4x4 w suzuki vitara

13 Sty 2011, 20:07

oleju nie wymieniałem akurat i w sumie nie wiem czy jest gęsty; faktycznie może i sprawdzę; w poprzednim aucie tak czasem miałem jak były duże mrozy że jak było nierozgrzane auto to nie chciało rozłączyć napędów i to pewnie dlatego, że był wtedy gęsty olej z powodu niskiej temperatury.
tylko, że jak pojeżdzę trochę na 4 buty to powinien olej się rozgrzać i wtedy by rozłączał, ale w sobotę chyba rozbiorę te sprzęgiełka i zobaczę..coś czuję, że się coś spsuło i dlatego zrobiło cały czas na zapięte.chyba czekają mnie wydatki :mad:
Suzuki Vitara 1.6 8v
sin
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Polkowice
Prawo jazdy: 0- 0-1998
Auto: Suzuki Vitara
Silnik: 1.6 80KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

13 Sty 2011, 20:27

ZObacz jaki ile smaru i czy wogóle jest...może jest zadużo i prze zto nie rozpina?
Jedziemy wszędzie gdzie chcemy...bo chcemy....
Jogi4x4
Stały forumowicz

Miejscowość: PZL
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Galloper Pajero Avensis Vito
Silnik: TD/DI-D/D4-D/CDI
Paliwo: Diesel

13 Sty 2011, 21:39

ok, sprawdzę to bo w sobotę i tak wymieniam krzyżak z tyłu więc będę wjeżdżał na kanał..ale wiecie co mi się przypomniało, właśnie ostatnio miałem takie coś, że jadąc ok. 60 i później w okolicy ponad 80km/h (zarówno na 2H jak i 4H ale na 4 mocniej) to miałem drgania na kierownicy i ogólne wibracje. myślałem, że to niewyważone koła (bo jazda ze śniegiem i błotem na felgach) ale jak się okazało wyleciała mi jedna śruba mocująca przedni wał do dyfra. była jedna mniej i to powodowało całe te drgania. po uzupełnieniu ubytku jedzie się cicho i bez drgań. czy to mogło mieć wpływ na awarię, którą mam teraz?
Suzuki Vitara 1.6 8v
sin
Nowicjusz
Awatar użytkownika

14 Sty 2011, 08:35

Też tak miałem w Mietku 190, brakło jednej i pojawiły się wibracje.
Jedziemy wszędzie gdzie chcemy...bo chcemy....
Jogi4x4
Stały forumowicz

Miejscowość: PZL
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Galloper Pajero Avensis Vito
Silnik: TD/DI-D/D4-D/CDI
Paliwo: Diesel

15 Sty 2011, 19:27

sprawdziłem dzisiaj te sprzęgiełka i jakież było moje zdziwienie gdy okazało się, że mam po prostu stałe zabieraki :mrgreen: po prostu nie zaglądałem tam po zakupie (tą vitarę mam od niedawna) a mam te plastikowe nakładki i nie widać w sumie co tam było. w poprzedniej miałem automaty i pamiętam, że się wał nie kręcił a w tej widać musi. no trudno może spali nieco więcej ale za to nie muszę cofać aby rozłączyć napędy.pozdrawiam i dzięki za rady :wink:
Suzuki Vitara 1.6 8v
sin
Nowicjusz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Centrum testowania silników Skody
    SKODA zainwestowała blisko 34 mln euro w nowe centrum testowania jednostek napędowych. To kamień milowy na ścieżce rozwoju Producenta. Nowa inwestycja marki polega na rozbudowie istniejącego już od 2008 roku Centrum Technologii ...