5 drzwiowy hb/liftback, kombi lub suv gazem do 10k

30 Sty 2022, 16:36

Nie interesują mnie BMW audi mercedes. Segment c lub d. W miarę dynamiczne żeby chociaż te 10s do 100 było. Myśle nad 1.8t octavia/Leon, volvo v40 2.0 n/a lub turbo i crv 1 gen (podoba mi się wygląd suva i większy prześwit w terenie to nie będzie jeździć wiec fwd wystarczy). Najlepiej model który zazwyczaj nie gnije.
mugen
Nowicjusz

30 Sty 2022, 18:04

mugen napisał(a):W miarę dynamiczne żeby chociaż te 10s do 100 było.

Co innego 0-100 a co innego odczucia z jazdy na co dzień (już nie mówiąc o tym, czy kierowca ma na tyle umiejętności żeby robić powtarzalne czasy 0-100)

[url]Myśle nad 1.8t octavia/Leon, volvo v40 2.0 n/a lub turbo i crv 1 gen (podoba mi się wygląd suva i większy prześwit w terenie to nie będzie jeździć wiec fwd wystarczy). Najlepiej model który zazwyczaj nie gnije.
[/url]

CRV za 10k już dawno zgniło
W volvo też trzeba uważać, technicznie jest ok, octavia/leon podobnie jeśli uda się znaleźć coś trzymającego się kupy.

Podpowiem lekko kontrowersyjnie - Laguna mk2 FL 2.0T. Silnik spoko, blacha spoko, jakieś drobne usterki elektryki mogą się zdarzyć (szukaj po fl, sporo poprawiona) ale jeśli nie jesteś technicznym analfabetą to większość zdiagnozujesz i ogarniesz sam (interfejsem za kilkadziesiąt złotych). Części OE śmiesznie tanie
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

30 Sty 2022, 18:23

To nie ma być do drag race żeby liczyl się każdy ułamek sekundy tylko miałem 13 różnych aut i wiem ze nie chce nic powyżej 10s. Co do crv nie zgodzę się znajomy pół roku temu kupił ładna sztukę za 9k od handlarza, założył gaz i do teraz jeździ bezproblemowo. Zapomniałem napisać żadnego francuza miałem megane 2, clio 2/3, a teraz c2 vts i wszędzie się ta elektronika pier.oli, z reszta wygląd laguny mnie odpycha i mimo wszystko poczytałem o problemach w tym aucie i każdy na to narzeka.. miałem również octavię 1.8t lpg kupiona za 2k poltoraroku temu i gdybym nie przeraził się na tamte czasy drogiego oc to bym ja zostawił jeździłem 2 miesiące bezawaryjnie..
mugen
Nowicjusz

30 Sty 2022, 19:37

franccc napisał(a):Podpowiem lekko kontrowersyjnie - Laguna mk2 FL 2.0T. S

Lekko kontrowersyjnie hmmm to takie lekko jak laguna 2 do polecenia :ok:
Dobre, dawaj dalej :mrgreen:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

30 Sty 2022, 19:40

To moze ty coś polecisz?
Ostatnio edytowany przez mugen, 30 Sty 2022, 19:53, edytowano w sumie 1 raz
mugen
Nowicjusz

30 Sty 2022, 19:49

szybki napisał(a):Lekko kontrowersyjnie hmmm to takie lekko jak laguna 2 do polecenia :ok:
Dobre, dawaj dalej

To teraz popatrz ile tego jeździ po drogach :ok: I to nie na lawecie
franccc
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nie bój się odebrać kluczyków
    Często wahamy się lub nie chcemy reagować, gdy widzimy, że ktoś z naszych bliskich chce wsiąść za kierownicę po tym, jak spożywał alkohol. Jednak pamiętajmy, że kierowca pod wpływem alkoholu zawsze stanowi zagrożenie i może ...

