5 cylindrów lub więcej, napęd rwd lub na cztery koła

03 Wrz 2021, 11:56

demirbiras napisał(a):Wystarczy założyć turbo i podnieta potrwa dłużej, poza tym nie wiem czy każde napotkane A3 na ulicy ma ponad 3 litry pod maską i 6 cylindrów

Może teoryzowanie zostaw na pudelka a a tu konkrety.
Co do zakadania turbo przemilcze.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

03 Wrz 2021, 11:59

demirbiras napisał(a):Wystarczy założyć turbo

Zapytam teraz całkowicie poważnie. Wiesz ile kosztuje dołożenie turbo?
Gość114260

03 Wrz 2021, 12:01

quel napisał(a):Zapytam teraz całkowicie poważnie. Wiesz ile kosztuje dołożenie turbo?

WIem, tylko jeżeli zaczynam stand-up pt autor szuka 5 cylindrów i więcej i 4x4 a takie Audi A3 z 6 cylindrami znudzi się po 2 miesiącach i lepsze będzie 20 letnie przednionapędowe EP3 drzejące papę i mające moc przy odcięciu to bawimy się dalej w dziwne rozmowy...

P.S. założenie turbo do A3 to koszt gdzieś z 2x taki jak przygotowanie i zrobienie z Golfa 4 - 300 koni w 1,8T którego autor posiadał czyli autor połowę z tego wydał na zwykłego golfa żeby mieć 300 koni...
demirbiras
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 08 2009
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Astra H
Silnik: 1,8
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

03 Wrz 2021, 12:28

demirbiras napisał(a):WIem, tylko jeżeli zaczynam stand-up pt autor szuka 5 cylindrów i więcej i 4x4 a takie Audi A3 z 6 cylindrami znudzi się po 2 miesiącach i lepsze będzie 20 letnie przednionapędowe EP3 drzejące papę i mające moc przy odcięciu to bawimy się dalej w dziwne rozmowy...

Miałeś napisane idż na pudelka tam chętnie wysłuchają teoretyków. :happy:

Wumba pytałem gdzie mieszkasz bo moglibyśmy się dogadać na konkretne testy żebyś nie musiał bazować na opiniach teoretyków. Często przejeżdżam przez Ostródę v8ką ale u jak coś to posiadam inne opcje włącznie z możliwością umówienia kolegi ep3 tak żebyś zobaczył czym różni się jazda od czytania suchych tabelek.

demirbiras napisał(a):założenie turbo do A3 to koszt gdzieś z 2x taki jak przygotowanie i zrobienie z Golfa 4 - 300 koni w 1,8T którego autor posiadał czyli autor połowę z tego wydał na zwykłego golfa żeby mieć 300 koni...

Tia... nic tylko turbić tanio vr6ki...

Szkoda że nie mam 16lat :yes:
szybki
Moderator - Tuning

03 Wrz 2021, 12:52

franccc napisał(a):silnik w budowie jest mega prosty, sporo właścicieli, którzy nie mają dwóch lewych rąk do mechaniki i jakieś zaplecze jest w stanie ogarnąć to samemu, każdy mechanik by to ogarnął, kwestia chęci
żart Ci się wyostrzył i to mocno, nie masz pojecia o tym aucie, śmiem twierdzić ze nawet twój palec nie uświadczył dotknięcia chociazby lakieru.
Auto jest gnojem, pali kosmiczne ilości paliwa i oleju przy okazji, nie sprawia wrażenia szybkiego.
Rx to zabawka jedynie na niedzielę lub do postawienia w garażu u boku innych nietuziknowych wynalazków.

Chcesz coś innego?, + 5 cyl + RWD = nissan 350Z
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

03 Wrz 2021, 13:15

Teraz siedzę przed kompem a nie w tel. :ok:

Ogólnie powiem tak.

Auto to nie tylko silnik i tabelka z moca ale też jest tabelka z niutem dochodzi jego charakterystyka to tyle jeżeli chodzi o teorię.

Praktyka to masa auta, zawieszenie mega ważny temat, rozkład mas, przełożenia, rodzaj napędu tu tez jest kosmos.

Tyle w skrócie.

Tak więc r6 mające tą sama moc co r4 turbo jedzie skrajnie inaczej a dokładając V8 jeszcze jest inaczej w to wszystko włożymy napęd gdzie fwd co innego niż awd (prawdziwe awd) i rwd.

Do tego dokładamy zawias różnice kosmiczne w możliwościach jazdy auta.

Tak więc zakładamy:

Szukam kanapy, automat i fajna jazda to V8

Szukam dzikiego mistrza winkli, możliwości śmiesznych upalanek na krętych drogach biorę np.ep3. (zanim ktoś będzie negował proponuje przejechać się tą opcją z ogarniętym kierowcą) nadmienię że testowałem ep3 z turbiakami po 300km :D ...też ze startu.

Szukam rwd i latania winklami w manualu z fajnym zawiasem i heblem mamy to co Kao napisał 350z.

