4x4 w suzuki vitara

01 Gru 2010, 01:02

prosze o pomoc mam suzuki vitara 99 ,kocham moje autko tylko ... mam wrazenie ze moj naped na cztery nie dziala ,po pzelaczeniu na 4H kontrolka sie swieci i wszystko wydaje sie w porzadku ale ostatno utknelam w sniegu i oczywiscie podczas przyciskania gazu tylko tylne kola sie kreca ,niemam instrukcji do auta wiec nie mam pojecia prosze o pomoc jesli cos ktos wie
aneta
lusia2150
Nowicjusz

Miejscowość: lodz

01 Gru 2010, 08:43

którą vitkę masz?
może masz sprzęgiełka manualne i trzeba je włączyć..
https://www.forumsamochodowe.pl/instrukc ... vt8170.htm
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce

01 Gru 2010, 11:25

Karson napisał(a):którą vitkę masz?
może masz sprzęgiełka manualne i trzeba je włączyć..
https://www.forumsamochodowe.pl/instrukc ... vt8170.htm
mam suzuki vitara 99r 1.6 JX ,jesli to jest to to czy moze ktos wie jak te sprzegielka wlaczyc?
aneta
lusia2150
Nowicjusz

01 Gru 2010, 12:08

jeśli są manualne to przy kołach (w środku, na osi) jest pokrętło - należy je przekręcić w pozycję LOCK
gorzej jak masz automaty, wtedy brak 4x4 może oznaczać, że zmieliłaś np sprzęgiełko lub przegub.
automaty włączamy z kabiny (włącznik lub wajcha) i przejechanie się 1-2m do przodu
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce

01 Gru 2010, 16:18

Karson napisał(a):jeśli są manualne to przy kołach (w środku, na osi) jest pokrętło - należy je przekręcić w pozycję LOCK
gorzej jak masz automaty, wtedy brak 4x4 może oznaczać, że zmieliłaś np sprzęgiełko lub przegub.
automaty włączamy z kabiny (włącznik lub wajcha) i przejechanie się 1-2m do przodu
Dzieki bardzo za info sprawdze to ,kilka miesiecy temu wymienialam cale sprzeglo i kabel od sprzegala bo fiksowalo i wogole nie dalo sie jezdzic musze zerknac pod auto dzieki jeszcze raz . A jeszcze jedno pytanie (niechce byc uperdliwa) jesli sa manualne to po wlaczeniu ich raz wystarczy oblugiwac tylko te wajche w srodku zeby wrocic do pozycji 2H czy za kazdym razem trzeba wlazic pod auto i przelaczac z 2 na 4
aneta
lusia2150
Nowicjusz

01 Gru 2010, 19:03

lusia2150 napisał(a):wystarczy oblugiwac tylko te wajche w srodku zeby wrocic do pozycji 2H czy za kazdym razem trzeba wlazic pod auto i przelaczac z 2 na 4

Nie trzeba włazić pod samochód, sprzęgiełka piast i sprzęgło to dwie różne rzeczy. Sprzęgiełka piast kół przednich znajdują się (tak jak pisał Karson, ) pośrodku koła przedniego a nie pod samochodem. Łopatologicznie wykładając: masz koło, jest opona, opona jest na feldze a w środku felgi masz sprzęgiełko :wink: Jesli jest na nich pokrętło z napisami OFF i LOCK albo 4x4 i 4x2 to masz sprzęgiełka włączane manualnie, jeśli na sprzęgiełkach nie ma nic albo logo suzuki to masz automaty. Jasne? :wink:
nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem... ;)
BRODATY
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Muhlhausen ;)
Auto: Nissan Terrano II
Silnik: 2.4 KA24E 124KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus LFA - 7 ciekawych faktów
    Kultowy Lexus LFA, jedyny w swoim rodzaju supersamochód japońskiego producenta aut luksusowych, został wyprodukowany w limitowanej serii liczącej tylko 500 egzemplarzy. To niezwykle wyrafinowane od strony technicznej ...
    Silnik F20C - Honda
    Honda słynie z bardzo dobrych silników oraz słynnego systemu zmiennych faz rozrządu VTEC. Jednym z najciekawszych motorów stworzonych przez japońskiego producenta jest ten zastosowany w Hondzie S2000. Wykonana ...