30 Sty 2022, 19:54

No właśnie ja nie kojarzę laguny 2 na drodze może stoją w kolejce do elektryka?
mugen
Nowicjusz

30 Sty 2022, 20:00

franccc napisał(a):teraz popatrz ile tego jeździ po drogach I to nie na lawecie

Ale to jest forum motoryzacyjne czy pudelek ?
Jakie to ma znaczenie ile jeździ jak można zadać pytanie ile nie jeździ. A Subaru diesla boxera też polecisz bo dużo go jeździ ? A wszystko co ma pod maską thp też polecisz bo jeździe tego miliony a silnik zdobywał nagrody ? Co jeszcze nam polecisz ?
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

30 Sty 2022, 20:01

Poleci mi ktoś dobre auto do 10k w końcu xd
mugen
Nowicjusz

30 Sty 2022, 20:06

szybki napisał(a):A Subaru diesla boxera też polecisz bo dużo go jeździ ? A wszystko co ma pod maską thp też polecisz bo jeździe tego miliony a silnik zdobywał nagrody ? Co jeszcze nam polecisz ?

Nie polecę ani thp ani boxera subaru. A wiesz jaka jest między nami różnica? W odróżnieniu do ciebie nie kieruję się w motoryzacji stereotypami. Opel bierze olej, renault się psuje, japończyki rdzewieją, najlepiej niech wszyscy golfami jeżdżą, podejście godne moderatora na forum motoryzacyjnym.
franccc
Stały forumowicz

30 Sty 2022, 20:11

Chłopie gadasz o stereotypie ze japonczyki gniją a sam wyżej napisałeś ze crv już dawno zjedzone a co do reszty tak miałem Opla i brał olej a moje 3 renowki i teraz citroen się psuły haha
mugen
Nowicjusz

30 Sty 2022, 20:23

mugen napisał(a):Chłopie gadasz o stereotypie ze japonczyki gniją a sam wyżej napisałeś ze crv już dawno zjedzone

Napisałem CRV, konkretny model, nie odniosłem się do całości japońskiej motoryzacji. Tak, crv rdzewieje jak poyebana
Zresztą w kwestii "stereotypów" to chyba jeszcze nie trafiłeś na temat w którym okazuje się, że 2X letni lexus GS300/430 z przebiegiem 500k to cud techniki, wsiadać i jechać, ewentualnie tylne zaciski hamulcowe zregenerować :mrgreen:

a co do reszty tak miałem Opla i brał olej a moje 3 renowki i teraz citroen się psuły haha

Na to, że auta "do 10k z gazem" do w większości totalne gruzy to już nic nie poradzę, marka nie ma tu większego znaczenia
franccc
Stały forumowicz

30 Sty 2022, 20:25

Nie stać mnie takie drogie auta wiec mnie to nie interesuje. Temat dotyczy auta do 10k a tu same zbędne komentarze.. chcecie się kłócić to w...c na priv
Ostatnio edytowany przez mike, 02 Lut 2022, 23:41, edytowano w sumie 1 raz
Powód: język
mugen
Nowicjusz

30 Sty 2022, 20:27

Mówisz ze do 10k auta to gruzy a ja miałem polo za 1k Ibizę za 1.5k octavię za 2k yaris za 4K corollę za 3k i żadne z nich nie miało problemów a sprzedałem bo taka fanaberia średnio co 2 msc kupuje coś innego bo mi się nudzi ale jeszcze w takim budżecie auta nie miałem
mugen
Nowicjusz

30 Sty 2022, 20:44

Ale to zależy od punktu odniesienia. Jeżdżąc autem za 2-3-4k możesz bagatelizować jakieś problemy, które przy sprzęcie za 10-20-30k są już nie do przyjęcia, zresztą sam różnymi modelami i za różną kasę w życiu jeździłem, odczuć podczas jazdy większością z nich przyjemnością nie można nazywać. Podstawa to się nie napalać podczas oględzin
Od kilkunastu lat mam co 2-3 lata nową firmówkę + coś tam swojego na wojaże, które nie muszą być utrwalone w systemie GPS i w miarę ogarniam różnicę pomiędzy autem, które ma 10k, 100k czy 300k przebiegu. Tak naprawdę żeby dzisiaj kupić "dobre" auto a nie wybierać wśród najmniejszego zła to potrzebujesz tych 25-30k na zakup (w założeniu, że nie wybrzydzasz markami i nie szukasz za tyle segmentu E)
franccc
Stały forumowicz