Szukam awd biorę... hmm nie wiem :D i sprawdzam na czym polega różnica w prowadzeniu pradziwego awd i udawanego.

A tak mieliśmy omawianego golfa 300km 1,8 którego chcemy zastąpić vr6 czyli zwyklaka zwyklakiem.

Golf 300km i jego napęd z zawiasem nadaje się tak samo na podcier jak vr6.
Czyli może ruszę na wprost a może nie.

Jak coś każdą z tych opcji testowałem i dlatego śmieszy mnie rozpatrywanie auta w kategoriach tylko mocy ewentualnie wielkości silnika.

p.s.

Propozycja Kao wydaje się najlepsza.
szybki
Moderator - Tuning

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi A3 w testach Euro NCAP otrzymało 5 gwiazdek
    Audi A3 otrzymało od jurorów Euro NCAP pięć gwiazdek. Najwyższą ocenę model A3 dostał za ochronę kierowcy i pasażera siedzącego z przodu, w teście zderzeniowym przednim i bocznym. Również dzieci są bezpieczne ...
    Wyprawa do Moab
    Po raz kolejny mialem zaszczyt organizowac wyprawe do Moab z firma Autotraper z Lodzi . Tym razem byl to memorial Macka Majchrzaka. Na imprezie stawily sie 32 osoby...miedzy innymi kilka "grubych" nazwisk ze swiata polskiego ...

03 Wrz 2021, 13:19

Dla mnie i tak ten temat to troll. Jakoś nie mogę sobie wyobrazić, żeby ktoś za mnie szukał auta. :ok: Zapytać o opinię spoko, ale brak jakiegokolwiek zdecydowania..
Gość114260

03 Wrz 2021, 13:28

szybki napisał(a):Szkoda że nie mam 16lat

właśnie szkoda..a zachowujesz sie jakbyś miał 16 lat, opowiadasz o nudzie w 3,2 Vr6 a częsujesz kogoś kto miał 300 konnego turbo golfa i 270 konne S3 4x4, ep3.... dobry jesteś...
i opowiadasz że to nie chodzi o tabelki a o co ? o wrzeszczenie silnika i elastyczność jak w aucie 100 konnym?
tak swoją droga w którym miejscu masz w EP3 5 garów i wiecej albo napęd na tył lub 4x4?

szybki napisał(a):Tia... nic tylko turbić tanio vr6ki...
nigdzie nie napisałem o tanim uturbianiu z resztą autor miał golfa 300 konnego przy którym zabawa żeby mieć taką moc to nie jest 500 zł :yes:
demirbiras
Zaawansowany

03 Wrz 2021, 13:47

To niezły troll. Nikogo nie proszę o wybranie za mnie auta, chyba na tym polega ten dział forum żeby doradzać w zakupie? Nie wiem po co w ogóle taki dział istnieje
Wumba
Aktywny

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 30 11 2014
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Audi S3 8l
Silnik: 1.8T 225
Rok produkcji: 2002

03 Wrz 2021, 14:04

Też właśnie miałem zaproponować 350Z/370Z (nie wiem ile to kosztuje).

Co jest fajnego w TFSI albo uturbianiu VR6? Same auta są mega nudne, jedyne czym się wyróżniają to mocą... Po miesiącu będzie ziewał.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2007

03 Wrz 2021, 14:24

Pytanie tylko co oprócz silnika fajnego jest w 350Z?
Takie japońskie Audi TT 3,2

pomijam już że połowa nie czyta założeń autora
Wumba napisał(a):warunek konieczny to zmieścić cztery osoby na pokładzie
demirbiras
Zaawansowany

03 Wrz 2021, 14:52

demirbiras napisał(a):Pytanie tylko co oprócz silnika fajnego jest w 350Z?
Takie japońskie Audi TT 3,2

Grubo, dzieciaki atakują :D
Jeden z lepszych tekstów na forum.
:happy: :happy: :happy: :happy: :happy:
Wumba właśnie dla tego zaproponowalem spocik :ok:

Demirbras gratki rozbawieś nas .... :D
szybki
Moderator - Tuning

03 Wrz 2021, 14:55

Myślę że Wumba nie ma czasu na jakieś randki z userami i rozpatrywanie aut które nie dotyczą tematu
demirbiras
Zaawansowany

03 Wrz 2021, 15:14

demirbiras napisał(a):Myślę że Wumba nie ma czasu na jakieś randki z userami i rozpatrywanie aut które nie dotyczą tematu

Ale ja nie proponuje randki tylko jazdę tak żeby można było odcedzić dzieciaczki forumowe dla ktorych z-ka to niemieckie tt. :ok:
Uśmiech z twarzy mi nie schodzi :mrgreen:
szybki
Moderator - Tuning

03 Wrz 2021, 15:57

Kup sobie volvo R5 z AWD :)
phillix
Nowicjusz

Auto: Nie mam