do wglądu bo książka była w komisie. Jutro też będą robione testy w stacji kontroli.
Masqb
Nowicjusz

06 Kwi 2009, 21:28

to jak na stacji nic nie wykaże to możesz śmiało brać

na miejscu pobaw się jeszcze klimatyzacja , el . szybami , poskładaj siedzenia(jeśli da się w ty modelu) , otwieraj wszystkie schowki , zawsze możesz znaleźć jakąś [...] która pomoże ci zbić cenę :)
marcinx26
Aktywny
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

[2018] Toyota RAV-4
    Kolejna generacja SUVa od Toyoty. W Europie będzie oferowany w podobnej gamie silnikowej co obecna, czyli 2,0 benzyna i 2,5 hybryda. Nie należy spodziewać się diesli z których Toyota się wycofuje. Wg mnie zmiany we ...

06 Kwi 2009, 21:30

jesli wymieniany byl przedni zderzak to chyba nie trudno domyslec sie dlaczego ma szyba przednia wymieniana. Zderzak wymieniony w ASO a szyba bez logo czyli gdzies indziej. Zastanowilbym sie ale serwis powinien rozwiac wszystkie watpliwosci. A co do auta to jest ladne, ale to focus w opakowaniu volvo.
radzio000
Początkujący

Miejscowość: ww

07 Kwi 2009, 06:32

Widać przecież, że auto miało dzwona i to mocnego z przodu.
Zobacz na spasowanie maski, zderzaka, błotników. Oberwało sporo, a facet ściemnia... Do tego jeszcze wymieniana szyba, pewnie od kamyka miało uderzenie :lol:
Jak chcesz Volvo to szukaj lepiej z silnikiem D5
Markowa odzież, pewne samochody
tradelux
Aktywny
Awatar użytkownika

07 Kwi 2009, 14:36

na zdjęciu się tego nie dopatrzysz , po to się jedzie na serwis żeby się tego dowiedzieć :)
marcinx26
Aktywny
Awatar użytkownika

07 Kwi 2009, 16:26

No widać na zdjątkach pierwszysch dwuch, że szczelina przy masce troche się powiększa..
Dobrze by było jakby sprawdzili grubość powłoki lakierniczej... Ale z tego co wiem, to aby wszystkiego się dowiedzieć możesz zadzwonić do Volvo podać VIN a oni ci wszystko podadzą..
Ale moge się mylić...
piotreq
piotreq
Zaawansowany

Miejscowość: Bydgoszcz

07 Kwi 2009, 19:23

[quote="piotreq"]No widać na zdjątkach pierwszysch dwuch, że szczelina przy masce troche się powiększa..[quote]

Kolego ja tak przy swoim Fordzie miałem bo mechanik jak robił raz rozrząd zdjął maskę całkiem i później nie ustawił równo i było halo że klepany.
Szczeliny maski wcale nie oznaczają że od razu dzwon.
Dobrze jest też włączyć światła i popatrzeć jakim kolorem świecą bo jak wymieniane to często świecą różnymi kolorami.
Wiadomo nie całkowicie ale nieraz jest tak że świeci jedno bardziej pod niebiesko a drugie typowo żółto.
stasiowski121

07 Kwi 2009, 19:58

Ja nie pisze, odrzu, ze był dzown, bez dokładnej obserwacji auta na miejscu nie da się tego ocenić...
A z tą szczeliną to niezły musiał być ten mechanik ;p
piotreq
piotreq
Zaawansowany

Miejscowość: Bydgoszcz

07 Kwi 2009, 23:39

Ze zdjęć zobaczysz odrazu wszystko. Ten kto mówi, że tak nie jest to jest udany, no albo handluje przystankami :lol:
Nie wiem co to za mechanik co w bezwypadkowym aucie może przestawić maskę i zderzak o kilka cm :lol:
Markowa odzież, pewne samochody
tradelux
Aktywny
Awatar użytkownika

08 Kwi 2009, 07:25

Może tak jak napisałem w inny poście,niezłym rozwiązaniem dla ciebie i brata byłby Focus II 1,6 TDCi. Naprawdę niezłe auto. :)
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Typ: Hatchback

08 Kwi 2009, 11:10

artur73 napisał(a):Może tak jak napisałem w inny poście,niezłym rozwiązaniem dla ciebie i brata byłby Focus II 1,6 TDCi. Naprawdę niezłe auto. :)

Ale z tego co zdążyłem się zorientować ich chyba interesuje coś troszkę bardziej exclusiv niż taki szary focusik ;) czy mam rację ?
Kto za młodu głupim nie był ten na starość nie zmądrzeje...
bbr86
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych