5 drzwiowy hb/liftback, kombi lub suv gazem do 10k

31 Sty 2022, 10:22

mugen napisał(a):Niestety pali ona 13 benzyny w mieście wiec trzeba szukać dalej.

Mi np. w mieście diesel 2.0 potrafi spalić 10, tylko, że pojedynczy przypadek to żaden wyznacznik. "Miastem" jest zarówno jeżdżenie po Warszawie na odcinkach 3 km jak i po jakimś Kaliszu w odcinkach po 10km natomiast spalanie jak łatwo się domyślić będzie się znacznie różnić. Pogrzeb sobie w jakichś raportach spalania i wyciągnij sobie średnią, te 13/100 dotyczy zapewne konkretnych korków
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

31 Sty 2022, 10:31

Moj vts ma do setki 8s po zmodyfikowaniu dolotu i wydechu pali 8l na trasie 13km za miastem i takie samo spanie chciałbym w nowym aucie
mugen
Nowicjusz

31 Sty 2022, 10:31

10 litrów spalanie 2 litrowego diesla?? No chyba że to jakiś potężny bus, bo jak zwykła osobówka to taki wynik jest nieakceptowalny, chyba że auto stało 2 tyg a za oknem -10 stopni.
Trevor
Zaawansowany

Prawo jazdy: 09 10 2008
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Volkswagen Golf 7 R
Silnik: 2,0 TSI
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2017

31 Sty 2022, 10:35

Jeżdżę po 2-3 kilometry na zimnym silniku to tyle pali. Kiedy poruszam się "normalnie" to spalanie również wraca do standardowych liczb
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

31 Sty 2022, 10:50

mugen napisał(a):Moj vts ma do setki 8s po zmodyfikowaniu dolotu i wydechu pali 8l na trasie 13km za miastem i takie samo spanie chciałbym w nowym aucie

Trochę się pogubiłem. Chcesz coś co będzie jechać i palić tyle co cytryna C2 vts szukając w autach pełnowymiarowych nawet w temacie umieszczając suvy przy budżecie 10k.

Więc zastanów się bo albo idziesz w kondony typu laga2 które cenowo i rocznikowo spełniają parametry bo są kondomami albo schodzisz z parametrów roczników i osiągów i idziesz w zwykle auta które pomogą przeżyć kieszeni i nie będą wymagać drugiej dychy na reanimację.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

31 Sty 2022, 11:09

Nikt nie mówi żeby jechało tyle co mówione nie auto dlatego napisałem 10s wystarczy ;)
mugen
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Fabryka opon Michelin w Olsztynie
    Fabryka opon w Olsztynie jest jednym z największych zakładów produkcyjnych Michelin na świecie. Michelin Polska SA zatrudnia ponad 4 tysiące osób i jest największym pracodawcą na Warmii i Mazurach (zleca też prace wielu lokalnym ...

31 Sty 2022, 11:18

Główny problem - inflacja. Ostatnio czytałem raport, używane auta zdrożały od 15% do nawet 30%.

10k to za mały budżet żeby polecić coś pewnego. Chyba że po znajomości ze znaną historią, to w porządku. Nie upieraj się na jednym modelu, bo będziesz szukał rok.

Miałem francuskie auto i póki co podziękuję. Silniki mają świetne, ale cała otoczka potrafi doprowadzić do szału. I nie mówię o awariach które unieruchamiają auto, a drobnostkach które co chwilę wyskakują. A to jakaś kostka, a to zamek, a to masa, a to coś tam.

Octavia z 2.0 będzie w porządku, już nie przesadzajmy że dynamika zerowa. Do codziennej jazdy wystarczy.

Ja bym jeszcze dorzucił stare 1.9 TDI na pompie, wiem że to stare auto i ma dużo najechane, ale może coś w miarę zadbanego się trafi.