01 Gru 2010, 21:07

witam
posiadam vitare 1.6 16v long z 93 roku mam problem z napedem 4x4 sprzęgiełka piast kół przednich sa przestawione w pozycje lock kontrolka sie pali mimo to naped nie dziala chyba ze tylko odnosze takie wrazenie (jak ostrzej ruszam na sniegu buksuja tylko kola tylnie)
prosze o jakies rady
jemiol121
jemiol121
Nowicjusz

Miejscowość: stk

01 Gru 2010, 21:16

a nic Ci nie terkocze podczas jazdy z przodu?? A kiedy ostatnio do sprzęgiełek zaglądane było?? Może za dużo smaru albo złej jakości i tak zgęstniał/zamarzł że nie ma siły sięsprężyna pyknąć?
Jedziemy wszędzie gdzie chcemy...bo chcemy....
Jogi4x4
Stały forumowicz

Miejscowość: PZL
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Galloper Pajero Avensis Vito
Silnik: TD/DI-D/D4-D/CDI
Paliwo: Diesel

01 Gru 2010, 21:25

jemiol121 napisał(a): sprzęgiełka piast kół przednich sa przestawione w pozycje lock

Kolega ma chyba manualne sprzęgiełka więc to raczej nie sprężynki. Ale zgadzam się, że warto by było do sprzęgiełek zajżeć. Jeśli będą ok to trzeba szukać dalej.
BRODATY
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

01 Gru 2010, 22:17

mam problem poniewaz nie mam doswiadczenia w naprawach jesli moze mi ktos udostepnic jakis schemat czy opis jak to zrobic z gory dziekuje
jemiol121
jemiol121
Nowicjusz

Miejscowość: stk

02 Gru 2010, 09:14

W manualach też są sprężynki. W Rocym tak miałem że niemiec nawalił za dużo smarowania i nawet jak przekręciłeś na lock to nie zapinały się :wink:
Jogi4x4
Stały forumowicz

02 Gru 2010, 09:22

Jogi4x4 napisał(a):W manualach też są sprężynki.

No tak :oops: Ja ciągle mam przed oczami sprężyny i pierścienie (a przynajmniej to co znich zostało :evil: ) z automatów.
Jogi4x4 napisał(a):niemiec nawalił za dużo smarowania

A w instrukcji jak byk jest napisane "Newer use grasse" :mrgreen: Ino oil trzeba stosować :wink:
BRODATY
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

02 Gru 2010, 11:23

W pierwszym Samuraiu wogóle nie maiłem żadnego smaru czy oliwy w sprzęgiełkach :wink:
Jogi4x4
Stały forumowicz

13 Sty 2011, 18:39

witam, podepnę pod temat bo mam problem również ze sprzęgiełkami. otóż mam vitarkę 2000 rok z automatycznymi sprzęgiełkami i problem polega na tym, że nie odłączają mi się całkowicie. przykładowo jeżdżę w terenie wrzucam 4H a jak chcę już odłączyć to normalna procedura, zatrzymanie wajcha na 2H i do tyłu kawałek i dzieje się tak, że nie napędza mi przodu ale nadal się kręcą półośki i wał.zauważyłem to niedawno jak auto na kanale było i widziałem, że przedni wał się kręci pomimo 2H.
może mi ktoś wyjaśnić na jakiej zasadzie dokładnie działa to załączanie sprzęgiełek (podciśnieniowo, elektrycznie..?)i gdzie szukać tu przyczyny?i czy łatwo to można ewentualnie rozebrać i sprawdzić.
Suzuki Vitara 1.6 8v
sin
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Polkowice
Prawo jazdy: 0- 0-1998
Auto: Suzuki Vitara
Silnik: 1.6 80KM
Rok produkcji: 2000

13 Sty 2011, 18:57

olej w reduktorze wymieniony?? na jaki? może za "gęsty" i pomimo wypięcia 4x4 dopędza czasem wał?
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)