4x4 do 10.000zł

21 Kwi 2008, 18:38

Dzień dobry

Ja widać nowy jestem na forum ale chciałbym poradzić się was w dwóch tematach.

Ogólnie chodzi o terenówkę w tym temacie jestem zielony chciałbym się od was dowiedzieć na co zwrócić uwagę przy kupnie takiego auta chodzi na przykład ze posiada napęd na 4 kola ,reduktory ,blokady mostów i w ogóle dużo różnych rzeczy .gdzie zajrzeć sprawdzić luz czy jego brak .Gdzie ma stuknąć gdzie puknąć a gdzie ma być cichutki. Jak podzespoły powinny chodzić.

A druga sprawa to tak jak każdy zapytam co polecacie.
Miała by być to moja pierwsza terenówka ale żaden monster i typowy Off Road .chodzi tu o auto którym można zjechać z drogi w leśne chaszcze i bezdroża no i które na pierwszym wyjeździe mnie nie zabije swoja mocą i umiejętnościami .miało by być to auto na początki .Od dawna marzyłem o taplaniu się w błocie po pas i godzinach spędzonych w wyciąganiu auta z błota , ekstremalnych podjazdach, zjazdach no i trochę większych kałużach.

W grę wchodziło by jakieś 10000 zl na pewno Diesel myślę ze silnik ok 2,5-3L no i roczniki myślę ze po 90r.
Rozglądałem się za Isuzu Troper ,Nissan Patrol ,Mitsubishi Pajero ,Opel Frontera(o którym za dobrych słów nie słyszałem)
No i oczywiście czekam na wasze propozycje

Pozdrawiam i czekam na odpowiedz.
Skrokson
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Vito

21 Kwi 2008, 21:36

Witam.
Jeśli masz 10tysi to kup auto za 8tysi, a pozostałe dwa przeznacz na naprawy i pakiet startowy - rozrząd, oleje, luzy itp.
Patrol fajne auto, niestety sporo pali. Trupek też fajny ale silnik wybuchowy. Frotki w tych pieniądzach nie kupisz. Pomyśl może o Mitsu Pajero, Daihatsu Rocky i benzyniakach Daihatsiu Feroza, Suzuki Samuraj lub Vitara.

Na co zwrócić uwagę przy kupnie przeczytaj tu: na-co-zwrocic-uwage-przy-zakupie-terenowki-vt6350.htm

Zmieniłem Ci trochę temat - teraz wiadomo o co pytasz. :wink:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce

21 Kwi 2008, 22:42

Trupek ma wybuchowy silnik ?? znaczy że ..... ???
Skrokson
Nowicjusz

21 Kwi 2008, 22:55

.. że wybucha. korbowody bokiem wychodzą. :wink:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

22 Kwi 2008, 20:52

no to nie fajnie :D tylko nastepny wydatek :D
Skrokson
Nowicjusz

24 Kwi 2008, 09:20

Ale wybuchowe są również wszystkie inne motory, o które nie dba się w sposób szczególny!
W aucie terenowym, które w terenie jeździ - wymiany wszelakich płynów (zwłaszcza oleju!) powinny być dokonywane znacznie częściej, niż w takim samym aucie latającym tylko po czarnym... Nawet - jeśli auto brodziło głęboko lub długo - po każdym wyjeździe! Do tego dochodzą też częstsze wymiany oleum w mostach, skrzyni, reduktorze... Częste mycie lamelek chłodnicy, codzienna (przed i PO każdym wyjeździe!) kontrola stanu chłodziwa, stanu chłodnicy... i cała reszta ble..ble...

Silniki Isuzu 2.6i też mają "sławę" fajerwerków... Zwłaszcza zagazowane... A mnie jakoś od ponad trzech lat jeździ, zmotany, męczony, od razu zagazowany i ... (tfu, tfu, tfu!) wybuchnąć nie chce... Cała sztuka polega na dbałości o auto! Auto w zamian odwdzięczy się niezawdonością!

No!
;)
Pozdr
fourup
Nie udzielam porad na PW - tylko forum ogólne!
fourup
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków, Słomniki
Prawo jazdy: 08 01 1999
Auto: Mercedes S124 250D
Silnik: OM602
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1990
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...
    Model studyjny BMW Gina Light 2008
    BMW Group Design przedstawiło model studyjny BMW Gina Light w odpowiedzi na debatę dotyczącą cech, które ukształtują motoryzacyjny krajobraz jutra. Pojazd zbudowany jako projekt doświadczalny prezentuje wizję przyszłości ...

24 Kwi 2008, 16:51

no z tymi wymianami to sie domyslam :) jak sie dba to sie ma :)
ogolnie narazie jezdze Mercedesem 124 300D rok 85 wiec tez juz wysluzony :) staram sie dbac o niego i ciagle kontrole plynow to na pozadku dziennym wycieki no i ogolnie.awarie staram sie usowac na bierzaco choc narazie malo kasy na takie powazne naprawy.ale powolutku powolutko i do celu zreszta warto w niego kase pakowac :)

oczywiscie marzenie terenowki nie odchodzi na bok :)
Skrokson
Nowicjusz

24 Kwi 2008, 21:32

za miej - więcej tydzień będzie mój cud-malina-super-truper na giełdę wpisany... Jakby co - przygotowany w teren, opony Fedima Extreme, orurowanie, CB, metromierz, GPS... ;)
Pozdr
fourup
fourup
Zaawansowany
Awatar użytkownika

25 Kwi 2008, 08:44

Teee.... moderator, Ty wiesz. co. :mrgreen:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

25 Kwi 2008, 21:16

No, dobra, chlastaj Waść...

Poza tym - jaki ze mnie Mod - jam tylko zwykły użyszkodnik... ;)
Pozdr
fourup
fourup
Zaawansowany
Awatar użytkownika

28 Kwi 2008, 20:50

fourup taaa twoj to pewnie przygotowany do jazdy w blocie po szyje :D a ja jestem nowicjusz :D i pewnie zatopil bym taki sprzet :D ja na poczatek cos bardziej spokojnego :P znalazlem na allegro pare ciekawych opcji dla siebie

[link do oferty na Allegro wygasł]

Skrokson
Nowicjusz

29 Kwi 2008, 07:48

po to się przygotowuje sprzęt, żeby w błocie się nie topił. :wink: