5 drzwiowy hb/liftback, kombi lub suv gazem do 10k

30 Sty 2022, 20:46

franccc napisał(a): A wiesz jaka jest między nami różnica?

Tu akurat się mylisz bo różnica jest gdzie indziej. W poważaniu mam stereotypy, upodobania i miłości do danej marki tylko jestem do bólu realistą ze sporym problemem ...przez moje ręce rocznie przechodzi więcej aut niż Ty opiszesz w ciągu 10lat na tym forum. A jak połącze ze swoimi przebiegami to robi się mix wiedzy praktycznie technicznej.
franccc napisał(a):Zresztą w kwestii "stereotypów" to chyba jeszcze nie trafiłeś na temat w którym okazuje się, że 2X letni lexus GS300/430 z przebiegiem 500k to cud techniki, wsiadać i jechać, ewentualnie tylne zaciski hamulcowe zregenerować

Gdyby głupota skrzydła miała to spokojnie wygrałbyś przetarg na f16 konkurując z migiem :ok:

Co do Gsa to pasuje do tego tematu jak świni siodło a do tego jak chcesz coś się dowiedzieć o nim to zapytaj żeby potem nie prawić farmazonów podobnych do tych o lagunie 2.

mugen napisał(a): Poleci mi ktoś dobre auto do 10k w końcu

Problem jest z tą kwotą bo czasy się trochę pozmieniały. Ogólnie ceny wzrosły i za 10k nie ma za bardzo w czym przebierać żeby powiedzieć że będzie pewnie.
Sądzę że i tak pozostaną na placu boju ustrojstwa typu opel albo jakieś Reno bo auta Np albo będą zjedzone albo drożej. Wtedy trzeba tylko przemyśleć która opcja danej marki będzie w miarę bezpieczna. Może coś z VW z 2,0 8v pb typu octavia

P.s.

Co do aut z jp jechałem ostatnio Lancerem chyba 8ką ten brzydki i mega pozytyw bo wersja 2,0 kosztowała 10k że śmiesznym nalotem. Kolega Trafił w miarę bez rudej ale nie jest to łatwe.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

30 Sty 2022, 20:48

Super tylko ze temat dotyczy do 10k a ja nie pytałem ile trzeba wydać żeby kupić coś rozsądnego
mugen
Nowicjusz

30 Sty 2022, 20:58

Więc ci napisałem nie bazując na stereotypach - poliftowa laguna 2 2.0T, volvo też technicznie ok, zresztą ten seat/skoda również. Problem w tym, że lupić np. seata leona 1.8T trzymającego się kupy jest bardzo trudno, kwestia grupy docelowej jaka jeździ tym autem. Na pewno lepiej kupić zadbaną lagunę za 10k niż leona zalanego 10w40 z 10 letnimi oponami (bo przecież założenie radia 2din ważniejsze niż kawałek gumy)
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

30 Sty 2022, 21:18

franccc napisał(a):Więc ci napisałem nie bazując na stereotypach - poliftowa laguna 2 2.0T

Dobrze się czujesz ? :D

mugen napisał(a):Super tylko ze temat dotyczy do 10k a ja nie pytałem ile trzeba wydać żeby kupić coś rozsądnego

Szukaj czegoś takiego :

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Serwisuje kilka aut z takim motorem i jest git. Reszta stabilna.
szybki
Moderator - Tuning

30 Sty 2022, 21:35

Obawiam się, że genialna propozycja moderatora się z wymaganiami nie spina
franccc
Stały forumowicz

30 Sty 2022, 21:47

franccc napisał(a):Obawiam się, że genialna propozycja moderatora się z wymaganiami nie spina

A co ci się bardziej spina przy tym budżecie ? Może laguna 2ka ? :D

Zresztą chyba dokładnie jest napisane co potrzebuje autor tematu:

mugen napisał(a):Segment c lub d. W miarę dynamiczne żeby chociaż te 10s do 100 było. Myśle nad 1.8t octavia/Leon, volvo v40 2.0 n/a lub turbo i crv 1 gen (podoba mi się wygląd suva i większy prześwit w terenie to nie będzie jeździć wiec fwd wystarczy). Najlepiej model który zazwyczaj nie gnije.

CRV/RAV nie polecę bo za mała kasa. Może coś z Koreańskiego.
1,8t coś się znajdzie ale bezpieczeństwo zakupu ma sie nijak do 2,0 8V gdzie pewnie wymiana słupka kosztuje tyle co zrobienie samego turbo.
szybki
Moderator - Tuning

30 Sty 2022, 21:56

szybki napisał(a):Zresztą chyba dokładnie jest napisane co potrzebuje autor tematu:

To chyba musisz wrócić do szkoły podstawowej i ponownie przerobić temat rozumienia tekstu czytanego. "żeby chociaż te 10s do 100 było" nie oznacza, że im więcej tym lepiej
franccc
Stały forumowicz

30 Sty 2022, 22:00

Panowie, z przepychankami to na pw :x
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

30 Sty 2022, 22:04

franccc napisał(a):o chyba musisz wrócić do szkoły podstawowej i ponownie przerobić temat rozumienia tekstu czytanego. "żeby chociaż te 10s do 100 było" nie oznacza, że im więcej tym lepiej

Proszę Cię zejdź na ziemię. 2,0 n/a z vw nie jest demonem prędkości, gorzej jedzie od Japońskich 16v ale daje normalną jazdę a ta cyferka "10s" znaczy tyle co nic. I nie będę teraz tłumaczył czemu bo nie jesteśmy w szkole podstawowej.
Już widzę te szybsze suvy za 10k :D :D :D

Kao napisał(a):Panowie, z przepychankami to na pw

Kao zlituj się :mrgreen: ktoś ma 10k, pyta o auto i dostaje odpowiedź że laga2 2,0t będzie ok. bo 2,0 n/a będzie za wolne :ok: :ok: :ok:
szybki
Moderator - Tuning

30 Sty 2022, 22:29

szybki napisał(a):2,0 n/a będzie za wolne

Kalkulując czas w trasie nie zapomnij o postoju na dolewkę :ok:
franccc
Stały forumowicz

30 Sty 2022, 23:50

franccc napisał(a):Kalkulując czas w trasie nie zapomnij o postoju na dolewkę

Czekamy na Twoje propozycje szybkich aut do 10k... Mamy już faworyta lage 2kę po lifcie dawaj następne :twisted:
szybki
Moderator - Tuning

31 Sty 2022, 09:26

Jeśli octavia 2.0/115 jest "szybka" to można sobie losować, wszystko będzie "szybkie" :ok:
Wygląda na to, że golf IV 1.6/102 jest według ciebie szybki
franccc
Stały forumowicz

31 Sty 2022, 10:11

franccc napisał(a):Jeśli octavia 2.0/115 jest "szybka" to można sobie losować, wszystko będzie "szybkie"
Wygląda na to, że golf IV 1.6/102 jest według ciebie szybki

Chłopie nie rób z ludzi idiotów bo nikt nie napisał że auto z tym motorem jest szybkie. Zaproponowałem takie rozwiązanie bo zapewnia spokój podczas zwykłej jazdy jak i wyprzedzania a do tego pali podobnie jak 1,6 mpi 102km. To Ty podjąłeś temat magicznych przyspieszenia nie ja.
Nie ośmieszają siebie i forum. Jesteśmy wdzięczni za teoretyzowanie w każdym temacie ale kondony typu laguna 2 zostaw swoim prywatnym znajomym.
szybki
Moderator - Tuning

31 Sty 2022, 10:48

Naucz się czytać, auto ma być dynamiczne i robić 0-100 poniżej 10 sekund, jest to wymaganie stawiane przez autora. Nikogo nie obchodzi stara, zamulona octavia z korbkami w drzwiach

Będę pisał o lagunie bo w odróżnieniu od ciebie ogarniam temat tego modelu. Polift+2.0T jest bardzo dobrą konfiguracją i świetnym autem za niewielką w sumie kasę. Części zamienne są śmiesznie tanie, zwykle nawet nie opłaca się szukać zmienników bo oe kosztuje tyle samo. Większość mitycznych "awarii elektryki" ogarnia się kablem za kilkadziesiąt złotych i programem dedykowanym do renault. Zdajesz sobie w ogóle sprawę z różnic pomiędzy octavią a laguną jakie odczuwasz na co dzień? Komfort? Prowadzenie? Wyposażenie? Octavia 2.0 to jest dobrym wyborem do 4-5k jak komuś jest tanie wozidlo potrzebne i ma zamiar ją ostatecznie zgruzować
franccc
Stały forumowicz

31 Sty 2022, 11:11

Dodałem się na grupę laguny i faktycznie posiadacze piszą ze polift nie ma już tylu problemów z elektryką i to dobre auto ale ciężko do 10k tym bardziej z gazem a to tez mój warunek. Niestety pali ona 13 benzyny w mieście wiec trzeba szukać dalej. Co do 2.0 8v miałem wcześniej okazje się przejechać w golfie 4 i moim zdaniem taki silnik byłby wystarczający ale dawanie 10k za 22 letnią octavię z tym silnikiem i bardzo słabym wyposażeniem to jednak za dużo.. do pracy robię 13km trasa 70kmh i nie chciałbym żeby palił więcej niż 12 gazu
mugen
Nowicjusz