Tak czy inaczej ciężko dzisiaj znaleźć coś co by pasowało w budżecie 10k.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

31 Sty 2022, 11:19

mugen napisał(a):ikt nie mówi żeby jechało tyle co mówione nie auto dlatego napisałem 10s wystarczy

Czyli zostaje tylko rocznik :D
No to albo kondon typu laguna 2ka nawet ta "nie psująca się" albo dokładasz kasy.
Teraz pośrednią opcją będzie 1,8t ale grubo może szarpnąć po kieszeni w stosunku do wartości auta no i też starocie.

Ogólnie to przespałeś jakieś 2lata bo ceny używek mocno się zmieniły.

p.s.

Teraz jest w trakcie poszukiwać auta z podobnymi założeniami dla kolegi i niestety albo z czegoś rezygnuje albo bierze jakieś kupsko które potem sam sobie serwisuje bo mi szkoda nerwów :D
szybki
Moderator - Tuning

31 Sty 2022, 11:21

Myślałem nad 1.9 110 na pompie ale czy na moje 13km odcinki zdąży się to w zimę nagrzać? Spali mniej niż 7 na tym odcinku?
mugen
Nowicjusz

31 Sty 2022, 11:27

Ile masz tej zimy i mrozów w Polsce? Dwa tygodnie?

Mam do pracy 7,5 km i praktycznie zawsze wskazówka dobije do 90 stopni (tylko u mnie jest dodatkowa nagrzewnica, nie wiem jak w tym TDI). Jakby przyszło -15 to może by się nie rozgrzał, ale mam to gdzieś bo takie sytuacje się w zachodniej Polsce praktycznie nie zdarzają.

Przy takim odcinku jak auto stoi w temperaturze otoczenia najwyższe spalanie miałem 7.0. Ty masz 13 km czyli praktycznie dwa razy więcej, kompletnie głowy bym sobie nie zawracał bo przecież nie będzie tam DPF.

Aż tak patrzysz na spalanie? Bo jak się połączy niski budżet z niskim spalaniem i jeszcze dobrymi osiągami to sukcesu nie wróżę. Kasa na części jest?
galakty
Forumowicz VIP

31 Sty 2022, 11:30

5 na tdi i druga 5 na doprowadzenie do igły to chyba dobre połączenie btw nie chodziło mi o temo wody tylko oleju bo woda wiadomo ze zawsze dobije a co do temperatur to tak u mnie 2 tyg temu było -20 i zazwyczaj jest -5
mugen
Nowicjusz

31 Sty 2022, 11:41

mugen napisał(a):5 na tdi i druga 5 na doprowadzenie do igły to chyba dobre połączenie btw nie chodziło mi o temo wody tylko oleju bo woda wiadomo ze zawsze dobije a co do temperatur to tak u mnie 2 tyg temu było -20 i zazwyczaj jest -5

Idziesz grubo :D
Przed chwilą psioczyłeś na wiek golfa i oct a teraz mówisz o dieslu za 5k i dalszym jego serwisowaniu :lol:
Będzie młodo i fajnie :D

Starasz się zakrzywić czasoprzestrzeń :ok: i wszystko po to żeby dojechać do pracy 13km :D

A nie lepiej kupić takiego prostaka jak wspominany 2,0 "przemęczyć się" te 13km dozbierać kasy i kupić coś chociażby z tjetem albo jakieś fajniejsze 16V albo coś tam ?
szybki
Moderator - Tuning

31 Sty 2022, 13:23

Na przemęczenie to mam vts xd ale chce zmienić bo dostałem strzała lewy przód i nie mam czasu na naprawę
mugen
Nowicjusz

31 Sty 2022, 13:29

Coraz mniejszy sens w kupnie tego auta widzę. Strasznie kombinujesz i za dużo wymagasz.
galakty
Forumowicz VIP

31 Sty 2022, 13:31

Za duże wymagania, serio? Ja tylko chce max 10s/100 żeby nie przekraczało 8 benzyny i było w gazie no kurde
mugen
Nowicjusz